Serviciul german de informaţii (BND), acuzat că a spionat firme şi instituţii publice în contul NSA (Agenţia Naţională de Securitate) din SUA, au "şters 12.000 de solicitări" vizând înalţi funcţionari, potrivit săptămânalului Der Speigel, transmite site-ul ProTV.
Potrivit presei germane, BND a pus sub ascultare, de la centrul de interceptare Bad Aibling din Bavaria, "înalţi funcţionari ai Ministerului francez al Afacerilor Externe, ai Palatului Elysée şi ai Comisiei Europene". Cotidianul popular Bild informează că este vorba şi despre oficiali austrieci, relatează Agerpres.
Der Spiegel scrie că un agent al serviciului german de informaţii a cercetat amănunţit, în august 2013, cererile de punere sub ascultare adresate BND de către NSA în cadrul cooperării demarate în 2002 între cele două ţări în numele luptei împotriva terorismului.
Explorând fişierele americane cu ajutorul cuvintelor cheie "diplo", "bundesamt" şi "gov", caracteristice adreselor de e-mail ale înalţilor funcţionari publici, acest agent a extras 12.000 de solicitări. Printre aceste adrese figurează cele "ale unui anumit număr de înalţi funcţionari din cadrul diplomaţiei franceze", precum şi membri ai "instituţiilor Uniunii Europene şi din mai multe ţări europene", mai arată săptămânalul german.
Pe 14 august 2013, agentul BND a adresat un e-mail şefilor ierarhici, întrebând ce trebuie făcut cu astfel de solicitări. "Să le ştergeţi", i s-a răspuns, potrivit Der Spiegel.
La rândul său, cotidianul Bild a informat luni, pe baza unor documente din 2008 şi 2010, că serviciul german de informaţii a încercat încă din 2005 să culeagă informaţii şi să intercepteze în contul NSA telefoane şi adrese de e-mail aparţinând companiilor EADS (devenit Airbus) şi Eurocopter (în prezent, Airbus Helicopters).
Aceste dezvăluiri, cărora li s-au adăugat miercuri acuzaţii de spionaj politic vizând în special preşedinţia Franţei sau Comisia Europeană, pun în dificultate guvernul cancelarului Angela Merkel, care s-a pus în poziţia de victimă a aliaţilor săi.
Vineri după-amiază, un purtător de cuvânt al procuraturii federale cu sediul la Karlsruhe a anunţat că desfăşoară primele investigaţii legate de această afacere, pentru a stabili existenţa vreunei infracţiuni care să justifice deschiderea unei anchete.
Cancelaria de la Berlin a fost informată din 2008, în timpul primului mandat al Angelei Merkel, despre astfel de practici vizând companii ca Airbus, însă nu a reacţionat pentru a nu irita Washingtonul şi a pune în pericol cooperarea în lupta împotriva terorismului, mai notează Bild.
1. Ăsta nu este scandal civic
(mesaj trimis de Cristi C în data de 03.05.2015, 11:48)
Știm că exista deja alianță "Five Eyes", ce include, prin tratat, US și aliații lor strategici cu adevărat (nu toate țărișoarele cu care are semnate mici înțelegeri numite "parteneriate strategice"). Tratatul dintre US, UK, Canada, Australia, Noua Zeelandă, acționează în domeniul cooperării în spionaj și practic înseamnă că ceilalți patru spionează cetățenii tăi (pe care nu îi poți spiona din motive constituționale) și îți trimit datele.
Dar în acest caz, Germania atinge un nou nivel de mizerie ("a lower low" cum ar spune Obama). Germania, motorul UE, cea care recent a făcut ce a vrut în Comisia Europeană, spionează țările partenere UE cu care împarte pâinea și sarea, și trimite datele americanilor?
Hei germanilor! Cât de jos mai puteți coborâ față de ceilalți din UE? "Terrorism ... my ass" ... ăsta este spionaj economic și Germania a colaborat cu US împotriva intereselor tărilor din UE. Dacă erau teroriști nu ștergeați înregistrările.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2015, 21:58)
The Guardian: "According to the Süddeutsche, the Americans supplied search terms on a weekly basis to the Germans – totalling 690,000 phone numbers and 7.8m IP addresses up until 2013."