Deloitte a publicat recent a doua ediţie a studiului său anual, European Salary Survey, care analizează costul salarial în 11 ţări din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Studiul prezintă regimul fiscal aplicabil veniturilor salariale şi realizează în acelaşi timp un clasament al eficienţei fiscale în contextul economic actual.
Studiul se bazează pe o analiză comparativă a 3 componente - salariul net, costurile angajatorului şi raportul dintre câştigul net şi costul salarial, plecând de la acelaşi salariu brut plătit unui angajat; calculele sunt realizate pe mai multe scenarii (angajat necăsătorit, căsătorit cu familie de doi copii etc).
Belgia se plasează pe primul loc la capitolul "cele mai mari costuri salariale ale angajatorului" la categoria blue collars (angajaţi cu studii medii), urmată îndeaproape de Franţa; totodată, Belgia se află pe primul loc la categoria "cel mai mare salariu net" dintre ţările din Europa de Vest.
În cazul angajaţilor white collars, situaţia este diferită: pe măsură ce salariul brut creşte, gradul de impozitare creşte, Belgia plasându-se pe ultimul loc în clasament în ceea ce priveşte nivelul salariului net.
Printr-o analiză comparativă, la capitolul costuri salariale, ţara noastră îşi menţine atractivitatea în faţa angajatorilor din vest, prin prisma ratei unice de impozit de 16%. În schimb, pierdem teren la capitolul contribuţii sociale, care sunt în continuare mult mai ridicate prin comparaţie cu ţările din regiune.
Raluca Bontaş, Senior Manager Deloitte Tax, a explicat: "În contextul nivelului ridicat al contribuţiilor sociale, putem spune că România rămâne atractivă mai mult pentru angajarea forţei de muncă cu venituri mari, de peste 50.000 Euro pe an, datorită plafonului aplicabil pentru contribuţia la pensie. Pentru cei cu venituri mici sau medii nu putem spune acelaşi lucru în schimb, povara contribuţiilor sociale resimţindu-se semnificativ în buzunarul angajatorilor".