Desfiinţarea filaturilor - desfiinţarea culturilor de in şi cînepă

Eli Roman
Ziarul BURSA #Companii / 16 martie 2005

Industria de confecţii textile românească se clasează pe locul patru în cadrul ţărilor europene exportatoare de confecţii. Locul fruntaş pare contradictoriu cu faptul că suprafaţa cultivată cu in şi cînepă s-a redus de peste o mie de ori de la Revoluţie încoace.

La nivelul anilor 1989, cultivam circa 75.000-80.000 de hectare cu in - acum sînt cultivate numai 300 de hectare. Tot atunci, cultivam aproximativ 50.000 de hectare cu cînepă - acum doar 400 de hectare. Explicaţia acestui paradox este lohn-ul: importăm ţesături din China, Turcia, India şi realizăm exporturi a căror concepţie este stabilită de firme străine.

Astfel, ţara noastră este singurul stat, din primele zece ţări europene exportatoare de confecţii, care nu are în spate o industrie primară pe măsură, deşi ministerul Agriculturii acordă o susţinere deosebită pentru cultura plantelor textile (in şi cînepă). Statul acordă subvenţii pentru producţia de marfă în valoare de 2,5 milioane lei/tonă, pentru achiziţionarea de seminţe de in - 30.000 lei/kg iar pentru cînepă - 25.500 lei/kg.

De asemenea, statul acordă 1,5 milioane de lei pentru cultivarea unui hectar şi, nu în ultimul rînd, o subvenţie de 5.000 lei/l de motorină. În urma propunerilor venite de la direcţiile agricole judeţene, anul acesta, vor fi plantate circa 445 hectare de in şi 4.000 hectare de cînepă, ne-a precizat Elena Tatomir, director producţie vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii.

"La ora actuală nu se cultivă suprafeţe mari cu plante textile pentru că nu are cine să le preia! Unităţile de prelucrare nu au bani ca să aducă societăţile la cerinţele secolului XXI", ne-a declarat Carmen Bîlu, director general la societatea "Industria Iutei" Bucureşti. Investiţiile pentru filatură se ridică la 10 milioane de euro. O ţesătorie necesită o investiţie minimă de 4-5 milioane de euro, iar sistemul de condiţionare al aerului ajunge la un milion de euro.

În ţară nu mai avem filaturi şi topitorii. "Firul s-a rupt la preluarea materiei prime. Există doar trei filaturi, două la Fălticeni şi una la Paşcani, respectiv trei topitorii, pentru in < Galir > Mangalia, şi pentru cînepă < Carpic > Carei, în curs de privatizare, şi < Lutex > Luduş", spune doamna Bîlu.

În ultimii ani, numărul unităţilor de prelucrare s-a redus considerabil. Dacă în anul 1991 existau circa 28 de unităţi de procesare, astăzi au rămas în funcţiune doar trei topitorii şi trei filaturi. În marea majoritate a unităţilor care au fost vîndute de către Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS), noii proprietari nu au ţinut cont de obiectul de activitate al acestor unităţi, ne-a spus doamna Bîlu. "Utilajele aflate în dotare au fost valorificate la fier vechi, societăţile fiind cumpărate mai ales pentru terenul agricol pe care îl deţineau şi a cărui valoare va creşte odată cu integrarea în UE", mai spune domnia sa.

Producătorul de in şi cînepă este topitoria, care fie are propriile suprafeţe cultivate fie preia marfa de la diveşti cultivatori. Anul trecut, producţia medie de fibră in la hectar a fost de circa 3.500 kg, iar cea de fibră de cînepă de 6.619 kilograme. Partea proastă este că deşi Ministerul acordă sprijin, apar două inconveniente: pe de o parte vechimea utilajelor fără productivitate, pe de altă parte, topitoriile nu dispun de resurse financiare pentru a prelua producţia sezonieră. În opinia doamnei Bîlu, nu există un program de creditare pentru procurarea materiei prime sezoniere care să fie folosită întreg anul şi nici un program naţional de redresare a industriei primare.

Directorul societăţii bucureştene consideră necesară pentru operatorii din sector o perioadă de graţie şi de rambursare mai mare, respectiv cinci ani şi 15 ani. În condiţiile în care Ministerul Finanţelor Publice nu este de acord cu o garanţie guvernamentală, doamna Bîlu apreciază că ar trebui găsit un consorţiu de bănci care să garanteze pentru împrumuturile necesare.

Federaţia Patronală din Industria Uşoară FEPAIUS a avut întîlniri la Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) pe problema realizării unor programe prioritare de susţinere a industriei primare. MEC vorbeşte de susţinerea unor proiecte de realizare a liniilor de ţesături subţiri din fibră de in, cînepă şi lînă, pe ideea că acestea sînt materii prime agricole şi că s-ar merge pe o integrare de la agricultură pînă la produsele de modă, dar pentru moment sînt doar vorbe. "Valorificarea fibrelor de in şi cînepă poate fi de 10-12 ori mai mare decît produsul iniţial, motiv pentru care cerem o colaborare cu instituţiile guvernamentale în aşa fel să putem dezvolta o industrie textilă la nivelul secolului XXI, şi să nu pierdem pieţele pe care încă le mai deţinem", a adăugat doamna Bîlu.

Inul şi cînepa sînt produse naturale, din procesul de prelucrare al acestora pot fi obţinute produse ecologice, biodegradabile şi reciclabile. Fibrele de in sînt mai scurte, rezistente la rupere, elastice şi au un luciu mătăsos foarte apreciat. Puzderiile (resturile de tulpină rezultate în urma operaţiilor de zdrobit) servesc ca materie primă pentru confecţionarea de plăci aglomerate sau la fabricarea glucozei, drept combustibil. Fibrele de cînepă sînt mai lungi decît cele de in, foarte durabile şi rezistente. Din aceste fibre se confecţionează aţa pentru cismărie, năvoade, foi de cort.

În prezent sînt în curs de formare asociaţii inter-profesionale pentru in şi cînepă după model european şi Consiliul pe produs: organisme care vor asigura o interoperabilitate mai mare între producătorii agricoli şi ministerul de resort.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb