DEMISIILE DIN CONDUCERE ŞI NEÎNCREDEREA ACŢIONARILOR AMENINŢĂ VIITORUL BCC A fost odată Carpatica

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2015

A fost odată Carpatica
CĂLIN RECHEA

Adunarea Generală a Acţionarilor băncii Carpatica a fost subiectul unui articol din urmă cu un an în ziarul BURSA, al cărui titlu era "Va fi fost odată Carpatica?".

Ieri, în cadrul Adunării Generale Ordinare şi a Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor, a venit şi răspunsul: întrebarea s-a transformat în afirmaţia din titlu, pe fondul refuzului acţionarilor de a majora capitalul băncii.

La AGA a participat şi Ilie Carabulea, acţionarul majoritar al băncii, dar participarea sa nu a fost în nume propriu, ci în numele altui acţionar, în condiţiile în care dreptul său de vot a fost suspendat la cererea BNR.

Discuţiile s-au aprins în momentul în care Ilie Carabulea a acuzat auditorul extern al băncii, KPMG, că nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Alţi acţionari au manifestat o atitudine la fel de ostilă.

Motivul? Decizia auditorului de a "nu exprima nicio opinie cu privire la situaţiile financiare individuale". În opinia KPMG, "există incertitudini semnificative cu privire la capacitatea Băncii de a atrage aporturi suplimentare de fonduri proprii sau de a genera fondurile proprii necesare din activităţile curente".

Unul dintre acţionari a declarat că lipsa unei opinii din partea auditorului echivalează cu o condamnare la moarte a băncii.

Reticenţa KPMG în ceea ce priveşte situaţiile financiare ale BCC este pe deplin justificată. Încă nu se cunoaşte valoarea de piaţă a activelor bilanţiere rezultate din reposedarea garanţiilor pentru credite acordate înainte de preluarea mandatului de către actuala conducere executivă.

O misiune de evaluare a fost derulată de ACTIV Property Services, partenerul din România şi Moldova al companiei Cushman & Wakefield. BNR a transmis recent băncii un ordin pentru reevaluarea activelor şi garanţiilor, operaţiune care trebuie efectuată de un alt evaluator.

Conform unor declaraţii ale oficialilor BCC, banca a respins anumite ajustări ale valorii activelor, deoarece rezultatul ar fi fost scăderea ratei de adecvare a capitalului până în jurul valorii de 6%. Poate din această cauză, BNR a cerut reevaluarea activelor şi garanţiilor din portofoliul băncii.

Indiferent de motiv, problemele majore ale BCC sunt rezultatul atât al concepţiilor eronate ale conducătorilor din ultimii 10 ani, cât şi ale supravegherii defectuoase din partea Băncii Naţionale, care a ignorat, cel puţin din perspectiva lipsei măsurilor prudenţiale concrete, semnalele crizei financiare internaţionale.

În acest context, acţionarii BCC, din care trebuie exclus Ilie Carabulea, care a declarat că relaţiile sale cu BNR sunt foarte bune, consideră că Banca Naţională doreşte, nici mai mult nici mai puţin, decât moartea BCC.

O vorbă veche spune că "nu mor caii când vor câinii". Dar ce se întâmplă dacă elegantele patrupede nu ştiu să-şi urmărească interesul şi sunt cuprinse de o tendinţă sinucigaşă, tendinţă care face tocmai jocul "câinilor"?

După ce a acuzat atât Consiliul de Supraveghere, cât şi Directoratul că nu şi-au îndeplinit misiunea, Ilie Carabulea a declarat se află într-un stadiu foarte avansat al negocierilor cu AnaCap, pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al BCC.

În urma criticilor dure ale lui Ilie Carabulea, Nicolae Petria, preşedintele Consiliului de Supraveghere al BCC, şi-a anunţat demisia. La scurt timp un alt membru al CS, Doina Toader, şi-a prezentat demisia, iar Ioan Trenca, care era înscris pe lista candidaţilor pentru un loc în CS şi-a retras candidatura.

Printr-o majoritate la limită, acţionarii BCC au decis ca noul membru al Consiliului de Supraveghere să fie Giaime Marzo, consultant juridic al acţionarilor italieni ai băncii.

În cadrul AGEA (Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor), directorul executiv Johan Gabriels a precizat că necesarul de capital suplimentar al băncii pentru 2015 este de 20 de milioane de euro, valoare care a fost discutată cu BNR, iar în 2016 majorarea trebuie să fie de 10 milioane de euro.

Conducerea executivă a BCC şi-a exprimat preferinţa pentru majorarea capitalului prin emisiunea de noi acţiuni, care ar fi fost posibilă în condiţiile aprobării reducerii masive a capitalului social actual, prin diminuarea cu 65% a numărului acţiunilor existente.

Johan Gabriels a declarat acţionarilor că a purtat negocieri intense cu BNR pentru a evita o reducere a numărului acţiunilor cu până la 80%.

Din păcate, acţionarii nu au înţeles dimensiunea problemelor cu care se confruntă BCC şi nu au aprobat reducerea capitalului social pentru acoperirea pierderilor. De asemenea, nu a fost aprobată nici majorarea de capital.

Mai poate supravieţui BCC în aceste condiţii? Desigur că nu. Dar "jocul" nu s-a sfârşit. Vor urma alte negocieri cu BNR şi alte "ajustări" ale valorilor bilanţiere, care vor convinge, poate, investitorii că banca de la poalele Carpaţilor poate ieşi de sub ruinele cutremurului financiar naţional "supravegheat" de BNR. Sau poate că se va ivi, printr-o minune, "salvatorul pe cal alb", care să-i curme suferinţa şi să o scoată "onorabil" din istorie.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. salvare exista...sigur, fara carabulea care va vinde...nu il prinde revelionul la bcc

    1. Omul are resurse, 20 mil eur sunt maruntis pt actionari. Dar BNR a exagerat, fiind niste 'tehnocrati' afiliati politic.

    20 mil euro?asta e miza salavarii?sunt sifuri care tin atatia bani in depozite!!!!!!!

    1. Daca e asa dc nu cumpara sifurile BC ? Sa aiba banca lor !

      ca nu vrea BNR :)

      sif.urile au incercat deja 

      exact. pentru ca Bilteanu si Lakis nu se pot ocupa. Cum ies astia doi cum au liber de la BNR sa ia BCC. ai un pic de rabdare si tu

    E un exemplu clar de management aiurea sau cum sa faci praf o banca. Cu tot Gabriels si echipa adusa de Carabulea de la RBS au facut praf banca. Pana si VB care era cioburi a avut un exit elegant cu TLV. S-au facut manevre multe si s-a furat din banca aia la greu profitand ca majoritaru e prin puscarii. Singura solutie e s-o dea cuiva care are bani ca actionarii nu mai baga nici un ban in ea. Dar pretu va fi ala din piata, 2 bani. De inchis n-are cum s-o inchida ca da prost in sistem. Ma surprinde KPMG care a intrat in mizeria asta. Deci si strainii au papadiile lor.

    1. ...d-le"relu din plopeni", papadiile sunt apreciate la noi(mai ales pentru afectiuni la ficat si pancreas)

      Nu mai am nicio încredere în "The Big Four" după avalanșa de minciuni contabile din Asia. Nu văd de ce în Europa de Est ar face altfel. Poate că în Vest/US sunt mai atenți, dar altfel ... niște mafioți.

      KPMG este si la Mediafax, asa ca nu te mai mira.

      si la ASTRA

      si la mata. am inteles ca tot KPMG este..I-a rugat cineva sa o trateze

    Cam dramatica afirmatia de final. Si cam teatrala. Nici nu se pune problema de supravietuire, ci cea de crestere. Cand ai ajuns jos, nu poti decat sa cresti. Parghiile de crestere raman la latitudinea viitoarei conduceri. Credeti ca este in interesul cuiva ca Banca Carpatica sa "pice"? Nici macar concurenta nu ar avea de castigat! Jocul de la Carpatica cred a fost si este urmatorul: PRABUSESTE BANCA PENTRU CA SA O LUAM NOI IEFTIN. Ramane de descoperit cine este "Master of puppets". E posibila si varianta in care incompetenta sa aiba rolul principal pentru situatia curenta. Oricum ar fi, Banca nu poate decat sa creasca pentru ca mai jos de atat nu se poate.

    1. La bcc urmeaza administrare speciala si lichidare controlata. Similar cu tehnologia aplicata vinului unui renumit viticultor.

      Administrare speciala? Nu prea cred, nu sunt indeplinite conditiile. Lichidare contraolata? Nu tot ce curge este vin :)

      Cand ajungi atat de jos, nu mai poti decat sa cresti sau sa te duci dracu'!

    II aparati pe actualii "conducatori" din BCC, au vandalizat banca asta, nu au nici o treaba cu bankingul, saracul Carabulea habar nu are ce se intampla, putea fi altundeva banca asta, doar daca isi vinde toate sediile(spatiile detinute) cred ca strange mult mult mai multi bani decat pretul de vanzare...

    1. Banii de pe sedii trebuie dati la deponenti. Banii de la deponenti sunt in gauri negre. Actionarii sting lumina

    actuala conducere BCC a fost la conducerea RBS... unde este RBS-ul ?!

    "a fost odata RBS!" 

    Halal conducere... nu s-a actionat NICIODATA in interesul bancii...  

    1. Mda, e clar ca la caderea RBS Romania a pus umarul si conducerea de atunci (in prezent la Carpatica), chiar daca, as zice eu, neintentionat. Sa nu uitam, totusi, de conditiile economice de atunci.

    Banca e pe pierdere si sefii se plimba in masini noi. Ii doare in banana pe aia din conducere. La 18000 euro salariu pe luna e bine sa te cheme johan gabi.

    Bnr se va desfiinta in cativa ani. Oricum face macroeconomie din cartea de bucate.

    1. Asta e subminarea economiei nationale

      O banca trebuie sa se bucure de incredere. Fara acest sentiment nu putem vorbi de actionari si nici de clienti. Altfel buturuga mica rastoarna carul mare.... Si un zvon mic poate sa duca la un dezastru pentru BCC....

      In celelalte banci pot sa existe probleme si mai mari de exemplu TLV care a cumparat ceva foarte toxic totusi conducerea stie sa faca incontinuare ca atat actionarii cat si clienti sa aiba incredere...

    Banca e pe pierdere si sefii se plimba in masini noi. Ii doare in banana pe aia din conducere. La 18000 euro salariu pe luna e bine sa te cheme johan gabi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb