DELGAZ GRID: Zece persoane şi-au pierdut viaţa, anul trecut, intoxicate cu monoxid de carbon

S.B.
Miscellanea / 20 ianuarie 2021

Zece persoane şi-au pierdut viaţa, anul trecut, intoxicate cu monoxid de carbon

Delgaz Grid atrage atenţia, într-un comunicat de presă, asupra pericolelor pe care le pot aduce neglijenţa şi improvizaţiile atunci când vine vorba de instalaţiile de încălzire.

Un număr de 13 cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon au fost înregistrate, anul trecut, în aria de activitate a companiei Delgaz Grid, iar în urma acestora 10 persoane au murit şi alte 22 au fost la un pas de a-şi pierde viaţa.

Incidentele au avut loc în judeţele Sibiu, Mureş, Maramureş, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin şi Harghita şi au avut ca numitor comun nerespectarea unor reguli minime în utilizarea surselor de încălzire.

Din păcate, o situaţie similară este consemnată la începutul acestui an, până în prezent fiind înregistrate trei cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon, în judeţele Arad, Mureş şi Sibiu, din care au rezultat patru victime.

Folosirea aragazului pentru încălzirea locuinţei, racordurile neetanşe la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice şi al sobelor, coşuri de fum colmatate sau defecţiuni la sobe (plite crăpate, sobe de teracotă neetanşe) sunt principalele cauze ale intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.

"Pierderea unor persoane dragi provoacă multă durere şi este regretabil că oamenii continuă să facă greşeli care duc la astfel de tragedii. Acestea pot fi evitate cu uşurinţă dacă pregătirea pentru sezonul rece se face corespunzător, apelând la specialişti. Vorbim, în mod special, de verificarea şi remedierea defecţiunilor care apar la aparatele de încălzire, la coşurile de fum şi la canalele de evacuare a gazelor arse", afirmă Petre Stoian, Director General Adjunct al Delgaz Grid.

Pe fondul diferitelor defecţiuni la aparatele de încălzire sau la cele de evacuare a gazelor arse, monoxidul de carbon - un gaz asfixiant, foarte toxic - se acumulează în încăpere şi duce la intoxicarea persoanelor. Fiind fără culoare şi miros, este greu de depistat, dar există câteva simptome care ne pot da indicii cu privire la o posibilă intoxicaţie cu monoxid de carbon, respectiv senzaţia de greaţă, cea de ameţeală şi durerile de cap. De aceea, în cazul în care avem suspiciuni cu privire la o posibilă intoxicaţie cu monoxid de carbon, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă. De multe ori, însă, intoxicaţia intervine în timpul nopţii când durata expunerii este mai mare şi din acest motiv şansele de supravieţuire pentru cei care au inhalat monoxid de carbon sunt minime.

"De aceea, preferabil este să nu ajungem în situaţii extreme şi să apelăm la specialişti pentru verificarea aparatelor de încălzire şi a canalelor de evacuare a gazelor arse.", spun cei de la Delgaz Grid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb