Despăgubirile foştilor proprietari, suspendate până la 15 mai 2013

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2012

George Băeşu

George Băeşu

George Băeşu, ANRP: Vom reverifica selectiv dosarele ajunse la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor

În acest moment, nu există o perspectivă financiară pentru foştii proprietari

Senat: Comisia de anchetă a activităţii ANRP, prezidată de senatorul PSD Valer Marian

Toate procedurile privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist vor fi suspendate până la 15 mai 2013, după ce parlamentarii au adus ieri, unele modificări la OUG 4/2012 şi la OUG 62/2010.

OUG 4/2012 stabilea că la data intrarii ei in vigoare (n.r. 16 martie 2012), se suspenda, pe o perioada de şase luni, emiterea titlurilor de despagubire, a titlurilor de conversie, precum si procedurile privind evaluarea imobilelor pentru care se acorda despagubiri.

La OUG 62/2010, parlamentarii au modificat articolul referitor la suspendarea eliberării titlurilor de plată la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

"Având în vedere că CEDO a amâ-nat termenul limită până la care putem modifica legea retrocedărilor, până în aprilie 2013, am cerut ca toate procedurile privind despăgubirile să fie sus-pendate până la 15 mai 2013", ne-a declarat George Băeşu, preşedintele ANRP.

Domnia sa ne-a precizat că, în acest moment, nu există resurse la buget pentru a permite o abordare "suficient de serioasă" a problemei, ţinând cont şi de faptul că statul nu mai are foarte multe acţiuni la "Fondul Proprietatea".

Domnul Băeşu consideră că suspendarea procedurilor până în mai 2013 este cea mai bună variantă, care va permite şi, în acelaşi timp, va obliga autorităţile să identifice soluţia administrativă la nivelul ANRP prin care să poată fi parcurse cele 30.000 de dosare, peste care nu s-a uitat nimeni până acum.

Potrivit lui George Băeşu, ANRP va relua, selectiv, pentru a vedea dacă au fost respectate toate procedurile, cele 2.924 de dosare, care aşteptau să fie verificate de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, care nu s-a mai întâlnit din mai 2011.

George Băeşu ne-a declarat: "Este vorba despre 3 miliarde de lei noi, în cazul acestor dosare, şi nu putem cere Comisiei să le aprobe fără verificare. Timp de un an de zile, fosta guvernare nu a vrut să-şi asume responsabilitatea".

Foştii proprietari, majoritatea persoane în etate, sunt însă nemulţumiţi de această amânare.

Geoge Băeşu ne-a spus că nu le poate sugera în acest moment, celor des-păgubiţi, o perspectivă financiară.

"Din punct de vedere al transparenţei, vă asigur că totul va fi exact aşa cum au pretenţia oamenii de la o instituţie de stat", ne-a mai spus domnul Băeşu, adăugând că, de când a preluat conducerea ANRP, a avut mai multe întâlniri cu asociaţiile de proprietari.

La adoptarea în comisiile parlamentare a suspendării procedurilor de des-păgubire până în mai 2013, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din Romania, Ovidiu Gant, şi-a exprimat poziţia că ar susţine proiectul, dar cu observaţia că nu ar susţine sub nici o formă posibilitatea limitării drepturilor foştilor proprietari.

George Băeşu ne-a mai spus că, în trei luni de zile, Direcţia de Despăgubiri va realiza o bază de date reală privind dosarele de despăgubire, şi că, în măsura în care va fi posibil, aceasta va fi publicată.

"În acest moment, nu există în Româ-nia măcar date aproximative des-pre numărul de dosare şi valoarea aces-tora (la primării, prefecturi şi ANRP) pentru a estima de câţi bani avem nevoie", ne-a declarat George Băeşu, potrivit căruia fostul Guvern a făcut o estimare neprofesionistă.

Potrivit domniei sale, propunerea fostului guvern, de limitare la 15% a despăgubirilor, este încă în dezbatere, iar autorităţile vor formula propuneri şi vor decide care va fi varianta finală a legii.

În luna martie, Guvernul Ungureanu a anunţat că a decis suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist. Decizia a fost argumentată, atunci, prin faptul că măsura este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu şi reprezintă rezultatul unui audit intern, al hotărârii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor în maximum 18 luni, termen care expira în luna iulie, şi al faptului că statul mai deţine puţine acţiuni la Fondul Proprietatea.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat, săptămâna trecută, cererea Guvernului României de prelungire a termenului limită pentru modificarea legii în materie de retrocedări cu încă nouă luni, potrivit ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean. Termenul iniţial impus de CEDO pentru modificarea legii proprietăţilor naţionalizate ar fi expirat pe 12 iulie 2012, după ce, în octombrie 2010, a avertizat statul român ca, în 18 luni, să ia măsuri pentru respectarea dreptului de proprietate.

Ministrul Justiţiei a afirmat că Guvernul va analiza variantele de modificare a legii, urmând ca, la toamnă, să introducă subiectul în dezbatere publică.

Comisia de anchetă a activităţii ANRP, prezidată de senatorul PSD Valer Marian

Plenul Senatului a aprobat, marţi, în unanimitate, conducerea comisiei senatoriale de anchetă a activităţii ANRP din perioada 2009-2012, preşedintele comisiei fiind senatorul PSD Valer Marian, potrivit Mediafax.

Vicepreşedinte al comisiei a fost votat Ion Ruşeţ (PDL), iar secretar Romeo-Florin Nicoară (PNL).

Componenţa comisiei este următoarea: Vasile Nistor, Romeo Nicoară şi Raymond Luca (PNL), Sorin Serioja Chivu (UNPR), Albert Almos (UDMR), Iulian Urban, Ion Ruşeţ, Alexandru Mocanu şi Marian Ovidiu (PDL), Valer Marian, Cosmin Nicula, Toni Greblă, Alexandru Cordoş şi Gheorghe Pop (PSD).

Senatul a decis, în 29 mai, înfiinţarea unei comisii de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, hotărârea fiind luată cu 81 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi patru "abţineri".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cand vrei sa ingropi o problema, creezi o comisie parlamentara. Este ciudat ca inca nu s-a luat nici o masura in privinta ANRP unde s-au produs ilegalitati inimaginabile, fiind un jaf de o amploare uriasa. Mai mult, s-au distru inscrisuri si acte oficiale, pentru a se ascunde faptele. Si inca nimeni nu a fost arestat! Se tot arunca petarde si fumigene, dar o frauda de sute de milioane de euro e acoperita. De ce?

    1. si totusi exista justitia divina.

    cam atat au tinut promisiunile usl cum ca a se face orice fel de plafonari ar fi discriminativ.... pe deasupra au si amanat un an orice fel de proceduri, cu toate ca ar fi putut in acest rastimp sa faca evaluari

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb