DELOITTE EUROPEAN SALARY SURVEY: România îşi menţine avantajul cotei unice, pierde din atractivitate la capitolul contribuţii sociale

F. A.
Comunicate de presă / 7 mai 2012

Deloitte a publicat recent a doua ediţie a studiului său anual, European Salary Survey, care analizează costul salarial în 11 ţări din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Studiul prezintă regimul fiscal aplicabil veniturilor salariale şi realizează în acelaşi timp un clasament al eficienţei fiscale în contextul economic actual.

Studiul se bazează pe o analiză comparativă a 3 componente - salariul net, costurile angajatorului şi raportul dintre câştigul net şi costul salarial, plecând de la acelaşi salariu brut plătit unui angajat; calculele sunt realizate pe mai multe scenarii (angajat necăsătorit, căsătorit cu familie de doi copii etc).

Belgia se plasează pe primul loc la capitolul "cele mai mari costuri salariale ale angajatorului" la categoria blue collars (angajaţi cu studii medii), urmată îndeaproape de Franţa; totodată, Belgia se află pe primul loc la categoria "cel mai mare salariu net" dintre ţările din Europa de Vest.

În cazul angajaţilor white collars, situaţia este diferită: pe măsură ce salariul brut creşte, gradul de impozitare creşte, Belgia plasându-se pe ultimul loc în clasament în ceea ce priveşte nivelul salariului net.

Printr-o analiză comparativă, la capitolul costuri salariale, ţara noastră îşi menţine atractivitatea în faţa angajatorilor din vest, prin prisma ratei unice de impozit de 16%. În schimb, pierdem teren la capitolul contribuţii sociale, care sunt în continuare mult mai ridicate prin comparaţie cu ţările din regiune.

Raluca Bontaş, Senior Manager Deloitte Tax, a explicat: "În contextul nivelului ridicat al contribuţiilor sociale, putem spune că România rămâne atractivă mai mult pentru angajarea forţei de muncă cu venituri mari, de peste 50.000 Euro pe an, datorită plafonului aplicabil pentru contribuţia la pensie. Pentru cei cu venituri mici sau medii nu putem spune acelaşi lucru în schimb, povara contribuţiilor sociale resimţindu-se semnificativ în buzunarul angajatorilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb