Electrocasnicele mici (SDA - Small Domestic Appliances) au înregistrat cea mai mare creştere a intrărilor în service în 2020, faţă de 2019, de 64%, ca urmare a impactului pe care pandemia l-a avut atât la nivelul comportamentului de cumpărare şi consum, cât şi al utilizării produselor, potrivit Depanero.
Pe parcursul anului trecut, românii şi-au petrecut mai mult timp în casă decât de obicei, ceea ce a determinat o creştere a incidenţei defecţiunilor din cauza utilizării mult mai intense a aparatelor de uz casnic.
Pe fondul creşterii explozive a vânzărilor din categoria electrocasnicelor mici pentru casă, produsul vedetă de anul trecut, maşina de făcut pâine, a cunoscut şi o creştere a intrărilor în service, de 50%, faţă de 2019, iar categoria Home Care (aspiratoare şi alte aparate pentru îngrijirea locuinţei) a înregistrat o creştere de 56% a intrărilor în service anul trecut, faţă de 2019.
Cea mai spectaculoasă creştere a fost, însă, a bicicletelor fixe pentru exerciţii, de 192%, pe următorul loc situându-se umidificatoarele/dezumidificatoarele, cu o creştere de 140%.
Cele mai frecvente defecţiuni ale produselor din categoria SDA (Small Domestic Appliances) care au ajuns anul trecut în service-ul Depanero au fost cauzate de suprasolicitarea aparatelor, care a dus la cedarea angrenajelor interne şi a motoarelor, fiind astfel necesară intervenţia specialiştilor.
Categoriile SDA+Home Care au reprezentat anul trecut 20% din totalul intrărilor în service-ul Depanero, faţă de aproximativ 15% în 2019.
Recomandări pentru menţinerea electrocasnicelor şi echipamentelor electronice într-o bună stare de funcţionare:
Pentru maşina de pâine
-Respectaţi întocmai reţeta din manualul de utilizare şi mai ales aveţi grijă să respectaţi gramajul.
-Curăţaţi accesoriile şi produsul după fiecare utilizare.
-Nu curăţaţi accesoriile la maşina de spălat vase!
Pentru aspiratoare
-Curăţaţi filtrele după fiecare utilizare.
-Înlocuiţi periodic filtrele.
-A se evita contactul cu lichide (excepţie fac modelele în ale căror specificaţii se precizează că pot aspira lichide)
Recomandări generale
-Evitaţi suprasolicitarea aparatelor. Acestea nu au fost proiectate pentru o utilizare profesională şi/sau industrială, cum este cazul, de exemplu al aparatelor destinate utilizării în restaurante, hoteluri etc.). Astfel, este indicat să utilizăm aparatul doar pentru o sesiune de gătit/curăţat etc. Dacă este nevoie de reutilizare, vă recomandăm să faceţi o pauză între utilizări.
-Evitaţi bruscarea aparatelor. Nu le trântiţi sau loviţi (nu trageţi aspiratorul de furtun pe scări, de exemplu). Angrenajele interne sunt principala cauză a defectării aparatelor, care de multe ori apar ca urmare a suprasolicitării şi/sau lovirii.