DEPUTATUL IULIAN IANCU: "Nu sunt agentul 008 al Rusiei în România"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 30 ianuarie 2015

Parlamentarul susţine că i s-a fabricat dosarul şi că totul i se trage de la interzicerea exporturilor de gaze şi de la scandalul CET-urilor din decembrie

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputaţilor, care este urmărit penal în dosarul lui Toni Greblă, a declarat, ieri, că nu este agentul 008 al Rusiei în România, aşa cum procurorii DNA lasă să se înţeleagă din referatul dat publicităţii.

Domnia sa a povestit, în faţa comunităţii energetice, reunite la Adunarea Generală a Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei: "A fost un şoc pentru mine să aflu acuzaţiile. Am fost audiat la DNA şi nu m-au informat asupra capetelor de acuzare. Susţin în continuare că nu am nicio legătură cu Toni Greblă şi nici nu am avut de-a face cu tradingul de alimente şi de energie în Rusia. Cât despre promisiunile pe care le-aş fi făcut lui Horia Hăhăianu şi sponsorizarea campaniei din Bacău pot să spun cu tărie că sunt total neadevărate".

Deputatul susţine că acuzaţiile DNA reprezintă, de fapt, un atac îndreptat asupra sa cu instrumente iraţionale, prin intermediul unei instituţii care acţionează orbeşte.

Iulian Iancu a mai afirmat: "Am avut, în decembrie, scandalul excluderii CET-urilor din calendarul liberalizării extins pentru populaţie, când mi s-a transmis public faptul că nu o să ajung ministru al energiei pentru că sunt omul ruşilor. Eu am atras atenţia autorităţilor că au uitat să inclusă CET-urile în legea care modifică acest calendar şi că producătorii termo riscau să cumpere gaz, de la 1 ianuarie, la preţul pieţei. Am mai propus extinderea taxelor pe monopol pentru companiiile energetice până la finalizarea liberalizării în 2021, fără posibilitatea acordării unor deduceri, aşa cum s-a întâmplat până acum".

Parlamentarul a amintit că în 2007 a deranjat multe companii din domeniul gazelor, promovând o lege prin care interzicea exportul de gaze până când ţara noastră îşi acoperea din surse proprii tot consumul sau până când îşi diversifica sursele de aprovizionare.

Anul trecut, Iulian Iancu a declarat că Gazprom a cheltuit peste 80 de milioane de euro în Europa pentru a finanţa protestele împotriva gazelor de şist, afirmaţia domniei sale fiind publicată şi în New York Times.

Domnul Iancu a afirmat: "În aceste condiţii, cum aş putea fi eu spionul numărul 1 al Rusiei? Este foarte greu să te lupţi cu dezinformarea şi manipularea. Liftiera de la Camera Deputaţilor nu mă mai salută, iar familia suportă foarte greu situaţia. Am arătat procurorilor că nu am nicio legătură cu cazul Toni Greblă şi cu finanţarea campaniei electorale de la Bacău".

Despre Horia Hăhăianu, fost director general al Transelectrica, deputatul PSD a mai declarat că nu avea cum să-i propună funcţii dacă ar fi ajuns ministru al Energiei: "La vremea respectivă, se discuta despre transferul Transelectrica de la Energie la Ministerul Finaţelor şi începuse implementarea ordonanţei 109 privind managementul profesionist. Hăhăianu avea deja dosare penale şi nu putea fi selectat, iar eu nu aveam cum să-i propun funcţii de care nu răspundeam".

Opt persoane, printre care deputaţii PSD Iulian Iancu şi Lucian Şova, alături de Horia Hăhăianu, fost director general al Transelectrica, şi afaceristul moldovean Victor Dolghi, sunt urmărite penal în dosarul deschis de DNA judecătorului Curţii Constituţionale (CC) Toni Greblă.

Procurorii afirmă, printre altele, că începând cu luna august 2014, judecătorul Toni Greblă a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (persoană apropiată relaţional), un cetăţean turc, cetăţeanul moldovean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Referatul procurorilor indică: "Cele cinci persoane menţionate au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancţiuni de către Uniunea Europeană Rusiei. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 - 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate".

Iulian Iancu este acuzat de DNA pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase. Acuzaţiile aduse parlamentarului Lucian Şova sunt similare, în timp ce Horia Hăhăianu, fost director general în Transelectrica, este acuzat de complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase şi luare de mită.

Rechizitoriul procurorilor precizează: "Suspecţii Iancu Iulian şi Şova Lucian, folosindu-se de funcţiile de conducere în partid, în perioada octombrie - noiembrie 2012, au intervenit pe lângă Hăhăianu Horia - director în cadrul Transelectrica, pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului Energomontaj, să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de Transmoldova SRL Oneşti pentru organizaţia Bacău a unui partid, cu prilejul desfăşurării, în data de 17.10.2012, a unei deplasări electorale la Bucureşti (Bacău - Bucureşti şi retur), tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei/persoană transportată. A rezultat că transportatorul a facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA".

Conform sursei citate, Iancu Iulian i-a solicitat lui Hăhăianu Horia să-l sprijine în finanţarea unui monument în Bacău, comuna Lipova, activitate care a fost asumată de către deputatul Iancu. Demersul a avut drept scop promovarea politică, atât a lui Iancu Iulian, cât şi a organizaţiei Bacău a partidului din care făcea parte.

"În schimbul folosului necuvenit astfel obţinut pentru sine şi pentru altul, prin intervenţia celor doi membri de partid cu funcţii de conducere, Iancu Iulian i-a promis sprijin pe viitor lui Hăhăianu Horia, pentru obţinerea unor funcţii în cazul în care, în decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei", mai scrie în referatul procurorilor.

Presa centrală a relatat, în 2011, că, potrivit telegramelor Wikileaks, parlamentarul PSD Georgian Pop a spus despre colegul de partid Iulian Iancu că este controlat de Gazprom.

Tot în presa centrală au apărut informaţii pe surse că Victor Ponta ar fi renunţat să îl mai numească pe Iancu în funcţia de ministru al Energiei după ce ar fi primit o vizită a Ambasadei SUA.

La finele anului trecut, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că Iulian Iancu (intrase în conflict cu deputatul pe tema omisiunii includerii CET-urilor din calendarul liberalizării gazelor pentru populaţie) îl atacă pentru că doreşte să-i ia funcţia: "Dacă citiţi Wikileaks probabil o să şi identificaţi unul dintre motivele pentru care nu cred că va fi ministrul Energiei".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca e agentul 001 al Rusiei cum sa fie oo8 ?

    Daca tot apar otomanii pe scena, ce-ar fi ca Make sa ne deschida un "serial" cu CRESTEREA SI DESCRESTEREA IMPERIULUI hOTOMAN"? 

    Ce spui domnule Make?

    Multumesc, nu cer drepul de coautor. 

    Nu a fost niciunul dintre voi la orele de logica din liceu? Sau mai bine spus, cum v-ati descurcat in viata fara un gram de ratiune? Cum sa fie Iulian Iancu omul rusnacilor, spionul, agentul 00x, u name it, cand tocmai el s-a luptat cu toti politicienii ca sa iesim din aceasta dependenta de Rusia. Mai mult, argumentele lui si scandaloase la adresa Rusiei si ar fi trebuit sa fie un mare semnal de alarma pentru Romania. Rusia scoate trei sferturi din PIB din exportul de gaze! Iulian Iancu a incercat sa ne deschida ochii iar altii nu stiu cum sa ii mai inchdia gura, asa ca l-au bagat nevinovat fiind in acest dosar ca sa scada increderea oamenilor. Sunteti josnici! In loc sa ne dorim sa prosperam ca societate, ca tara....sa traim cu totii bine, faceti tot posibilul s ane ingropam si mai rau in mocirla...

    Nu e limpede pentru toata lumea cine era in spatele manipularilor cu Iancu si altii? ia uitati-va la ce zice Udrea - ea care a fost in mijlocul sistemului de manipulare. Au inceput sa se dea in gat unii pe altii - semn ca se destrama incet-incet si sistemul lor.

    Iancu i-a atacat pe rusi de fiecare data si tot ei au fost cei care l-au tarat in scandaluri - ba ca e in wikileaks, ba ca ... nu mai stiu ce. Manastire zice la B1 ca e omul rosu pentru care rusii vor sa atace Romania! CIRC TOTAL!  

    Chiar ma intreb cat de tare i-a suparat (si cu ce) omul asta de il urasc atat de tare...  

    Sa fie oare mana lunga si raschirata a OMV-ului??!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb