Demisia ministrului Culturii, cerută de arhitecţi, artişti şi ONG-uri

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 februarie 2022

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii

Cultura se confruntă şi cu alte probleme decât cele create de pandemie. Unele sunt produse chiatr din interior. Mai mulţi arhitecţi, artişti şi ONG-uri în domeniul patrimoniului cer demisia ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu. Cererea vine după după ce Ştefan Bâlici, director general interimar al Institutului Naţional al Patrimoniului, a anunţat că a fost înlocuit din funcţie: "Am aflat în seara aceasta (miercuri) că Ministrul Culturii a numit un nou director general la Institutul Naţional al Patrimoniului, cu începere din data de 23 februarie, când mandatul meu interimar la conducerea institutului încetează. Nu am alte detalii, nu cunosc nici motivele şi nici analizele pe baza cărora este luată această decizie".

Alexandru Gavozdea, preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) a declarat: "Printre multele dezastre ministeriale recente, bifăm azi (încă) unul la Cultură. S-a oficializat eliminarea lui Ştefan Bâlici, managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, uneltită demult şi dezlănţuită procedural în toamna anului trecut prin acordarea unor punctaje ridicole la o «evaluare» a managementului. În ultimii ani, am participat în comisia de evaluare de două ori - am început cu responsabilitate şi le-am încheiat cu nădejde şi liniştea că măcar acolo merg lucrurile spre bine în ţara asta. Nu pot accepta că acea activitate a fost evaluată ca nesatisfăcătoare de către un minister care se târâie în proceduri îmbâcsite şi impotenţă cronică. Competenţa deranjează".

Fundaţia Pro Patrimonio a reacţionat de asemenea: "Suntem stupefiaţi de înlocuirea din funcţie a domnului arhitect Ştefan Bâlici de la conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului, un profesionist dedicat care a susţinut întotdeauna proiectele dificile, a construit neîncetat instrumente, programe şi strategii prin care susţinerea patrimoniului să devină accesibilă în cercuri cât mai largi. Sub conducerea lui Ştefan Bâlici, INP a devenit o instituţie a statului transparentă, dinamică, modernă. Pro Patrimonio se raliază tuturor vocilor din domeniu ce susţin păstrarea în funcţie a domnului Ştefan Bâlici şi demisia ministrului culturii, Lucian Romaşcanu. Instituţiile statului nu vor funcţiona niciodată în slujba interesului public câtă vreme vor fi conduse de oameni fără competenţe profesionale relevante în domeniile pe care le conduc". Eugen Vaida, director pentru The Prince's Foundation Romania, a reacţionat la rândul său: "Domnule ministru, nu distrugeţi patrimoniul de dragul numirii politice a unei doamne pe nume Oana Zaharia, de care n-am auzit nici eu nici mulţi dintre cei care ne frecăm coatele pe şantierele monumentelor istorice din ONG-uri şi din instituţii. Există gafe pardonabile şi gafe impardonabile. Când înlocuieşti persoana numărul unu din domeniul patrimoniului din România cu o persoană de care n-a auzit nimeni în acestă branşă, demisia este singura cale onorabilă care vă rămâne. Domnule Romaşcanu, patrimoniul nu e vreo lucrare de asfaltare a vreunei străzi pe care dacă o faci prost să ai şansa să o refaci. Patrimoniul se distruge iremediabil dacă îl manageriezi prost. O mişcare atât de iresponsabilă ca a dumneavoastră în condiţiile în care patrimoniul este călcâiul lui Ahile în acel minister pe care temporar îl conduceţi este greu de digerat pentru mine".

În bilanţul INP, prezentat în decembrie, Ştefan Bâlici a aminitit că în mandatul său: "Peste 100 de ansambluri şi monumente istorice dintre cele mai importante sunt incluse în PNR (doar o parte primind finanţare) şi au lucrări de proiectare sau de execuţie în pregătire sau în desfăşurare - ex. Ansamblul Castelului Peleş, Cetatea Sighişoara, Situl arheologic Sarmizegetusa Regia, biserici săseşti fortificate, biserici de lemn. Peste 60 de proprietari şi administratori de monumente istorice au primit finanţare în urma primelor două apeluri prin programul TMI, iar alţi 70 au înaintat solicitări care sunt în evaluare în cadrul apelului curent, 2022. După 20 de ani în care România a prezentat doar două nominalizări pentru Lista Patrimoniului Mondial, soldate cu eşec, în ultimii ani INP a elaborat şi depus la UNESCO două dosare, Ansamblul monumental al lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu şi Peisajul cultural minier Roşia Montană, iar acesta din urmă a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial şi simultan în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol în 2021. Alte dosare sunt în pregătire".

Arhitectul Ştefan Bâlici a câştigat concursul de proiecte de management pentru Institutul Naţional al Patrimoniului în 2016.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Adica de usr isti,nu mai pot lua bani pentru sclupturi si picturi lgbt

    1. Eu nu sînt USR-ist și nici nu am timp să urmăresc politica. Dar lucrez în domeniul conservării și restaurării patrimoniului de mai bine de 20 de ani. În tot acest timp, nu am găsit un partener de dialog din partea Statului pe probleme de patrimoniu, cu excepția lui Ștefan Bâlici. Omul este un profesionist adevărat, are energie (din aceea care îi inspiră pe oameni), pasionat de restaurarea monumentelor și conservarea patrimoniului, știe meserie și a revigorat domeniul. Nu cred ca este infailibil, dar știu din experiență că alt profesionist mai bun decât el pentru acest domeniu, nu avem.

      Cone ești dumneata să arunci cuvinte aiurea: USR, lgbt, bani? Cel mai probabil un neavenit teleghidat de interese politice. Mi-e lehamite. 

      Pentru semnarea petitiei de demitere a ministrului si repunerea lui in functie, s-a milogit pe la toate Universitatile din Europa...cu certitudine la Universitatea La Sapienza din Roma (nu i-a semnat oricum nimeni).

      Atributia principala a INP-ului era de gestionare a santierelor de restaurare din Romania. Ce a facut el? Nimic...dincele 22 milioane de lei alocate in 2021 pentru restaurare a cheltuit 1,8 milioane! La INP au mai ramas 3-4 diriginti de santiere...pe restul i-a dat afara. In schimb s-a ocupat de conferinte, reuniuni ...pe scurt de imaginea proprie. Eu (am o experienta de 20 de ani in domeniu) nu stiu sa fi terminat restaurarea unui monument istoric (proiectare si executie). Poate imi spune cineva... 

      D le arhitect ,anul trecut usr pnl isti de la cultura nu au facut nimic,doar niste spectacole grotesti cu cei care ai furat curcubeul,nu am vazut atunci sa comentezi asa ca ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb