DEMISIE SAU DEMITERE? Victor Costache, retras de pe câmpul de luptă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2020

Victor Costache

Victor Costache

Victor Costache, ministrul Sănătăţii, a demisionat, ieri, în plină pandemie de Covid 19, de la cârma instituţiei pe care o conduce. Este ca şi cum un general ar pleca de pe câmpul de luptă în momentul bătăliei. Un astfel de gest l-ar trimite pe generalul respectiv în faţa Curţii Marţiale. Gestul lui Costache l-a trimis direct acasă, la Sibiu, unde îşi poate continua liniştit operaţiile la clinica privată Polisano. Unde ajungea de două ori pe săptămână şi în perioada în care susţinea că se ocupă de punerea pe picioare a sistemului public de sănătate. Se pare că Victor Costache nu a ajuns în faţa unei Curţi Marţiale civile, deoarece demisia i-ar fi fost cerută chiar de şeful Guvernului, premierul Ludovic Orban, în urma celor două scandaluri din ultima vreme, iscate de ministrul Sănătăţii.

De altfel, premierul Ludovic Orban a spus: "Am luat act de această demisie, cauzată de motive personale şi profesionale. (...) Aproape cinci luni de zile Victor Costache a făcut parte din Guvernul pe care îl conduc, am făcut echipă şi împreună am luat o serie de decizii importante, benefice pentru sistemul medical. Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înţeleg şi îi mulţumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o".

În locul lui Costache, a fost numit, la propunere premierului, în funcţia de ministru al Sănătăţii, fostul secretar de stat Nelu Tătar, cel care, conform declaraţiei lui Ludovic Orban, "a fost, este şi va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirus, stăpâneşte foarte bine toate procedurile, tot planul de măsuri".

Primul motiv al demisiei sau "demiterii" lui Costache este legat de declaraţia acestuia prin care susţinea că toţi locuitorii Capitalei, aproximativ 3 milioane de persoane, trebuie testaţi pentru a vedea dacă au Covid 19 sau nu. Declaraţia lui Costache a dat naştere la păreri pro şi contra, mai ales că punerea în practică a solicitării fostului ministru al Sănătăţii ţinea de domeniul fanteziei, fiind foarte greu să testezi în termen scurt atâţia oameni şi fiind imposibil să ai rezultatele testării, deoarece o astfel de activitate ar bloca întregul sistem de testare existent în ţara noastră.

Al doilea scandal se referă la recenta achiziţie publică atribuită unei firme obscure - Romwine & Cofee SRL - din comuna Uzunu, judeţul Giurgiu. O firmă care se ocupă, conform statutului, de vânzarea şi distribuţia de produse alimentare, băuturi alcoolice şi tutun a devenit intermediarul achiziţiei a 1,75 milioane măşti de protecţie, pentru care statul urmează să achite 56 milioane lei. Corpul de Control al Ministerului de Finanţe a deschis o anchetă în acest caz, mai ales că măştile vor fi vândute Ministerului Sănătăţii de firma din Giurgiu la un preţ mediu de 32 de lei bucata, faţă de un preţ normal de 10 lei. Anunţul a fost făcut de Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, care a declarat la RFI Romania că "specula şi contractele abuzive" nu vor fi tolerate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Totul este putred in " Danemarca"!

    1. Daaa, ne marca gol in buget Costache

      Scor 56 la unu

      Ca vorba aia or Banu or la Gara  

      Scor 56 la 1..?! Te rog explică, ce-i cu el. Că vorba aia nu toată lumea pricepe. ___Daar să nu fie.. putred și dosarul penal Sorina Pintea. { --" Doamnă ministru-cinstit , vine punga cu 120.000 RON... lângă cei 10.000 de euro deja livrați". - - "SUPER TARE. !!!. } Să plătească pentru furtul de echipamente medicale, ; iată cad "prizonieri la domiciliu" medici și asistente din cauza corupției de-nivel- ( înalt.?). Costache contravenient... doar, ; nu a observat, câteva luni de zile, indicatorul ""staționarea interzisă"" la minister.

    Din păcate sistemul care trebuie sa se ocupe de tema COViD19 este același care a omorât tinerii din colectiv, același care a fost în centrul scandalului Hexi Pharma.

    Nu cred că de atunci s-a reformat mare lucru.

    Domnule președinte e urgenta națională, găsiți manageri de spitale adevărați, nu pile. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb