DEPUTATUL ANA BIRCHALL: "ÎMPRUMUTURILE ÎN FRANCI ELVEŢIENI - O PROBLEMĂ SOCIALĂ" Creditele în valută ar putea fi convertite în lei, la dobânda iniţială

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2014

Creditele în valută ar putea fi convertite în lei, la dobânda iniţială

Împrumurile contractate în valută ar putea fi convertite în credite în lei, fără ca dobânda să se schimbe, dacă iniţiativa legislativă promovată de deputatul PSD Ana Birchall va fi aprobată, după cum ne-a precizat domnia sa.

Proiectul, semnat de un număr de 133 de parlamentari din mai multe partide, prevede ca persoanele care s-au împrumutat la bănci în altă monedă decât cea naţională să-şi poată converti creditele în lei sau în orice altă monedă străină, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare, la cursul zilei.

Ana Birchall ne-a explicat: "Prin iniţiativa mea, nu urmăresc să schimb total contractele, ceea ce înseamnă, în mod clar, că dobânda va fi păstrată. Altfel, nu ar fi o conversie, ci o refinanţare. De asemenea, în baza acestui proiect, persoanele împrumutate vor avea dreptul să solicite conversia monedei în care au credit ori de câte ori doresc. Sunt convinsă că, în timpul dezbaterii parlamentare, propunerea va atrage mult mai mulţi susţinători decât cei care au semnat".

Deputatul PSD consideră că problema creditelor în franci elveţieni a devenit una socială, iniţiativa pusă în dezbatere urmărind să rezolve această problemă.

Domnia sa ne-a declarat: "Proiectul este echilibrat şi vine în întâmpinarea Directivei Europene privind contractele de credit pentru proprietăţi rezidenţiale, care prevede în mod specific măsuri pentru protecţia cetăţenilor statelor membre non-euro faţă de fluctuaţiile de curs ce pot afecta ratele consumatorilor de credite şi a cărei rezoluţie a fost adoptată favorabil. Dacă Directiva va fi adoptată la nivelul UE, şi ţara noastră va fi obligată s-o aplice".

Propunerea legislativă mai prevede că, în momentul depăşirii cu 20% a valorii creditului iniţial, din cauza fluctuaţiilor de curs valutar, băncile trebuie să se asigure de informarea şi avertizarea consumatorului asupra acestui fapt. Dacă vor fi aprobate, noile reglementări vor fi aplicate unitar contractelor de credit aflate în desfăşurare la momentul intrării în vigoare, dar şi contractelor viitoare.

"Considerăm că majorarea ratelor bancare datorate de către consumatori, cauzată de fluctuaţiile ratei de schimb valutar este injustă, funcţionând în detrimental românilor care au credite în valută, inclusiv în cazul contractelor de credit încheiate fără să deţină toate informaţiile privind riscul pe care fluctuaţiile cursului de schimb le are asupra ratelor", subliniază expunerea de motive.

Potrivit documentului, creditele neperformante şi ratele restante la bănci au ajuns să constituie o problemă socială în România, statisticile BNR şi INS certificând că sumele restante s-au înzecit în perioada 2008-2012, crescând de la 2,28 miliarde lei, în mai 2008, la 23,7 miliarde lei, în mai 2012.

Ana Birchall ne-a spus: "Fac un apel la Asociaţia Română a Băncilor şi la reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor să participe activ, constructiv şi echilibrat la dezbaterile care au loc în Parlament pe marginea acestei legi".

Reprezentanţii sistemului bancar ne-au spus că aşteaptă clarificări cu privire la ceea ce înseamnă "costuri suplimentare", în opinia iniţiatorilor, subliniind că, dacă iniţiativa presupune păstrarea dobânzii aferente creditelor în valută, proiectul nu este în avantajul băncilor.

Făcând referire la o altă iniţiativă legislativă care priveşte tot împrumuturile în valută şi care presupune rambursarea acestora la cursul de schimb din momentul contractării lor, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus, recent, în Senat, că, dacă va trece de Parlament, propunerea ar genera o criză sistemică, mai multe bănci riscând să intre în faliment.

Referitor la acest aspect, Ana Birchall a comentat: "Aştept cu interes ca această poziţie să se schimbe în momentul în care se va înţelege că proiectul nostru de lege nu este făcut decât să vină şi în ajutorul băncilor, iniţiativa urmărind ca persoanele cu credite să-şi poată plăti ratele lunar".

Gheorghe Piperea a criticat afirmaţia lui Nicolae Cinteză, în ocazia Conferinţei organizată, joi, de Ziarul BURSA, întrebându-se: "Ce încearcă să ne spună şeful supravegherii de la BNR - că sistemul bancar este atât de fragil încât ne putem aştepta la falimente doar dacă vor fi restructurate cele în jur de 150.000-200.000 de credite în franci elveţieni la cursul din momentul acordării lor? Nu cumva a apăsat sistemul de panică, acum, că urmează alegeri la BNR?".

Ana Birchall ne-a menţionat că proiectul său urmează să stea 60 de zile în dezbatere publică, după care va intra în Senat şi în Camera Deputaţilor, pentru a fi aprobată.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Stimata dna incearca prin toate mijloacele sa se faca remarcata ... din pacate materialul este prost ... poate daca apelati din nou la farmecele femeiesti ve-ti reusi dna....lasa ti-ne cu propunerile acestea populiste si bucurati-va ca sunteti din nou deputat

    In viziunea mea, sunteti singurul politician PSD care lupta pentru popor ! 

    ........... la creditele ipotecare ........ pe 25-30 de ani ! 

    Ca sa nu munciti de doua ori ! 

    Pentru ca: 

    1) degeaba eliminati riscul valutar; 

    2) daca nu eliminati - FIXATI - si costul = riscul de dobanda ! 

    1. .... DURABILA, atunci vor trebui ca sa accepte: 

      1) nu doar eliminarea riscului cresterii cursului valutar al leului; 

      2) ci si eliminarea riscului cresterii ratei-randamentului de dobanda. 

      Daca bancile promoveaza IN_STABILITATEA, inseamna ca le doare-n coa .... te: 

      1) nu doar de falimentul personal-individual; 

      2) ci si de falimentul propriu-colectiv.  

      ......... UNGURI ! 

    Aceasta individa este una dintre cele mai incompetente persoane pe care le-am întâlnit. Sper ca partidul, care o gazduieste pe moment, sa realizeze si sa o debarce cât mai repede.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb