Ideea constituirii Depozitarului Central pe structura "Regisco", registratar care nu demult a fuzionat cu "Registrul Român al Acţionarilor", a fost recent avansată de reprezentanţii instituţiilor pieţei de capital, respectiv de cei ai registrelor, Bursei de Valori Bucureşti şi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
Paul Miclăuş, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ne-a declarat: "Bursa de Valori Bucureşti va rămîne acţionar majoritar al noului depozitar central cu 51% din acţiuni, restul de 49% va aparţine acţionarilor eligibili ai Societăţii Naţionale de Compensare, Decontare şi Depozitare". Odată cu majorarea capitalului social al depozitarului central de la 3 la 5 milioane de euro şi ceilalţi acţionari vor putea deţine participaţii.
Vicepreşedintele CNVM ne-a mai precizat: "Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va fi mediatorul negocierilor dintre acţionarii Regisco şi BVB".
Actorii pieţei au propus ca celelalte registre să devină sucursale teritoriale ale Depozitarului Central. În prezent, circa 95% din operaţiunile SNCDD sînt realizate prin mecanismul Bursei şi al "Regisco".
• Doar 52 de companii de pe Rasdaq vor trece la cota BVB
Circa 52 de societăţi de pe Rasdaq îndeplinesc cerinţele Bursei de tranzacţionare şi ca atare vor fi transferate la cotă.
Reorganizarea pieţei de capital o dată cu fuziunea dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Rasdaq va fi realizată pe baza unui proiect, ne-a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache. Proiectul se referă la structura pieţei reglementate şi a sistemului de tranzacţionare alternativ (ATS), criteriu de care trebuie să se ţină seama pentru includerea societăţilor în piaţa reglementată.
Stere Farmache ne-a declarat: "Sînt mai multe criterii de care se va ţine seama pentru stabilirea celor admişi la cota BVB". Vor fi luate în considerare societăţile cu capital social de peste un milion de euro, acţiunile neconcentrate în pachete semnificative să reprezinte minim 25% din titlurile societăţii în cauză. De asemenea, se va lua în calcul şi numărul zilelor în care s-au perfectat tranzacţii, respectiv numărul total al zilelor de tranzacţionare trebuie să fie de minim de 54 şi să existe cel puţin o tranzacţie la fiecare două sesiuni bursiere. Astfel, printr-o analiză simplă, doar 52 de companii vor putea fi tranzacţionate la cota BVB.
Directorul general al BVB ne-a mai declarat: "Companiile vor trece la categoria a II-a a BVB şi vor fi într-o perioadă de monitorizare continuă timp de un an. Acestea vor trebui să se conformeze cu cerinţele de raportare ale instituţiei pieţei". În caz contrar, ele vor fi transferate pe sistemul alternativ de tranzacţionare.