Programul privind realizarea celor opt depozite regionale, anunţat prima dată la nivel guvernamental de Marcel Boloş, în anul 2020, adică pe vremea când era ministru al Fondurilor Europene în guvernul Orban, va fi modificat de guvernul Ciolacu şi vom avea 15 depozite, care de fapt vor fi centre de colectare pentru marile bazine legumicole din ţara noastră, potrivit unor surse guvernamentale.
"Vom încerca să facem aceste centre de colectare în principalele bazine legumicole. Prioritizarea va fi foarte clară, în funcţie de programele finanţate de Ministerul Agriculturii pentru dezvoltarea sectorului legumicol. Vom vedea unde sunt cele mai multe cereri şi vom investi în realizarea centrelor de colectare numai acolo unde este nevoie. Acele centre de colectare vor fi realizate în parteneriat de Casa de Comerţ Unirea cu unităţile administrativ-teritoriale. Proprietarul lor va fi Casa Unirea. Ele vor fi date în locaţie de gestiune către cooperative, cooperativa respectivă urmând să aibă sediul pe raza unităţii administrativ-teritoriale în care se află depozitul respectiv şi bazinul legumicol. Fiecare depozit va fi utilat cu patru staţii de sortare - roşii, castraveţi, ardei gras, ardei capia (legume ce reprezintă 70% din totalul legumelor consumate în România) - şi va fi dotat şi cu un mic laborator de expertiză şi analiză. Toate depozitele respective vor fi proiect tip, aprobat prin hotărâre de guvern, ca să înlăturăm orice comentarii cu privire la diferenţe de cost în ridicarea fiecărui depozit. Va fi un proiect tip, pe 3000 metri pătraţi, 1000 metri pătraţi de zonă controlată, staţii de sortare. Proiectul este evaluat, cu independenţă energetică, cu tot, la 2,2 milioane euro un depozit. Vor fi 15 centre de colectare, adică 32 milioane euro va fi valoarea întregului program. Estimăm că 15 centre sunt necesare pentru a acoperi partea de bazine legumicole din ţara noastră", au afirmat sursele citate.
Ce nu iau ele în considerare este faptul că trecerea acestor depozite în proprietatea Casei de Comerţ Unirea reprezintă o clară încălcare a legilor concurenţei care, coroborată cu dispoziţiile legii 105/2023 privind obligaţia de raportare a stocurilor de către producătorii agricoli, procesatori, comercianţi, depozitari şi distribuitori către Ministerul Agriculturii - minister care reprezintă statul în calitate de acţionar unic al Casei de Comerţ Unirea -, duce clar la o distorsionare a pieţei în favoarea respectivei case de comerţ, distorsionare care ar trebui verificată de Consiliul Concurenţei.
Deocamdată însă respectiva instituţie publică nu poate demara o anchetă până când nu va exista un act normativ cu privire la încredinţarea depozitelor regionale către Casa de Comerţ Unirea, care este un competitor al celorlaltor comercianţi existenţi în piaţă în sectorul agro-alimentar.
Vom urmări însă cum va aviza Consiliul Concurenţei proiectul de hotărâre de guvern prin care se va implementa programul depozitelor regionale prin intermediul Casei de Comerţ Unirea.