Descoperă cele mai frumoase muzee din Turcia pe 18 mai

Comunicate de presă #Turism / 14 mai

Descoperă cele mai frumoase muzee din Turcia pe 18 mai

O geografie plină de comori trecute, Anatolia este locul de naştere al celor mai vechi şi mai antice civilizaţii din lume. Bogată printr-o diversitate care variază de la situri din Patrimoniul Mondial UNESCO la muzee arheologice, Turcia este o destinaţie şi mai actuală în timpul Săptămânii Muzeelor, sărbătorită anual între 18-24 mai pentru a proteja patrimoniul cultural şi a promova muzeologia la nivel mondial.

Comorile Culturale Vii ale Turciei

În ceea ce priveşte numeroasele sale muzee remarcabile, este indiscutabilă importanţa Istanbulului. Ca capitală culturală a unei naţiuni bogate în muzee din diferite domenii, la Istanbul există un muzeu pentru aproape fiecare domeniu de interes. Cu toate acestea, dacă timpul petrecut în oraş este limitat, Muzeul Arheologic de la Istanbul este o destinaţie merituoasă. Acest complex vast găzduieşte o colecţie impresionantă de comori, una dintre acestea fiind chiar clădirea în sine, care găzduieşte numeroase exponate - cum ar fi cel mai vechi poem de dragoste cunoscut din lume, cel mai vechi tratat de pace scris cunoscut în istorie şi cea mai veche colecţie cunoscută de legi - precum şi statui din antichitate şi sarcofage din Sidon sau opere de artă unice. Pentru un tur artistic la Istanbul care include explorări muzeale, puteţi vizita Istanbul Modern, Muzeul de Pictură şi Sculptură din Istanbul, Muzeul Pera şi Muzeul Sakip Sabanci, printre altele.

În Anatolia se găsesc muzee mai puţin cunoscute, dar semnificative, care ilustrează evoluţia culturală a regiunii şi uneori se transformă în proiecte sociale. Chiar şi unele sate mai mici conţin muzee recunoscute cu Premiul Consiliului Europei pentru Muzee. Marile oraşe din Turcia găzduiesc instituţii care deţin relicvele puternicilor regi ai antichităţii, civilizaţiile antice şi poveşti ale căror legende modelează naraţiunile de astăzi. În nord-vestul Turciei, de exemplu, Muzeul Troiei din Çanakkale prezintă povestea războiului troian legendar şi o moştenire umană profundă - o poveste care ne ajunge prin Iliada lui Homer. Câştigător al premiului European Museum of the Year 2020 şi al premiului European Museum Academy Special Award 2020/2021, acest muzeu impresionant ilustrează viaţa şi istoria arheologică a Troiei şi culturile care şi-au lăsat amprenta în regiunea Troas prin artefacte recuperate din săpături.

Turcia: Cel Mai Mare Muzeu în Aer Liber din Lume

O călătorie prin Regiunea Egeană a Turciei, o zonă presărată cu oraşe antice impresionante şi muzee, este o călătorie prin istoria civilizaţiei. De la Muzeul Arheologic din Izmir la Muzeul din Bergama şi de la Muzeul din Aphrodisias la Muzeul de Arheologie Subacvatică din Castelul Bodrum, acestea găzduiesc numeroase comori, urme ale civilizaţiilor antice la tot pasul. În Antalya, inima rivierei turceşti, veţi găsi un oraş similar cu un muzeu în aer liber extins şi Muzeul Arheologic din Antalya, un templu al artei dedicat celor trei regiuni culturale antice ale Lyciei, Pamfiliei şi Pisidiei, care se aflau în interiorul graniţelor Regiunii Antalya. Majoritatea artefactelor din colecţia Muzeului Arheologic din Antalya au fost obţinute din săpături în regiune şi este considerat unul dintre cele mai importante muzee din lume, în special cu sculpturile perioadei romane găsite în Perge şi descoperirile unice din săpăturile de salvare ale muzeului. Muzeul Arheologic din Antalya poartă titlul de Muzeul Anului 1988 al Consiliului Europei.

La Ankara, capitala Turciei şi inima ţării, veţi găsi Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene, cu o colecţie extraordinară şi numit Muzeul Anului în Europa în 1997.

Acesta aruncă lumină asupra civilizaţiilor antice anatoliene, cu secţiunile sale care acoperă Epoca Paleolitică, Epoca Calcolitică, Epoca Bronzului Timpuriu, Perioada Colonii de Comerţ Asiriene, Perioada Imperiului Hitit Timpuriu şi Imperiul Hitit, Regatul Frigian, Regatul Hitit Târziu, Regatul Urartian şi Epocile din Ankara şi Perioadele Clasice. În Regiunea Anatoliei Centrale a Turciei, unde s-au stabilit civilizaţii antice adânc înrădăcinate de la hitiţi la frigi, au fost înfiinţate zeci de muzee în oraşe precum Eskişehir, Konya, Cappadocia, Nevşehir şi Çorum.

În sud-estul ţării se află celebrul Muzeu al Mozaicului Zeugma din Gaziantep, unul dintre cele mai mari muzee de mozaicuri din lume, şi Muzeul de Arheologie din Şanliurfa, care găzduieşte cea mai extinsă colecţie neolitică din lume şi replica lui Göbeklitepe.

Epoca de Aur a Arheologiei Turceşti

Anatolia este o comoară de muzee şi oraşe antice, cu 21 dintre siturile sale de patrimoniu cultural înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Numeroase situri de patrimoniu pot fi văzute în întreaga ţară, inclusiv Muntele Nemrut din Adiyaman, Oraşul Antic Gordion din Ankara, Parcul Naţional Göreme din Cappadocia-Nevşehir şi Hattuşa din Çorum.

De la Marea Moschee şi Spitalul Divriği din Sivas la Complexul Selimiye din Edirne şi la Fortăreaţa Diyarbakir şi Peisajul Cultural Grădinile Hevsel, multe structuri şi situri sunt protejate meticulos, în timp ce artefactele păstrate în adâncimile solului anatolian sunt scoase la lumină prin activităţi arheologice intensive.

Atragând atenţia cu săpăturile sale arheologice şi proiectele sale de restaurare în situri istorice pentru a asigura durabilitatea patrimoniului cultural, Turcia a declarat 2024 ca Epoca de Aur a Arheologiei. Se aşteaptă ca numărul de săpături arheologice şi studii în Turcia să atingă 750 până la sfârşitul acestui an şi 800 până în 2026. În plus, începând cu acest sezon estival, importante oraşe antice de-a lungul coastei egeene şi mediteraneene, inclusiv Troia, Efes, Olympos, Phaselis, Syedre, Perge şi Aspendos, pot fi vizitate după apusul soarelui în cadrul iniţiativei Proiectului Muzeului de Noapte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb