Delir sau vis?

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 17 septembrie 2010

Delir sau vis?

"Delir politic" - discursul de miercuri al lui Sorin Ovidiu Vîntu în faţa instanţei de recurs a fost calificat de unele ziare de joi drept produsul unei minţi rătăcite.

Vîntu îl consideră pe Traian Băsescu responsabil de arestarea sa şi susţine că preşedintele, prin SRI, recrutează procurori şi oameni din presă, trans-formîndu-i în "ofiţeri sub acoperire".

Lumea poate să creadă asta, aşa că nu această parte a fost numită "delir".

Ceea ce a şocat cel mai mult în dis-cursul său (şi probabil, de aceea şi-a atras aprecierea de "delir politic") a fost că în 2007, înainte de Referendumul de suspendare a preşedintelui, acesta i-ar fi cerut sprijinul (cred, mediatic), că l-ar fi negociat în schimbul unui program de modernizare a României, că ar fi convenit împreună asupra unei strategii în nouă puncte (care au fost afişate pe site-ul Preşedinţiei) şi că Băsescu nu a îndeplinit niciun punct.

"Delir", a spus presa de ieri.

Adică, cum?, infractorul Vîntu negociază cu preşedintele strategia naţională?!

Imaginea publică dezastruoasă a lui Vîntu îi face neverosimile declaraţiile (într-un fel, imginea lui este întratât de neagră, încât şi-o strică dacă dezvăluie că ar avea şi bune intenţii).

Delir!

Hai că i s-a-ntunecat mintea la bulău - e caraghios!

Şi totuşi...

Probabil că Vîntu este sincer când spune că a plănuit cu Băsescu modernizarea României.

Cel puţin, de pe partea lui, aşa se vede - interesul său în proiecte naţionale este explicit într-un interviu din ianuarie 2007, publicat în "BURSA", din care reproducem următorul fragment revelator:

Reporter: De ce spui că aştepţi cu exasperare, ce aştepţi de la mediul de afaceri şi de la conjunctura politică?

Vîntu: Am bani de investit, în România. Vreau să aduc şi mai mulţi bani pentru investiţii în România. În ce să investesc? Arată-mi în ce! Unde-i programul ăla naţional de dezvoltare?! Dă-mi proiectul de drumuri, dă-mi proiectul de case! Ce să fac cu banii aici?! Uniunea Europeană ne roagă cu banii în mână, iar noi răspundem cu bileţele caragieleşti.

Reporter: Bileţelul dezvăluit de Băsescu ţine de lupta împotriva corupţiei.

Ce nu-ţi convine?

Vîntu: De şaisprezece ani, conducătorii statului luptă împotriva corupţiei. S-a dovedit, adesea, că ei înşişi sunt cauza corupţiei. Anticorupţia este doar un punct într-un proiect - demolarea o tot văd, unde-i construcţia?! Unde-i proiectul? În campania electorală, Băsescu mi-a promis că voi trăi mai bine. Dar, de doi ani, nu văd decât un iureş de scandaluri. Nu ştiu dacă Tăriceanu ar fi fost capabil să croiască vreun program de dezvoltare naţională. Ştiu însă că Băsescu nu i-a lăsat nicio posibilitate să-l facă - i-a cerut demisia de la început şi l-a obligat să se apere continuu fără să-i mai lase timp şi pentru altceva.

Reporter: N-ai o părere prea bună despre preşedintele ţării.

Vîntu: Absolut deloc. Este prima oară când am o poziţie critică faţă de un preşedinte. Dar, Băsescu este o personalitate croită psihosomatic pe distrugere."

(22.01.2007 -" Lui Vîntu nu-i mai place de Băsescu", ziarul BURSA)

Tema proiectelor naţionale revine optsprezece luni mai târziu, în interviul din octombrie 2008, pe care l-a acordat ziarului "BURSA":

Sorin Ovidiu Vîntu: Deşi România pare să se găsească într-o situaţie ferită faţă de criza financiară internaţională, totuşi pericolul este real. Este doar o chestiune de timp ca, dacă rămânem pasivi, să avem români în stradă, manifestând nu pentru majorări salariale, ci gata să reteze capete. Va fi o criză mare, dacă Guvernul nu se deşteaptă să construiască un pachet de soluţii, de măsuri.

Reporter: Ceea ce spui este numit, îndeobşte, drept "un semnal de alarmă".

Sorin Ovidiu Vîntu: Numeşte-l cum vrei, pe mine mă interesează să se înţeleagă că trebuie demarat un proces de conştientizare la nivel de Stat. Că suntem un stat, iar nu o adunătură de bandiţi grupaţi în trei tabere. Nu suntem trei cvartale din Ferentari care să se bată pentru supremaţie în cartier. Suntem un Stat, trebuie să ne comportăm ca un stat.

Reporter: Ce vrei să spui cu asta?

Sorin Ovidiu Vîntu: Este nevoie de o strategie economică a statului român şi de un Consiliu de planificare alcătuit din mari economişti şi mari monetarişti ai acestei ţări. Este o necesitate imperioasă a acestui moment. Statul are nevoie de aşa ceva. Noi toţi avem nevoie de aşa ceva.

Reporter: Planificare?!

Sorin Ovidiu Vîntu: Da. Este o oportunitate a momentului să revenim la planificare la nivel naţional. Companiile minuscule, cele care trăiesc de pe o zi pe alta, nu dispun nici de mijloace, nici de condiţiile planificării afacerii. Dar, pe măsură ce te ridici pe nivelul business-ului, planificarea este din ce în ce mai elaborată, ajungând la strategii şi tactici de dezvoltare ori de survolare a dificultăţilor. Cum se poate ca o ţară întreagă să parcurgă optsprezece ani fără nicio planificare? Această criză de acum este o oportunitate pentru România să revină la normal. Da! Planificare."

............................

Reporter: Ce măsuri imediate ai recomanda?

Sorin Ovidiu Vîntu: Creşterea cheltuielilor statului şi diminuarea impozitelor şi taxelor, ca şi reducerea dobânzii "cheie" a Băncii Naţionale.

Reporter: N-ar fi paradoxal că creşti cheltuielile statului când ar renunţa la o parte din venituri prin diminuarea impozitelor?

Sorin Ovidiu Vîntu: Diminuarea impozitelor a condus la creşterea veniturilor bugetare. Dar, înlesnirile pot fi şi nefiscale. Vrei porumb, creezi facilităţi pentru producătorii de porumb, vrei grâu, facilitezi producţia de grâu.

Reporter: Ai auzit de noţiunea de "corupţie" în legătură cu România? Ce garantează aici că, fiind nevoie de porumb, nu vor fi acordate facilităţi producătorilor de grâu?!

Sorin Ovidiu Vîntu: Bună! Da. În mod vag, am auzit de corupţie. Dar, vorbim de un Consiliu de planificare alcătuit din profesionişti adevăraţi. Îi plătim bine să ne facă o minimă planificare. Oricum, recomandările mele de măsuri concrete nu contează, important este să-i aducem la o masă pe Isărescu, Dăianu, Stolojan şi Mişu Negriţoiu, de pildă, chiar dacă sunt simpatizanţi ori membri ai unor partide diferite. Să plătim experţi internaţionali să dea expertiză statului. Încă mai avem experţi ai planificării din regimul trecut. Discutăm despre Statul Român. Nu discutăm de Vîntu, Ţiriac, Patriciu şi Voiculescu, nu discutăm de PNL, PSD, PC şi PLD, nu discutăm de regimurile politice. Discutăm despre raţiunea de a fi a Statului Român. Este obligaţia clasei politice să acţioneze.

(20.10.2008 - "Este necesar un Consiliu al planificării", ziarul "BURSA")

În interviul din august 2010, Vîntu abordează, din nou, subiectul programelor de modernizare:

Sorin Ovidiu Vîntu: Domnul meu, am fost un apropiat nu al omului Băsescu, ci al programelor de modernizare a Româ-niei pe care preşedintele le-a afişat.

Reporter: Programe necesare.

Sorin Ovidiu Vîntu: Absolut. Ideea de modernizare a sistemului de sănătate este absolut necesară, iar preşedintele a promovat-o absolut corect. Tot aşa, ideile de modernizare a sistemului de învăţământ şi a sistemului de pensii. Modernizarea Codurilor penal şi civil. Modernizarea mediului rural şi industrializarea agriculturii prin unităţi de procesare plantate la sate. Toate astea sunt absolut necesare. Din nefericire, nu a reuşit să modernizeze nimic. A căzut de pe cal. E obiceiul lui Băsescu."

(02.08.2010 - "Izolaţi-l pe Băsescu, domnilor!", ziarul "BURSA")

Întrucât strategia naţională constituie subiectul de permanenţă al rarelor discursuri publice ale lui Sorin Ovidiu Vîntu, există o ridicată probabilitate ca el să îl preocupe realmente.

Şi atunci, noţiunea de "delir" este improprie.

Este mai curând un vis...

Mass-media care şi-a manifestat foarte viu indignarea pentru arestarea lui, îi refuză dreptul să fie animat şi de vise, pentru că, altfel, într-o logică cu doar două valori, Vîntu ar deveni un "martir" pe altarul naţiunii.

Ceea ce, în modul cel mai limpede, Vîntu nu este.

Vîntu, eliberat din arest

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. eu zic ca e delir in CAZUL Vintu[nu la Vintu]dezvoltati dv.,dn.MAKE urmatoarea declaratie:nu incercati sa umiliti presedintele care va reprezinta ! EU NU INTELEG UNDE NE REPREZINTA ACEST MINCINOS NEBAGAT IN SEAMA DE NICI UN ALT SEF DE STAT.ACASA NE REPREZINTA ?va mulumesc,anticipat,de raspuns.[eu sunt in varsta si nu mai am mult de reprezentare lui ]

    1. doi nebuni cabotini, basescu si vintu, doua caractere asemanatoare. oare basescu nu e si el inculpat in flota? cearta intre infractori

      Vintu,a visat,viseaza si va visa.DAR LUI I-A IESIT BINE.noi am visat,visam si vom visa.BASESCU N-A VISAT NU VISEAZA SI NICI NU VA VISA.NU MAI ARE LA CE.

      RESTUL FURACIUNILOR[de tot felul ]LE-A FACUT FARA SA FIE IINNCCUULLPPAATT.

    in tara SPAGILOR,ne minunam ca avem personaje ca cele din articol??toti vor modernizarea statului,dupa ce acesta(statul) a intrat in posesia lor!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb