DEPUTATUL ANDREEA PAUL: "Nu se justifică în niciun fel amânarea dezbaterilor tehnice din Comisiile parlamentare pe legea conversiei"

Stelian Bădescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 septembrie 2016

Andreea Paul

Andreea Paul

Deputatul PNL Andreea Paul consideră, într-o declaraţie de presă trimisă redacţiei, că nu se justifică în niciun fel amânarea dezbaterilor tehnice din Comisia de Buget, Finanţe şi din Comisia Juridică pentru a tranşa problema gravă a românilor creditaţi în franci elveţieni.

"Nu se justifică în niciun fel amânarea dezbaterilor tehnice din Comisia de Buget, Finanţe şi din Comisia Juridică pentru a tranşa într-un fel sau altul problema gravă a românilor creditaţi în franci elveţieni (CHF), de care principali vinovaţi se fac BNR şi instituţiile de credit care au profitat de lipsa de educaţie financiară a populaţiei", se arată în comunicatul deputatului.

Andreea Paul atrage atenţia că este esenţială dezbaterea acestei teme în comisiile reunite din Camera Deputaţilor, care va avea loc săptămâna viitoare, în contextul în care creditele în franci elveţieni ale clienţilor din ţara noastră se ridică în prezent la 5,8 miliarde de lei.

Deputatul PNL a fost desemnat să coordoneze grupul tehnic de lucru din Parlament care va discuta chestiunea creditelor în CHF.

Potrivit Andreei Paul, la finalul lunii iunie 2016, soldul creditelor denominate în franci elveţieni acordate populaţiei s-a situat la 5,8 miliarde de lei, diminuându-se semnificativ faţă de 7,6 miliarde de lei la finalul anului 2015. Aceste credite reprezintă aproximativ 3% din volumul creditelor acordate sectorului real şi aproximativ 5% din totalul creditelor acordate populaţiei (iunie 2016). Din perspectiva structurii pe destinaţii, creditele pentru locuinţe au o pondere de 48% din total şi creditele pentru consum de 52%.

Deputatul mai arată că rata creditelor neperformante în franci elveţieni acordate populaţiei se situează la 33%, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de 46%. Aproximativ 80% din volumul total al creditelor nu înregistrează întârzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile. Creditele de consum cu garanţii ipotecare şi alte tipuri de credite au o rată a creditelor neperformante mai ridicată comparativ cu creditele ipotecare şi pentru investiţii imobiliare.

Andreea Paul mai spune că aproximativ 90% din creditele în CHF au fost acordate în perioada 2005-2009:

- Valoarea totală a sumei acordate pentru creditele în CHF încheiate în perioada 2007- 2009 este 9,2 miliarde de lei, respectiv 4,2 miliarde CHF (la cursul istoric la momentul acordării);

- Valoarea totală a sumei de rambursat pentru creditele în CHF încheiate în perioada 2007-2009 este de aproximativ 6,6 miliarde de lei, respectiv 1,6 miliarde CHF, din care valoarea principalului este de 4,6 miliarde de lei, respectiv 1,14 miliarde CHF (la cursul de la sfârşitul lunii mai 2016).

Potrivit datelor BNR, în perioada ianuarie 2015 - august 2016 s-au făcut aproape 57.300 de solicitări de soluţionare a creditelor, din care:

- 31.270 pentru operaţiuni de conversie şi

- 26.028 pentru operaţiuni de restructurare.

Dintre acestea, au fost soluţionate 33.528 de solicitări, din care:

- 24.391 prin conversie şi

- 9.137 prin restructurare.

Deputatul precizează: "Simulările pe baza a trei scenarii privind cursul la care ar avea loc conversia creditelor în CHF, EUR şi USD către persoanele fizice, pornind de la ipoteza conversiei făcute numai în cazul creditelor pentru care cursul la care s-ar face conversia este mai redus decât cursul existent la data efectuării conversiei (conversia aduce un beneficiu economic debitorului), arată că:

1. În cazul conversiei creditelor la cursul existent la data acordării acestuia ar conduce la un cost de aproape 6 miliarde de lei pentru instituţiile de credit. Pierderile provin în special din conversia portofoliilor de credite denominate în euro (având o proporţie ridicată în totalul creditelor acordate populaţiei (40% în luna iunie 2016), la care se adaugă impactul determinat de portofoliile acordate în franci elveţieni. Un număr total de 286.917 de credite ar fi convertite în acest scenariu, din care 29.271 credite denominate în CHF. Mai apar apoi problemele legate de reducerea indicatorului de solvabilitate sub pragurile minime pentru unele instituţii bancare.

2. Conversia creditelor la cursul existent la data acordării acestora, majorat cu 20%, ar fi de aproximativ 2,5 miliarde lei. Cea mai mare parte a pierderii ar fi generată de portofoliul de credite denominate în CHF: aproximativ 1,8 miliarde lei, ca urmare a deprecierii semnificative a acestei monede în raport cu moneda naţională de la momentul acordării acestor credite. Numărul total de credite care ar fi convertite în acest scenariu este de 115.947, din care 27.213 credite denominate în CHF.

3. Conversia unui credit la cursul mediu calculat de la data acordării acestuia până la data conversiei ar conduce la pierderi de aproximativ 1,5 miliarde lei. Aceasta este generată aproximativ în mod egal de portofoliul de credite denominate în CHF şi portofoliul de credite denominate în EUR".

Poziţiile instituţiilor statului sunt diferite, în sensul că ANPC susţine propunerea conversiei creditelor denominate în CHF în moneda naţională la un curs mediu, calculat de la momentul acordării creditelor şi până în prezent - varianta care vine în sprijinul şi protejează interesele debitorului, în timp ce MFP şi BNR se opun, precizează deputatul.

Andreea Paul mai spune: "BNR consideră inoportună aplicarea unui curs administrativ, încurajând identificarea de soluţii bazate pe acorduri bilaterale între bănci şi creditori. Acestea însă nu au funcţionat în multe cazuri şi nimeni nu a explicat încă cum a fost posibilă creditarea cetăţenilor în România într-o monedă pe care niciunul dintre cei creditaţi nu a văzut-o, nu a existat efectiv în instituţiile bancare, totul fiind raportat exclusiv scriptic".

Deputatul aminteşte că o iniţiativă similară a fost adoptată de Croaţia, care permite conversia în euro a creditelor denominate în CHF, la cursul din data acordării. Legea permite conversia în euro a unor credite în valoare echivalentă de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă rambursării. BCE a avut poziţii critice faţă de această lege, iar Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement cu privire la această lege. În Ungaria, băncile au fost obligate prin lege să facă conversia împrumuturilor pentru locuinţe acordate populaţiei în CHF în moneda naţională impunând totodată limite maximale pentru rata dobânzii aplicate la creditele rezultate în urma conversiei. Estimările arată că băncile pierd aproximativ 400 milioane de USD pe an, ca urmare a diminuarii veniturilor din dobânda rezultată din aceste conversii. De asemenea, Banca Centrală a Ungariei a pus la dispoziţia băncilor o sumă de aproximativ 9 miliarde euro din care băncile au utilizat aproximativ 8 miliarde euro. CE a lansat, de asemenea, procedura de infringement cu privire la legislaţia privind conversia creditelor denominate din CHF în forinţi.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. DENOMINAREA TREBUIE FACUTA LA CURSUL CHF DIN DATA ACORDARII CREDITULUI. COSTURILE TREBUIE SUPORTATE INTEGRAL DE CATRE BANCILE CARE AU ACORDAT ACESTE CREDITE TOXICE SI AU INSELAT CREDITORII.

    1. SI IN PLUS FIECARE SPECULANT FINANCIAR IMOBILIAR CA TINE TREBUIE SA PRIMEASCA GRATIS O BERE IAR SOTIA LUI TOT GRATIS UN RUJ. FARA TVA.

    De cand nu se mai crediteaza chf?

    Cetatenii acestia care au contractat creditrele in CHF in anii 2006-2008 au fost INSELATI de catre sistemul bancar din Romania cu acordul si sub supravegherea atenta a BNR

    1. In exact aceeasi perioada s-au acordat credite in euro sau chiar in lei dar la dobanzi mai mari decat cele la CHF. De ce restul celor care au luat atunci credite NU S-AU LASAT INSELATI iar TU si colegii tai da? POATE PROBLEMA NU E LA BANCI CI IN CAPUL VOSTRU?!?

      Postac bancar de speta a doua,creditele chf au fost acordate folosind practici înșelătoare pentru a le face atractive:

      Dobanda fixa  

      Grad de îndatorare mai mare decât la leu și euro

      Reclama falsa privind stabilitatea monedei 

      [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Dobanda fixa IN PRIMUL AN e un instrument de marketing utilizat in tiata lumea. Balele lacome care-ti curgeau pentru ca primesti creditul te-au impieficat sa vezi ca eea FIXA IN PRIMUL AN! 

      Grad de indatorare mai mare decat la leu sau euro e o minciuna tipica [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. NICIODATA nu au avut creditele in alte monede grad de indatorare mai mare decat leul. E din cauza inflatiei dar um speculant imobiliar ca tine nu poate pricepe. 

      Si daca era reclama falsa cei care au luat credite in lei sau euro de ce nu s-au imprumutat in CHF si au ales sa plateasca dobanzi mai mari? Erau mai prosti decat voi, SPECULANTILOR???? 

      Ma dar ce aparator al BNR esti tu desteptule...daca nu te incadrai ma acesta,asa ti se spune cand solicitai un credit in perioada care atent o tii tu minte!!

      Am si eu cateva curiozitati la doamba Olescu.

      De ce "postac bancar" de la comentariul 3.2 este conform regulamentului invocat la cenxurare si "postac CHF" incalca acelasi regilament?Aveti un acord de colaborare sau un contract de sponsorizare cu deputatul Zamfir sau cu juristul Piperea? 

      Cine a platit cheltuielile de transport, cazarea si diurna dvs. in cazul deplasarii de zilele astea la Praga?

      Multumesc. 

      Amice, chf.ul a fost singura moneda la care ma incadram pentru a contracta creditul ipotecar (ap cu 2 camere in valoare de 70000 euro...astea erau preturile in 2008)...oare de ce nu mi.au dat sansa sa iau euro sau lei, ha?

      Doamna Olescu nu mai este la Redactie, de pe la orele 20.00; de site se ingrijesc colegi ale caror articole apar foarte rar in ziar.

      In aceste conditii, vezi ce faci cu speculatiile tale despre Praga, transport, cazare si celelalte. 

      Amice, asta e problema ta la ce te incadrai si ce apartament ai ales si cu cat l-ai platit. Intrebarea era de ce altii se incadrau la lei sau la euro si,mai mult, in loc sa aleaga dobanzile mici si moneda stabila din reclamele mincinoase s-au imprumutat in lei, o moneda fara stabilitate si cu dobanzi mai mari? Erau mai prosti decat tine, amice???

      N-am speculat nimic. Am intrebat, ceea ce nu mi se pare deplasat. Puteati raspunde ca deplasarea a fist achutata de bursa in loc sa faceti pe desteptul.

      Multumesc! 

      Amice ca sa te citez....

      Solicita BNR ului iubit de tine... 

      Poate tie iti raspund, in acea perioada cate credite au fost acordate in lei si cate in CHF  

      ....poate iti bei raspunde singur la intrebari 

      Si in al 2 lea rand creditele in CHF au fost accesate de cei (marea majoritate) care nu se incadrau la lei prin gradul de indatorare deci prin val. Venitului. Iar tu ai fi ales la fel ....cea mai mica dobanda daca toti cei din nanci iti spuneau ca este vea mai stabila dobanda...iaca alt raspuns. 

      O alta intrebare pe care ar trebui sa ti o adresezi este de ce in acea perioada BNR ul tinea asa de sus RO borul?

      Cunosti raspunsul....Bravo. 

      Amice, eu nu am nimic cu bnr. Si ca orice postac eviti raspunsul si arunci cu manipulari. NU ARE IMPORTANTA CATE CREDITE AU FOST ACORDATE IN LEI SI CATE IN EURO SAU CATE IN CHF. Important e ca s-au acordat in toate cele 3 monede.

      Intrebarea era DE CE AU ALES CEILALTI DOBANZILE MAI MARI DE LA LEI SI MONEDA INSTABILA?? Ii consideri mai prosti sau de ce au ales ei dobanzi mai mari? 

      Cei care nu se incadrau decat la CHF DE CE SI-AU CUMPARAT CASE CU CREDIT??? DE CE NU AU STAT CU CHIRIE ASA CUM AU STAT SI STAU MILIOANE DE ROMANI? Voi sunteti cetatenu cu dreptul constitutionsl de a nu sta in chirie daca nu va incadrati la un credit in lei? 

      [Fragmentule eliminat conform regulamentului], iti mai explic încă o data:

      Dobanda fixa pe toata perioada ; 

      Grad de îndatorare la acordarea creditului 70 la suta; 

      Promovare agresiva a stabilității monedei.

      Da' de ce te superi? [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Zi zau! Pai, daca era cum zici tu si bancherii stiau ca o sa creasca CHF, l-au promovat agresiv, l-au bagat cu forta pe gatul oamenilor, etc., atunci de ce Cristoforidis a facut credit in CHF? Si pentru ditamai vila in Voluntari?! Ca e fosta mare bancherita la RBS, chiar se mandreste cu asta. Lasati vrajeala ca nu merge !!!

      Au ales apartamente "modeste" de vreo 120 mp, asa cum spunea Leana Pirnea "Loterista", pe la televizor.

      Daca nu te incadrai trebuia "sa stai dracu' in chirie si sa nu te implodesti", asa cum le spuneati voi tinerilor pe data de 26 februarie pe forumul siteului petitieonline, cand se discuta despre darea in plata si avansuri.

      Vad ca te iei cu manipularile si in loc sa raspunzi le chestii simple arunci cu minciuni.

      Daca era reclama falsa cei care au luat credite in lei sau euro de ce nu s-au imprumutat in CHF si au ales sa plateasca dobanzi mai mari? Erau mai prosti decat voi, SPECULANTILOR? 

      Dobanda fixa IN PRIMUL AN e un instrument de marketing utilizat in toata lumea. BALELE LACOME care-ti curgeau pentru ca PRIMESTI CREDITUL te-au impieficat sa vezi ca eea FIXA IN PRIMUL AN! 

       

      Gradul de indatorare de 70% era si la creditele in EURO si la cele in LEI???  

       

      NICIODATA nu au avut creditele in alte monede grad de indatorare mai mare decat leul. E din cauza inflatiei dar um speculant imobiliar ca tine nu poate pricepe. DE CE TREBUIE SA FITI TRATATI CA NISTE CETATENI CU SUPERDREPTURI? Ce aveti voi in plus fata de oamenii corecti care s-au imprumutat in lei sau euro si si-au platit datoriile FARA SA FURE DE LA ALTII CA VOI???

       

      Se pare ca avem o "situatie". Daca ar fi achitat bursa deplasarea doameni Olescu la Praga probabil ca si-ar fi gasit timp sa raspunda.

      In conditiile astea exista suspiciunea REZONABILA ca doamna Olescu a beneficiat de o deplasare platita de altcineva la Praga. Sa fie domnul Olescu, sa fie domnul Piperea, sa fie domnul Zamfir, sa fie grupul santajist de imprumutati in CHF, sa fie o banca???  

      Avionul, cazarea la hotel, transportul, atentiile, diurna trebuie sa fi costat macar ECHIVALENTUL a vreo 1.500-2000 de FRANCI ELVETIENI!!!  

      Doamna Olescu a cheltuit in 2 zile cam cat castiga in 2-3 luni datornicii pe care ii apara!!!! Intrebarea e: CINE A PLATIT??? 

      K.O. !

      Bai frumuselule (a se citi soposule), scrii numai ineptii aici. Creditele acestea au fost bagate pe gat de fapt! Oamenii, in acea perioada se incadrau doar la credite in CHF. Aceasta era deviza bancii! Dar tu stii asta, insa [Fragment eliminat, conform regulamentului.] in incercarile tale tot mai firave de a mai manipula ceva. Deci pofta buna in continuare. [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      Hai sa te servesc si eu! 

      Adica EU care mi-am luat o locuita in care sa imi cresc copilul , sa nu mai stau in chirie sunt un speculant, cu bale la guara .Sa atii si tu , TROL [Fragment eliminat, conform regulamentului] CE ESTI ,atunci cand m-am dus la banca agentul de credit (care era o cunostinta ), ca sa vedeti cat de infecti sunt angajatii bancilor mi-a spus ca nu pot sa iau credit ln LEI SAU EURO ca adaca vreau sa imi iau locuinta tre sa astept cam 2 luni ca scoate banca un PRODUS NOU care sa ne ajute ....tatatatatam AU SCOS FRANCUL . iar dupa 3 luni , caci atat a durat pt mine pana a inceput calvarul au crescut rata cu 1.7 % . MA MIR CA VA MAI RABDA PAMANTUL .

      Pt ca Mugurel a fost singurul guvernator care in prag de criza financiara trambitata in toata europa a considerat ca leul trebuie sa aiba dobanda de referinta de 3- 4 ori mai mare ca euro sau chf ....

      Oare nu a fost in intelegere cu bancile ??? asa se face ca ne incadram doar la CHF .

      Am senzatia ca am fost manati ca oile catre staulul cu CHF care de fapt erau plin cu lei sau euro trecuti prin schimburi valuatare repetate ce de nu ne permiteam sa refuzam singurul credit e care ni-l puteam permite . 

      Auzi desteptule, noi nu am luat credite imobiliare in alta moneda din 2 motive: 1. Banca ne-a transmis ca nu ne incadram cu salariile. 2. Tot banca ne-a recomandat creditul in CHF! Nu-ti doresc decat sa te vad in aceeasi situatie ca noi si sa-ti planga copii de foame ca nu ai ce sa le pui pe masa din cauza unor excroci ca tine! Oricum la cum te comporti nu cred ca ai copii ca nu prea esti in stare sa-i concepi!

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      milioane de romani stau cu chirie?nu cred...poate milioane de romani (ca tine) au primit case la preturi derizorii in anii '90 iar eu de ex.NU am primit si a trebuit sa ma-nprumut de la banci.DE CE ACEI OAMENI AU BENEFICIAT DE ACESTE APART.SI NU EU???CACI SI EU ERAM CETATEAN MAJOR AL ROMANIEI LA ACEL MOMENT..INTELEGI UNDE BAT???

    Sentinţa nr.: 323/2015 CURTEA SUPREMĂ

    a Spaniei - Ipotecă multi-valută. Sentinţa Curţii 

    Neaplicarea Textului Consolidat al Legii Generale privind Protecţia Consumatorilor şi a Utilizatorilor [Ley General para la Defensa de los Consumidores y Usuarios] profesioniştilor şi întreprinzătorilor. Lipsa informării şi eroare viciu. Aplicarea normativei MiFID. Nerespectarea acesteia nu determină nulitatea contractului pe motiv de încălcare a normelor imperative, dar poate determina nulitatea pe motiv de eroare viciu. 

    INTERESANTA MOTIVAREA

    Conversia trebuie făcută urgent au furat destul de pe noi Isarescu și cloaca lui în 2007 am luat un credit de 15000 de franci am plătit lunar 275 chf aziai 8000 de chf de plătit vi se pare normal .De la 22000 de lei în 2007 azi sa 35000 lei după 9 ani de plătit

    Doamne chiar nu exista o lege și pt noi cei năpăstuiți ..ei se lăfăie în banii noștri și noi nu ne permitem o haina noua pt copiii noștri .Rușine guvernanților care tergiversează atât legea conversiei  

    Dar vine vremea când vor avea nevoie de votul nostru 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb