Deloitte a primit interdicţie pentru un an în sectorul financiar din New York

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii #Consultanţă / 20 iunie 2013

Deloitte a primit interdicţie pentru un an în sectorul financiar din New York

Deloitte a acceptat să nu mai presteze, timp de un an, servicii de consultanţă pentru companii din sectorul financiar în statul New York, după ce autorităţile au criticat activitatea pe care a desfăşurat-o la banca Standard Chartered, sancţionată pentru nerespectarea prevederilor împotriva spălării banilor.

Potrivit înţelegerii, firma de audit şi consultanţă urmează să plătească şi o amendă în valoare de zece milioane dolari şi să implementeze o serie de măsuri care să rezolve problema conflictelor de interese în domeniul consultanţei.

Departamentul pentru Servicii Financiare (DSF) din New York a acuzat Deloitte de încălcare a legii şi lipsă de autonomie.

Autoritatea a anunţat că intenţionează să folosească reformele drept un model care să guverneze toate firmele de consultanţă independente care doresc să fie aprobate, în continuare sau de acum înainte, de DSF. "Aceste reforme pot să servească, de asemenea, drept tipar pentru alte agenţii guvernamentale care apelează la serviciile consultanţilor independenţi pentru desfăşurarea activităţii de reglementare", se precizează în comunicatul Departamentului.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat că atunci când agenţiile guvernamentale solicită consultanţilor să deruleze activităţi la instituţii financiare, este critic ca aceştia să îşi păstre autonomia şi să evite conflictele de interese. "Proprietarii de locuinţe, investitorii şi economia noastră sunt protejaţi când consultanţii independenţi sunt cu adevărat «independenţi»", a adăugat domnia sa.

Benjamin Lawsky, directorul DSF, a afirmat, la rândul său, că activitatea de consultanţă a fost caracterizată, uneori, de o abordare de genul "O mână spală pe cealaltă" şi de o lipsă de independenţă pe care a caracterizat-o drept "uluitoare". Oficialul a precizat: "Astăzi, facem un pas important în direcţia asigurării că firmele de consultanţă reprezintă voci independente, nu unele supuse marilor companii care le plătesc comisioanele. Munca noastră agresivă de investigare şi reformare a domeniului consultanţei este departe de a se fi încheiat şi va continua în zilele, săptămânile şi lunile următoare".

În luna aprilie, Benjamin Lawsky declara că a sosit momentul să se investigheze dacă relaţiile dintre bănci şi consultanţii acestora împiedică eforturile de a aduce practicile bancare în limitele legii. "La un moment dat, va trebui să adoptăm măsuri care să aibă consecinţe reale", a subliniat acesta, în cadrul unui discurs la Fordham Law School, potrivit presei americane.

Standard Chartered a încheiat, în 2004, un acord cu instituţia predecesoare a DFS şi Federal Reserve Bank of New York, Banca Centrală a statului New York, care obliga banca britanică să apeleze la o firmă de consultanţă independentă care să examineze procedurile sale cu privire la combaterea spălării banilor. Instituţia de credit a selectat Deloitte să realizeze analiza.

Investigaţia DFS a descoperit că firma de audit şi consultanţă a renunţat la o recomandare având drept scop eradicarea operaţiunilor de spălare a banilor din raportul pe care l-a înaintat Departamentului, în urma obiecţiilor Standard Chartered. Recomandarea prezenta modul în care mesaje telefonice şi plăţi interbancare pot fi manipulate de instituţiile de credit pentru a eluda controalele privind spălarea banilor.

Deloitte a divulgat informaţii confidenţiale către Standard Chartered

Deloitte a încălcat legislaţia bancară a statului New York, divulgând informaţii confidenţiale primite de la alţi clienţi către Standard Chartered, potrivit raportului DSF. Un angajat cu grad de senior al firmei a trimis către reprezentanţi ai băncii email-uri care conţineau două rapoarte despre spălarea banilor care priveau alte companii cliente ale sale.

Standard Chartered a acceptat, anul trecut, să plătească o amendă de 340 milioane dolari către DSF, una de 227 milioane dolari către Departamentul de Trezorerie şi una de 100 milioane dolari către Rezerva Federală, pentru a ajunge la o înţelegere amiabilă în legătură cu acuzaţiile că derulat operaţiuni pentru enitităţi din Iran, Myanmar, Libia şi Sudan, încălcând sancţiunile aplicate de Statele Unite acestor ţări.

Sancţiunile aplicate Deloitte amintesc de scandalul "Enron", care a dus la dizolvarea Arthur Andersen, pe atunci una dintre cele mai mari firme cinci firme de audit din lume, alături de PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, KPMG şi Deloitte, cunoscute sub numele de "Big Five", devenit "Big Four", după dispariţia sa.

"Enron" a cerut protecţia legii falimentului în decembrie 2001, după ce s-a descoperit că o mare parte a profiturilor sale proveneau din tranzacţii cu firme cu răspundere limitată pe care le deţinea, ceea ce însemna că datoriile sale, precum şi pierderile înregistrate, nu au fost raportate în situaţiile financiare.

Reputaţia Arthur Andersen a fost puternic avariată în urma scandalului, motiv pentru care firma a fost nevoită să îşi vândă cea mai mare parte a activelor.

Relaţia dintre bănci şi auditorii acestora se află şi în atenţia Băncii Naţionale a României (BNR). Directorul Direcţiei de Supraveghere a Băncii Centrale, Nicolae Cinteză, declara, în luna februarie, că, în urma constatării că unele instituţii de credit aveau colaterale supraevaluate, BNR organizat întâlniri cu firmele de audit, iar unele dintre acestea au refuzat să furnizeze anumite cifre, invocând clauze de confidenţialitate. "I-am strâns pe toţi şi le-am spus: ori faceţi cum vă spune BNR, ori plecaţi din sistem. Un auditor care închide ochii la modul de clasificare a creditelor pleacă din sistem. Punct!", a precizat domnia sa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Chestia asta cu strangerea tuturor si spusul unui lucru sau altul, seamana cu solicitarea taxei de protectie. Mai ales ca scopul acestor firme de audit este de a masca ineficienta, spalarea de bani, de a face jocurile actionarilor lor straini, intr-un context global. Acesti auditori straini sunt, mai mult sau mai putin, instrumente globale ale unor grupuri de interese globale. Cand e nevoie de ele sunt bune, iar romanii nostri au stiut sa-i foloseasca foarte bine. Ce ne mai place sa ne c.cam pe noi, de parca suntem buricul lumii. Din pacate, putem sa ne dam ca fiind buricul lumii, insa buricul este o gaura si nu o excrescenta de carne. Si tot o gaura vom ramane, ca vad ca altceva nu prea rasuflam.

    1. Draga domnule,

      Dovesdesti o ignoranta iesita din comun, precum si o paranoia probabil dobandita in urma vizionarii in exces a DD TV.

      Doar din pura curiozitate, cum ati ajuns la concluzia ca rolul acestor firme de consultanta este acela de a masca ineficienta sau ce ati mai scris mai sus? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb