Depozitarul Sibex nu va percepe taxă de admitere şi menţinere în sistem, ca să atragă participanţi

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2009

Depozitarul Central al Bursei din Sibiu (Sibex) vrea să atragă participanţi la sistemul de compensare-decontare prin eliminarea taxelor de admite­re şi menţinere, în timp ce restul ta­rifelor şi comisioanelor sunt în general mai mici decât cele practicate de concurentul de la Bucureşti.

Astfel, potrivit listei de tarife şi comisioane ale Depozitarului Sibex, taxa de admitere şi tariful anual de menţinere a calităţii de participant la sistemul de compensare-decontare şi registru al instituţiei din Sibiu vor fi zero, potrivit NewsIn.

Pe de altă parte, Depozitarul Central al BVB percepe un tarif de admitere de 70.000 lei şi un tarif anual de menţinere în sistem de 1.500 lei, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a instituţiei.

În cazul comisioanelor percepute pentru operaţiunile derulate în sistemele de tranzacţionare, Depozitarul Sibex are tarife uşor sub cele ale concurentului de la Bucureşti. Astfel, comisionul pentru serviciile de compensare şi decontare a tranzacţiilor pe bază netă a acţiunilor şi drepturilor este de 0,0075%, în vreme ce tariful pentru aceleaşi operaţiuni cu instrumente cu venit fix este de 0,0015%.

În schimb, depozitarul BVB practică un comision de 0,0085% pentru operaţiunile cu acţiuni şi drepturi, respectiv de 0,002% pentru cele cu instrumente cu venit fix.

În privinţa serviciilor de compensare-decontare a tranzacţiilor rezultate în urma subscrierii în cadrul ofertelor publice primare, comisionul depozitarului Sibex va fi de 0,0035% în cazul acţiunilor şi drepturilor şi de 0,00085% pentru instrumente cu venit fix. Prin comparaţie, comisioanele depozitarului BVB în cazul acestor operaţiuni sunt de 0,004%, respectiv de 0,001%.

De asemenea, diferenţele la tarifele percepute emitenţilor de instrumente financiare de cei doi depozitari sunt considerabile. Dacă instituţia de la Sibiu cere 500 lei pe an pentru admiterea şi menţinerea emitenţilor cu până la 500.000 de deţinători de acţiuni, Depozitarul Central al Bursei de la Bucureşti are un tarif de până la 35.000 lei. La companiile cu peste 500.000 de deţinători de titluri, depozitarul Sibex percepe anual 1.000 lei, iar concurentul de la Bucureşti cere 120.000 lei.

În acelaşi timp, agenţii custode vor trebui să plătească un tarif de admitere în sistemul depozitarului Sibex de 75.000 lei, iar pentru menţinerea calităţii vor vira anual suma de 40.000 lei. La instituţia similară din Bucureşti, agenţii custode plătesc 87.500 lei pentru admitere şi 48.000 lei pentru menţinere.

În prezent, la Depozitarul Central al BVB sunt 12 agenţi custode, dintre care 11 sunt bănci, singurul intermediar care oferă servicii de custodie fiind KBC Securities.

De asemenea, băncile de decontare plătesc anual 7.200 lei pentru menţinerea în sistemul Depozitarului Central al BVB, iar pentru admitere sunt taxate cu 3.500 lei. În schimb, Depozitarul Sibex anunţă că va percepe un tarif de admitere de 3.000 lei, iar pentru menţinerea calităţii de participant compensator va încasa în fiecare an 5.000 lei.

Depozitarului Central al Bursei din Sibiu a primit, miercurea trecută, autorizaţia de funcţionare din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), piaţa la vedere a Sibex mai având nevoie doar de autorizaţia de funcţionare de la BNR, aviz pe care oficialii bursei sibiene se aşteaptă să îl primească în septembrie.

După primirea tuturor avizelor, Depozitarul Sibex va putea presta servicii de compensare-decontare şi registru pe piaţa de capital autohtonă, devenind astfel a doua instituţie care oferă astfel de servicii. În acelaşi timp, atât brokerii, cât şi reprezentanţii CNVM susţin că formarea unei concurenţe în acest deomeniu este benefică pieţei de capital şi va conduce la o reducere a tarifelor.

În prezent, cei doi depozitari sunt în conflict după ce Depozitarul Central al BVB a constestat în instanţă înfiinţarea depozitarului Sibex, cerând o clarificare legală asupra posibilităţii existenţei mai multor instituţii de acelaşi fel.

Reprezentanţii Depozitarului Central din Bucureşti susţin că, la momentul înfiinţării instituţiei, autorităţile abilitate au stabilit că va exista un singur depozitar, decizie care, atunci, a dus la desfiinţarea a 15 registre care au predat arhivele noii societăţi create.

Pe de altă parte, potrivit unui aviz al CNVM din 2008, efectuarea în mod centralizat a operaţiunilor cu valori mobiliare tranzacţionate pe o piaţă reglementată sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare şi asigurarea unei evidenţe unitare a acestor operaţiuni se va realiza prin depozitarea clasei de valori mobiliare "la unul dintre depozitarii centrali autorizaţi şi supravegheaţi de CNVM", iar legea pieţei de capital (legea 297 - n.r.) nu specifică nimic în legătură cu existenţa unei singure instituţii de acest fel.

"Emitenţii ale căror clase de valori mobiliare sunt depozitate în conformitate cu prevederile art.1 vor încheia contracte de prestări servicii de registru cu unul dintre depozitarii centrali autorizaţi şi supravegheaţi de C.N.V.M.", se mai arată în avizul emis de Comisie în 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb