DEŞI COTAŢIILE SUNT ÎN SCĂDERE Aurul fizic continuă să fie atractiv pentru investitori

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 iulie 2013

Aurul fizic continuă să fie atractiv pentru investitori

BCR a vândut două tone de metal preţios, din 2009

Aurul fizic pare să reprezinte, în continuare, un activ care stârneşte interesul investitorilor, deşi cotaţia metalului preţios a pierdut douăzeci şi cinci de procente în luna iunie, cea mai puternică depreciere din august 2010, iar, între timp, nu şi-a revenit decât marginal. Astfel, BCR a anunţat, ieri, că a vândut peste două tone de aur clienţilor săi, din anul 2009 până în prezent, valoarea tranzacţiilor ridicându-se la aproximativ 300 milioane lei. Aurul vândut a luat forma lingourilor de dimensiuni mici şi a monedelor, cele mai căutate fiind cele de o zecime de uncie (3,11 grame) şi cele de o uncie (31,10 grame), potrivit reprezentanţilor instituţiei financiare.

Clienţii BCR pot să cumpere aur din agenţiile băncii, trebuind, însă, să plaseze o comandă prealabilă, pentru că acesta este adus din Austria. Cantităţile de cel puţin o sută de grame pot fi stocate la bancă, în timp ce cantităţile mai mici trebuie să fie ridicate de clienţi. Aceştia pot alege să ceară răscumpărarea monedelor şi/sau a lingourilor cumpărate, situaţie în care BCR îi oferă contavaloarea acestora.

Cele mai mari tranzacţii cu aur s-au realizat în cadrul diviziei de private banking, valoarea medie fiind de 40 kg de aur pe tranzacţie.

Reducerea preţului aurului a determinat creşterea interesului pentru metalul fizic, ne-a declarat Laura Hexan, şefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR, care se aşteaptă la o cerere cel puţin la fel de mare ca anul trecut.

Aurul reprezintă o investiţie atractivă, deoarece contribuie la diversificarea portofoliilor, ca urmare a lipsei corelaţiei cu preţul acţiunilor, a corelaţiei inverse cu obligaţiunile, a lichidităţii ridicate şi a lipsei riscului de contrapartidă, potrivit domniei sale. "De asemenea, aurul oferă protecţie excelentă împotriva inflaţiei. Cantităţile mici de aur sunt cumpărate pentru cadouri", ne-a mai declarat Laura Hexan.

Deprecierea de luna trecută nu a anulat perceperea aurului drept un instrument care permite investitorilor să îşi conserve averile, a adăugat oficialul BCR, care a mai precizat: "Aurul este un activ care poate fi inclus în portofoliul fiecărui investitor fie ca aur de investiţii, fie pentru valoarea lui numismatică prin achizitionarea de monezi de aur. Clienţii noştri consideră preţul actual al aurului ca find un nivel bun de cumpărare. Astfel, volumul tranzacţionat de noi în ultimele luni s-a dublat, comparativ cu începutul acestui an".

Un raport Erste apreciază că, în pofida recentelor prejudicii tehnice aduse preţului aurului, politicile expansioniste ale băncilor centrale vor susţine creşterea acestuia până la 1.480 dolari pe uncie, în următoarele douăsprezece luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb