Războiul din Israel a forţat unele companii locale de IT să-şi mute o parte din operaţiuni în străinătate, pentru a-şi putea asigura continuitatea afacerilor. Printre specialiştii din domeniu vizaţi de firmele israeliene se numără şi IT-işti din România. Regăsiţi mai jos opiniile câtorva dintre reprezentanţii companiilor de profil din Israel, preluate din publicaţia Calcalist, cu privire la fenomenul menţionat.
1. "De la începutul războiului din Ucraina, destinaţiile preferate pentru talentele din străinătate au devenit România, Bulgaria şi Polonia (Polonia fiind relativ scumpă). În România şi Bulgaria, salariile reprezintă aproximativ 40% din cele ale lucrătorilor IT israelieni", spune Rami Nahum, co-fondator al AppGreat.
(AppGreat este o companie care oferă servicii de outsourcing şi dezvoltare IT pentru companii de high-tech, în special în Europa de Est. Prin intermediul acestora, companiile beneficiază de echipe de specialişti IT care sunt recrutate şi gestionate în afara Israelului.)
2. Gal Ziton, vicepreşedinte al departamentului de sisteme de informaţii şi co-fondator al Octopai, menţionează că cerinţele legate de planurile de continuitate a afacerilor au devenit un aspect esenţial al discuţiilor de afaceri, deoarece companiile trebuie să fie pregătite pentru crize, cum ar fi războiul, pentru ca să menţină încrederea clienţilor şi investitorilor: "În trecut, nu ni s-ar fi cerut aceste lucruri, dar astăzi acestea sunt o parte integrantă a discuţiilor de afaceri".
(Octopai este o companie specializată în automatizarea şi analiza metadata pentru soluţii de business intelligence şi gestionarea datelor.)
3. "Din păcate, s-au obişnuit cu această situaţie, au văzut că sunt costurile mai mici, aşa că, în opinia mea, acest lucru va continua şi după război", spune Ben Pasternak, CEO şi proprietar al grupului Aman.
(Grupul Aman oferă servicii de outsourcing şi soluţii tehnologice IT, inclusiv offshore, pentru companii din diverse industrii).
4. "Transferul activităţilor companiilor de start-up în străinătate afectează economia Israelului în două moduri. În primul rând, afectează veniturile fiscale ale statului", spune Erez Shahar, partener fondator la Kumara Capital.
(Kumara Capital este un fond de investiţii care se concentrează pe susţinerea start-up-urilor tehnologice şi a companiilor inovatoare din diverse industrii).