• Compania se pregăteşte să-şi vândă afacerea către "Melrose" pentru 100 de milioane de dolari
Ordonanţa Guvernului prin care "Sterling Resources" a căpătat dreptul de exploatare a resurselor de petrol şi gaze din Marea Neagră ar putea fi anulată de deputaţi, chiar în această săptămână. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, ne-a declarat: "Guvernul nu are corp de control, iar ancheta asupra acestui contract stagnează. De fapt cred că nici nu a început. Contractul nici nu a fost făcut public în totalitatea lui. Eu voi propune plenului Camerei anularea dreptului de exploatare al Sterling pentru perimetrele din Marea Neagră. Oricum,
"Trebuie investigat dacă societatea canadiană a investit în explorare 50 de milioane de dolari, aşa cum a anunţat. Eu personal cred că este evident că nu a făcut acest lucru din moment ce încearcă să vândă dreptul de exploatare pentru a face rost de bani".
În timp ce autorităţile bâjbâie în demararea anchetelor, "Sterling" a pus la cale o afacere de cel puţin 100 de milioane de dolari. La finele săptămânii trecute, Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) a primit de la "Sterling" solicitarea de aprobare a contractului prin care compania va transfera către "Melrose Resources" 67,5% din acţiuni din afacerea de exploatare a petrimetrelor XIII Pelican şi XV Midia. Contractul de asociere a fost încheiat recent, iar negocierile au fost demarate încă de anul trecut.
Potrivit unui comunicat de presă al "Melrose Resources", emis pe 11 martie 2009, "Sterling" va primi 12 milioane de dolari, după finalizarea tranzacţiei. Apoi, "Melrose" se angajează să-i mai plătească societăţii canadiene între 63 şi 78 milioane de dolari, după începerea exploatării, în funcţie de preţul gazului valorificat. Producţia poate începe din 2010-2011. În comunicatul citat, "Melrose" arată că se pot obţine, într-o primă etapă, circa 15,6 milioane barili echibalent petrol (boe), la un preţ de valorificare între 4,81 şi 5,77 dolari/boe. Dacă se continuă explorarea şi exploatarea, într-un timp mai îndelungat, mai pot fi extrase 300 miliarde cf (picioare cubice) de gaz şi 20 de milioane barili petrol.