Şedinţa de tranzacţionare la BVB a fost deschisă ieri de către Ovidiu Sergiu Pop (preşedintele Depozitarului Central) şi Septimiu Stoica (preşedinte BVB) cu ocazia începerii activităţii Depozitarului Central (DC).
Această instituţie a preluat în totalitate operaţiunile de compensare-decontare de la BVB, prima zi de decontare în sistemul RoClear fiind 10 aprilie. Din 14 decembrie 2006, Depozitarul asigură prestarea serviciilor de depozitare şi registru cu valori mobiliare, precum şi alte operaţiuni legate de acestea. În martie, BNR a certificat deplina funcţionalitate şi operaţionalitate a Depozitarului Central.
Stere Farmache, directorul general al BVB şi vicepreşedinte al Depozitarului Central, a salutat lansarea "Depozitarului Central", pe care l-a caracterizat drept "instituţie fundamentală în derularea şi finalizarea tranzacţiilor bursiere". Graţiela Iordache, reprezentanta Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor, a declarat că speră ca Depozitarul să fie "acea instituţie care să pună pe primul loc clienţii şi care să aducă un plus de transparenţă, de ordine şi de încredere a investitorilor pe piaţa de capital".
Septimiu Stoica a dezvăluit că "Depozitarul pregăteşte un set de servicii şi produse care vor emancipa piaţa de capital". Depozitarul Central este o societate pe acţiuni cu un capital social de 3 milioane de euro, care va ajunge la 5 milioane euro până în iunie 2008, conform directorului general Adriana Tănăsoiu. BVB este acţionarul majoritar al Depozitarului, cu o participaţie de 54,51%. Băncile deţin 8,15%, iar emitenţii 17,15% din capitalul societăţii.
Instituţia asigură tratament egal şi nediscriminatoriu tuturor participanţilor, administrând peste 10 milioane de conturi, inclusiv pentru instrumentele financiare rezultate din Programul de Privatizare în Masă. Domnul Farmache a declarat că la BVB sunt deschise aproximativ 60-70.000 de conturi.
Depozitarul Central şi-a propus pentru viitorul apropiat o regândire a reţelei teritoriale în sensul acordării accesului intermediarilor, pentru ca aceştia să poată presta servicii în numele instituţiei. De asemenea vor fi dezvoltate serviciile oferite prin internet pe bază de semnătură electronică, cum ar fi emiterea extraselor de cont de către intermediari şi vizualizarea portofoliului de către deţinătorii de instrumente financiare. Astfel, investitorii vor putea obţine extrase de cont, cu ajutorul unei parole, de la intermediarii care au încheiat un contract cu DC.
Printre obiectivele Depozitarului se mai numără şi introducerea serviciului de împrumut de instrumente financiare - premisa pentru dezvoltarea unor noi tehnici de tranzacţionare (vânzări scurte). De asemenea, instituţia îşi propune să se conecteze la reţeaua globală a depozitarilor centrali şi să devină centru nodal pentru zona Sud-Est Europeană. Astfel, societăţi listate pe alte burse se vor putea lista şi la Bucureşti, iar DC va asigura decontarea şi înregistrarea tranzacţiilor încheiate pe aceşti emitenţi. DC a fost admis pe 26 ianuarie ca membru cu drepturi depline al Asociaţiei Depozitarilor Centrali din Europa.