Despre salarizări şi pensionări la Banca Naţională

ADRIAN VASILESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iulie 2016

Despre salarizări şi pensionări la Banca Naţională

Am citit joi, în ziarul "BURSA", un articol intitulat "Mugur Isărescu - greu de pensionat". Articol ce pleacă de la o împrejurare din vara anului 2014: Guvernatorul Mugur Isărescu a împlinit vârsta de pensionare, dar nu şi-a depus dosarul pentru a i se stabili şi a-şi încasa pensia. Lung prilej de vorbe şi de ipoteze!

Intervievat de autorul articolului - "greu de identificat", căci îşi rezumă semnătura la iniţialele "A.S." -, Avocatul Gheorghe Piperea dă câteva explicaţii ce nu cred că stau în picioare. Ipoteza domniei sale: "Eu, dacă aş fi profesor universitar şi aş avea 65 de ani, aş fi obligat ca, în maximum câteva luni, să depun dosarul de pensionare, pentru că altfel m-ar da afară de la facultate".

Să judecăm. 1) Domnul Piperea, din câte ştiu, chiar e profesor universitar. Sau poate că nu ştiu eu bine... 2) De la facultate "ar fi dat afară" exact în ziua în care ar împlini 65 de ani... şi nu "în maximum câteva luni". Ar fi "dat afară" în sensul că, prin efectul legii, i s-ar desface contractul de muncă în vederea pensionării. 3) În niciun caz însă nu i s-ar desface contractul de muncă pentru că nu şi-a depus dosarul de pensionare. 4) La împlinirea vârstei de pensionare, legea obligă facultatea să-i desfacă profesorului (ca să rămânem în cadrul universitar) contractul de muncă. A doua zi însă, tot prin efectul legii, i se poate încheia un alt contract de muncă, în condiţii noi. Să spunem - plata cu ora. 5) Noul contract de muncă nu va mai fi pe timp nedeterminat. 6) Pensia este însă o obligaţie pentru stat, ca să i-o plătească în condiţiile legii. Pentru profesorul ajuns la vârsta pensionării - e doar un drept. El nu e obligat să-şi depună dosarul ca să primească pensie; iar dacă vrea să-l depună nu este legat de un termen. Îl poate depune peste un an sau peste 10 ani... 7) Şi atunci, de unde concluzia că "dacă Mugur Isărescu nu şi-a depus dosarul de pensionare - şi asta înseamnă doi ani şi jumătate de când ar fi trebuit să o facă - este complet ilegal"? Să fim riguroşi: nu este complet ilegal, ci este absolut legal! Mai departe: Mugur Isărescu nu a refuzat să primească pensie în favoarea salariului! O astfel de alternativă (ori pensie, ori salariu) a fost într-o lege mai veche, abrogată prin 2012. Pur şi simplu, guvernatorul nu şi-a înaintat dosarul de pensionare. De ce s-ar plânge statul că, de mai bine de doi ani, nu-i plăteşte guvernatorului pensia ce i s-ar cuveni?!

Mai zice domnul avocat Piperea: "Un demnitar nu are contract de muncă. Actul prin care e remunerat este numirea de către Parlament în funcţia de guvernator".

Cum ar putea să fie însă remunerat guvernatorul BNR, cum ar putea să fie remuneraţi ceilalţi membri ai Consiliului de Administraţie în baza unui act (act legislativ) ce nu se referă la nici un fel de remuneraţie? La BNR, remuneraţia o stabileşte, potrivit legii, Consiliul de Administraţie. Suma este înscrisă într-un contract ce are la bază actul legislativ de numire.

Apoi este invocat în articol domnul Lucian Isar, cu adnotarea "un oponent al guvernatorului BNR", adnotare al cărei sens nu-l înţeleg. Citez: "acesta spune că veniturile lui Mugur Isărescu ating 40.000 de euro", toate (adică Pensie, plus Salariu, plus Bonusuri de performanţă, plus Participări la şedinţe) "legate de poziţia de Guvernator BNR". Să vedem, acum, cum stau lucrurile în realitate.

Cele patru surse de venit sunt doar... două. Nu are pensie şi nu primeşte, cum nu primesc nici ceilalţi membri ai CA al BNR, bonusuri de performanţă. Primeşte salariu şi indemnizaţie de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

De ce BNR nu publică veniturile guvernatorului, ale membrilor CA al BNR şi ale managerilor din direcţii? Decizia este a Consiliului de Administraţie. A fost adoptată pe baza unor prevederi din Tratatul privind Uniunea Europeană, într-un moment în care nicio Bancă Centrală din UE nu publica veniturile.

Treptat, pe măsură ce s-au intensificat dezbaterile despre transparenţă, unele bănci centrale au decis să-şi publice veniturile. Au început să apară astfel de venituri în documente oficiale ale Băncii Belgiei, Băncii Germaniei, Băncii Irlandei, Băncii Italiei, Băncii Austriei, Băncii Angliei.

Au continuat să invoce confidenţialitatea cerută de acte normative Banca Franţei, Banca Luxemburgului, Banca Sloveniei, Banca Finlandei, Banca Poloniei. Lista continuă.

Probabil că, într-un viitor apropiat, şi Consiliul de Administraţie al BNR va pune în discuţie transparenţa veniturilor. Personal, cred că am putea să vedem publicate veniturile de la BNR în viitorul raport anual.

Acum, despre veniturile guvernatorilor în băncile centrale care le publică. Notez - sume lunare, în euro: Banca Belgiei, 39.879; Banca Germaniei, 29.545; Banca Italiei, 37.500; Banca Olandei, 35.095; Banca Danemarcei, 38.124; Banca Angliei, 87.662. Aţi citit bine: 87.662 euro lunar. 1.051.952 euro într-un an.

La veniturile guvernatorului BNR am făcut o referire acum doi ani. Încasa atunci, lunar, în jur de 12.000 de euro. Probabil că, de atunci, să fi ajuns la 14.000 de euro lunar. Nu mai mult. În condiţiile în care Banca Naţională a României are, potrivit legii, dincolo de politica monetară şi de operaţiunile de piaţă, o serie de activităţi cum sunt supravegherea, reglementarea precum şi o funcţie a CA al BNR de judecare a contestaţiilor făcute de bănci, pe care multe dintre celelalte bănci centrale din UE le-au externalizat. Totuşi, CA a al BNR a manifestat o grijă deosebită ca, la nivelul UE, Banca Naţională a României să rămână în partea a doua a grilei veniturilor, unde câştigurile guvernatorilor sunt în euro/lună de 21.170 la Banca Irlandei, de 14.671 la Banca Spaniei sau de 16.833 la Banca Ciprului.

Opinia Cititorului ( 108 )

  1. Mesaj eliminat, conform regulamentului.

    1. Las-o mai incet cu Palinka :))))

      Toti din bnr sau profitori de pe urma bnr sunt oripilati ca-i cauta cineva la venituri .Nu intelg de ce nu au fost la fel de orpilati la tot (dar absolut tot)ce scrie documentat pe blog Isar:despre aurul bnr,despre campaniile finantate ,despre ajutorul dat bancilor...etc.

      Sa raspunda tehnocratii astia din bnr,de care numai moartea ne va desparti,nu cu nu e adevarat ci cu documente ca nu e adevarat. 

      eu zic sa initiem o petitie pt publicarea salariului beneristilor. asa cum se fac petitii pentru impiedicarea mutilarii genitale a fetelor din statele africane, a spanzurarii activistilor din statele autoritare, etc. citind opiniile de aici vad ca Isarescu o sa intre in istorie si folclor, cand o sa vrem sa exprimam ca ceva e mare, poate prea mare, o sa zicem..."ca salariul lui Isarescu". wtf, nu dezbatem viitorul tarii, BNR sa isi faca publice salariile si gata, zici ca e raport secret despre ce s-a intamplat pe 11 septembrie. PETITIE PENTRU DESECRETIZAREA SALARIILOR de la BNR!

      Cand Bnr spune ca nu mai cumpara aur si Rmgc vrea sa scoata aur culmea tot din fostele mine.

      O semnez urgent!

    Frumoasa replica dar mai ales corecta. Bravo si comentatorilor de ieri care s-au apropiat foarte mult de adevar. Evident ca niciun postac antibnr nu s-a putut detasa de nota aberanta, psihotica ce le caracterizeaza gandurile si mesajele.

    1. daca eu sunt imbecil si needucat financiar si nu ma pot compara cu tine ce este de facut altceva decat sa ma iei de manuta si sa-mi explici.Poate sunt comunist sau imperialist, visator sau realist, papagal sau finantist. Important e ca am dorinta sa invat..

      Ai mesajul nr.1, de la un cititor educat in mediul bancar. El nu este aberant, nu este psihotic. Pe el nu-l vezi. Si te consideri normal si apreciezi ca judeci drept. Bine, ramai colegul lui, fiti solidari!

      Nimeni nu a intuit venitul de 12-14 000 euro. " Nu mai mult." Trebuie sa il credem pe cuvant pe Vasilescu. Atat o sa fie cand hotarasc sa fie transparent. Pana atunci cred ca e de cel putin 40000euro cum a spus domnul Isar. Copilul lui Isarescu poarte un ceas de peste 10 000 de euro. Copilul nu e in stare sa castige acesti bani, taica-so da. Daca castiga 12-14 din ce sa ii dea?

      Cuvantul de bancher este egal cu zero.

      Eu vreau dovezi palpabile. 

      Oglida

      Oglinda i-ai pus-o.

      Mesajul a fost scris stiindu-se ca va fi sters. Dar ai dreptate.

      Vezi in spate comentariile lui Colo si nu numai.

      Ale tale sunt ok. 

      Macar atat...

      Multumesc!

      Kolo injura in fiecare fraza, am ajuns de saream peste comentariile lui fara sa le citesc.

      Kolo spunea ADEVARUL despre speculantii imobiliari care pozeaza in "amarati furati de banci"

      Nu, in primul rind ca mesajul nr.1. nu era semnat "kolo" si in al doilea rind ca nu era nimic altceva decit o cascada de injurii fara nici o explicatie.

    si suficient de atent documentat plädoyeul dumneavoastra. Insa doar privit din punctul de vedere al unui intelept. Prin ochelarii de cal ai unui imbecil, intre care cel dintai sunt eu, urmatoarele elemente pot fi observate:

    1. Varsta de pensionare a domnului guvernator Isarescu 1 august 2014, atunci cand a implinit varsta de 65 de ani. In acel moment cumulul pensiei cu cel al salariului era INTERZIS deoarece banuiesc ar fi existat inadvertenta in logica ca valoarea pensiei ar fi fost mai mare decat salariul mediu brut(legea 329 per 2009.  

    2. La data de 19 octombrie 2014 aceasta constrangere a fost eliminata prin legea 134 per 2014. Prin urmare fraza "O astfel de alternativă (ori pensie, ori salariu) a fost într-o lege mai veche, abrogată prin 2012." este translatata cu 2 ani in avans, lucru oricum demn si de un prim ministru care a "incurcat" data de 7 martie 2012 cu 6 martie atunci cand a fost vorba de acceptul DES al UE in cauza C28 per 2009 Oltchim versus UE.  

    3. Faptul ca doriti sa publicati in viitorul raport anual remuneratiile Consiliului de Administratie este de laudat pentru cei dornici a afla o suma care nu ar starni decat sentimente de invidie. Modalitatea prin care o faceti lasa totusi de dorit, fiindca nu ar trebui sa constrangeti pe cei doritori sa afle de obligativitatea citirii raportului anual, chiar membrii institutiei dumneavoastra dand un exemplu nedemn de urmat din moment ce din 2013 pana in astazi nimeni nu a catadicsit a schimba sediul BCR de la Chisinau la Bucuresti. 

    4. Fraza de incheiere a replicii dumneavoastra este se pare punctul culminant. Nu este importanta, in opinia pe care o exprimati, calitatea supravegherii de care dati dovada, ci mult mai de folos este ca remuneratia sa ramana " IN PARTEA A DOUA A GRILEI".... 

    Concluzia este ca Europa cu 2 viteze nu putea fi mai bine definita decat prin grija cu care economisiti salariile celui mai important for financiar. 

    P.S. un profesor universitar are dreptul maxim la 3 ani sa prelungeasca contractul de munca. Pentru domnul Isarescu "Îl poate depune peste un an sau peste 10 ani..."

    Ii urez domnului Guvernator intai de toate SANATATE si sa se bucure de cat mai multi ani de pensia pe care actual o poate nestingherit cumula cu salariul.  

    1. Buna observatia cu partea a doua a grilei.

      A scapat porumbelul Vasilescu si nici macar nu a fost in direct. Domnul Vasilescu cati ani are? 

      Dl. Vasilescu tocmai ce implini frumoasa varsta de 80 de ani, sa-i dea Dumnezeu sanatate si-nca macar vreo 20 de ani la BNR, macar sa spulberam si noi ceva recorduri...

      Altfel, doua constatari. 

      1. Dupa cum rezulta destul de clar din ultimul paragraf, veniturile d-lui Isarescu sunt un secret atat de strasnic pazit, incat nici macar dl. Vasilescu nu cunoaste raspunsul. 

      PROBABIL ca or fi ajuns la 14000 euro lunar (ceea ce, nu-i asa, n-ar insemna la urma urmelor decat o prapadita de crestere de 17% in doi ani). Probabil, insa, dupa cum un maestru al vorbelor precum dl. Vasilescu stie prea bine, nu inseamna practic nimic. Poate da, sau poate ba. 

      2. Dl Vasilescu ocoleste cu grija problema-cheie semnalata in articolul caruia ii raspunde, anume afirmatia conform careia NEpublicarea veniturilor granzilor BNR ar fi pur si simplu ilegala in Romania. 

      Daca dl. Vasilescu ar dori sa inchida complet discutia, ar trebui sa: 

      A. mentioneze exact despre ce prevederi din Tratatul privind Uniunea Europeana (?) este vorba - care anume tratat, articol, paragraf, alineat - si 

      B. sa explice clar (eventual via juristii BNR) de unde rezulta ca prevederile respective au prioritate in fata legislatiei romanesti. 

      Pana atunci, raman la opinia (desigur subiectiva) ca pisicile grase isi apara cu indarjire privilegiile. 

      Perfecta dreptate ai opincarule:))))

      Bruta, tie chiar iti scapa faptul ca Isarescu nu cumuleaza pensia cu salariul pentru simplul fapt ca nu si-a depus dosarul de pensionare. Ia citeste tu ce se intampla atunci si o sa vezi ca daca depasesti 30 de zile, pierzi pensia pentru acea perioada.

      Bruta, ca sa fii trimis la plimbare, poate nu ai citit articolul din legea 329

       

      "(2) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b) (cele la care situatia de cumul a intervenit dupa data de intrare in vigoare a legii) au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. " 

       

      Isarescu si-a exprimat optiunea nedepunandu-si dosarul, deci evitand situatia de cumul. Bruta, pleaca cu prostiile tale de aici. 

      I-ai inchis gura la Bruta.

      Cat de mult respecți aceasta "the brute" care a distrus tara asta!Nu este demn de astfel de urări aceasta the brute. Acest specimen hilar trebuie condamnat penal ,in ciuda masoneriei din care face parte

      Buna ziua,cea ce va voi spune va rog nu o luati ca litera de lege ,eu va spun ce mi s-a intamplat mie tot fost cadru militar .

       

      1.In primul rand eu am pierdut 2 luni de pensie datorita prostiei si relei vointe a celor de la serviciul personal (cadre) am facut lichidarea pe 08.08.2011 iar dosarul de pensie e inregistrat cu 26.09.2011 cu asigurari ferme ca voi lua retroactiv din ziua lichidarii.

      >>Total fals cei de la casa sectoriala mi-au aratat art.104 leg.263/2010 in care se precizeaza ca pensionari de invaliditate au alocate doar 30 zile pt. inregistrarea dosarului de pensie asa ca insistati ,cititi art.103,104 din leg.263,convingeti superiori sa citeasca legea actuala sa nu se bazeze pe amintirile si prostiile din capul lor, 

      pana la nivelul de imbecil ai nevoie de concentrare.Deci da reamintim: domnul Isarescu poate da castige la fel ca domnul Treichl, sa cumuleze si pensie de stress suplimentar la citirea rapoartelor concernului Erste. Insa nu il trimite pe domnul Vasilescu sa ne spuna ca cumulul salariu pensie era legal in momentul desfacerii contractului de munca la implinirea varstei de pensionare. Cel mai bun prieten al meu de afla in proces cu statul ca a vrut si el sa munceasca dupa ce l-au trimis la pensie ca s-a inchis fosta unitate socialista de productie transformata ulterior in proiect imobiliar. Pe 1 August la pensionarea teoretica nu putea sa cumuleze pensia daca ar fi inaintat dosarul, acest lucu fiind valabil pana in octombrie 2014. Domnul Vasilescu spune ca era legal din 2012. Cine face aici propaganda? Inteleptul sau Imbecilul

      Interesanta abordare.

      Este complet irelevant subiectul pe care il comentezi. Foarte relevant este ca "guvernatorul nu şi-a înaintat dosarul de pensionare". Comenteaza asta, bruta.

      Toată lumea a evoluat după revoluție. Unii au fost simpli tâlhari, apoi au ajuns șefi de bănci, numai Isărescu a fost doar guvernator al BNR.

      articolul la Care te referi matale, adica 18 din legea 329 per 2009 nu are nicio relevanta dupa data de 15 octombrie fiind abrogat prin legea 134 per 2014. Domnul Isarescu ELUDEAZA realitatea atunci cand spune faptul ca incepand cu anul 2012 era posibil cumulul. Cert Este intre 1 August 2014 si 15 octombrie era ILEGAL cumul pensie si salariu. De ce a avut nevoie da spuna ca era legal din 2012 ramane de cercetat. Inca te mai crezi in stare sa faci pe avocatu:-)

      Astept o replica aici.

      Sunt avocat infinit mai bun pentru ca tu ai probleme de rationament logic. Nu Isarescu a spus, ci Vasilescu. Si nu este laie, ci balaie. Adica 2012 este o eroare nemateriala in argumentatia pe care tu nu o pricepi.

      In aug 2014 (nu mai pune litere mari pentru ca scriem in limba romana), potrivit art mentionat anterior, orice cetatean putea face o optiune intre pensie si salariu, neputand exista cumul. Isarescu a facut aceasta optiune NEDEPUNANDU-SI DOSARUL. Poti pricepe asta? Isarescu nu este pensionar pentru statul roman. Nu are dosarul depus. Clar? Pentru 3.14, este ultima replica pentru ca bruta nu are totii boii acasa. 

      vroiam sa spun toate brutele acasa, nu toti boii.

      3.14 ok

      Oare de ce bugetarii în România sunt plătiți în lei și BNR în Euro?

      Zeii conduc!

      Oare când ne liniștim? La cimitir?

    E o diferenta de aproape 4 ori daca e adevarat ce spuneti.

    Daca doreati sa inchideti vorbele veneati cu o hartie uite atat are salariul si gata. CA de ce nu a votat transparenta? Germania, Austria il fac publice noi subdezvoltati nu. 

    Tot nu ati clarificat de ce nu s-a facut public acest lucru acum doi ani.  

    Daca tot e cel mai longeviv guvernator al unei BN acum vrea sa intre in Cartea Recordurilor?

    1. În 2008 o bancă era pe marginea prăpastiei. BNR a susținut că nu este nicio problemă cu ea. Dacă ar fi fost transparentă s-ar fi văzut că banca este insolventă și ar fi fost deja falimentată.

      BNR a salvat-o mințind deponenții, adevărul fiind aflat abia după câțiva ani, 

      Volksbanc cred ca se incadreaza in ce spui tu.

      In 2008 80% trebuiau sa falimenteze. Iti dau doua exemple rasunatoare Ing, Erste-Bcr. 

      Bancile nu ar trebui sa fie salvate cu minciuni, pentru ca, altfel, nu mai stim daca nu care cumva intregul sistem este mincinos.

      Un sistem a carui functionare depinde de incredere, nu este de incredere. 

      Ba trebuie salvate cu minciuni pentru ca starea lor de solventa sau nu poate fi tranzitorie, in functie de evolutia pietei. Activele bancare nu sunt doar imprumuturi pentru cumparat chiloti. Sunt si pentru constructii de poduri, trenuri, porturi, autostrazi. Poate ca proiectul nu mai este viabil acum (chiloti iti trebuie oricand), dar poate se reia peste 2-3 ani cu un alt investitor iar banii bancii pot fi recuperati in acest fel. Banca nu poate sa returneze nici macar 20% dintre banii deponentilor veniti buluc la ghiseu pentru simplul fapt ca nu ii are.

      Multumesc pentru explicatie (desi ideea de "chiloti" pare sa fie singurul aspect inedit).

      Dar aceeasi explicatie este temei si pentru opinia contrara.

      Personal, cred ca minciunile sint justificate doar cind le spui muribunzilor. 

      Minciuna a salvat planeta. Și Junker consideră același lucru, o minciună la nevoie salvează uniunea. Tot pe minciună se bazează și profitul. Uneori trebuie să forțezi situația cu o țeapă. Mai un bail-out, mai un bail-in și toată lumea e mulțumită.

      Tratezi cu usuratate ideea de incalcare sistematica a uneia dintre principalele Porunci si-ti gasesti justificarea in "utilitate" si in "ceea ce fac si altii".

      Nu cred ca crezi ce spui, cred ca vrei, doar, sa ma provoci. 

      Vrem si un articol! Cu atatea evenimente dumneavoastra nimic.

      V-ati cam lenevit la 65+ :)))) 

    Să trăiască dom' Vasilescu săracu'(deși nu sunt convins că nu l-au împăiat și îl scot periodic de la formol), dar marea lămurire a că cele patru surse de venit sunt două! Fără nici o referire la un document oficial, doar cu presupuneri, da' matale nene Vasilescule pentru cât le ții spatele la pokemonii din BNR?

    1. Corect.

      Vorbe, vorbe si iar vorbe. 

    E atita rea credinta in ce se spune in forum , rastalmaciri , intoarceri de fraze ca ma simt obligat sa precizez ,fiind in aceasta situatie , adica aceea de a continua sa lucrez dupa 65 ani :

    -contractul de munca inceteaza automat la 65 ani, deci nu depinde ce vrei;potiface un nou contract care daca e pe perioada determinata legea permite ca un astfel de contract sa fie de max 3 ani (nu este vorba ca daca esti profesor sau mai stiu eu ce prostie) 

    -dosarul de pensie poti sa-l depui in ziua cind ai implinit 65 ani sau poti sa nu-l depui niciodata , tu alegi sa primesti pensia de drept sau nu  

    -prin noul contract de munca ai acleasi obligatii fiscale cu exceptia contributiei la somaj

    -repet ce-am spus ieri : la noi a fi pensionat este o dorinta inca inainte de a incepe sa muncesti cu adevarat. De fapt aceasta arata dorinta arzatoare sa -l vezi pe altul muncind pentru tine.E si acesta un fel de capitalism ...inversat. Sa nu-mi spuneti ca s-a muncit pentru aceasta pensie :uitati-va cata lume vrea pensie anticipata. Intr-o tara in care doar batrinii (adevarati!!)si bolnavii ar trebui sa fie ajutati 

    1. Vorbesti prostii.Documenteaza-te.Aveti ordin pe unitate la "reperat onoarea"fosilelor bnr dar exagerati in neadevar.

      Iar pe mumia de vasilescu il baga la inaintare sa-l credem pe vorbe.Nu este credibil .Basme.Du-te tataie ca ti-a expirat termenul de mult.Chiar nu vezi ce penibil esti?Esti penibil pe bani multi.Cati ani mai beneficiezi de ei?Asa sa aveti parte de ei voi si urmasii actuali si viitori cata nefericire provocati romanilor.Nemernici comunisti si kominternisti.

      Un sistem bancar care e plin de clauze abuzive si Bnr nu a schitat nimic sa le opreasca din contra a incercat sa le mentina cu sedinta la judecatori. Amestecul Fmi in treburile interne a tari si azi e nesanctionata.

      Un Bnr care cu Isarescu, Vasilescu, Olteanu si alti domni de vaza au vazut prabusirea sistemului bancar, nematerializat.

      Domnul Steven cu un milion de euro pe an nu manca seminte pe capul lui Isarescu cu 12 k sau 40k/luna? Cine conduce Isarescu sau milionari de afara? 

      Dl. Vasilescu compara salariul guvernatorului cu al omologilor europeni dar nu si pensiile sau salariile romanilor....la 83 de ani se mai omit niste lucruri.

      Mai incet cu adevarurile, nu fac bine la sanatatea mentala a populatiei

      Hahaha

      Trebuie sa il intelegi, el gandeste ca cel de la Brd. 

      Sa fii sanatos Nenea pct.6 dar tare as dori sa te vad cu alternativa de pensie anticipata (in general aproape jumatate ciopartita conform legii madamei nu -stiu -bine sa numar ) fata de un interviu de angajare la varsta de 60 de ani .

      Chiar asa acestia se pensioneaza si nu au trecut print-un interviu de angajare. Daca numara oricare un teanc de bani ii dau valori diferite.

      Tu aberezi si iar vorbesti prostii. Ai incurcat borcanele. Penibilule. Prostac de 20 de bani ce esti.

      Nu toti romanii sunt saraci, cum insinuezi tu. Sunt multi cu salarii de 1-2 mii de euro.

      Esti primitiv. Salariul nu face puterea decat in lumea ta de scara blocului si spart seminte de la balcon

      Dividentele sa fie grosul.

    Cumulul pensiei și salariului reprezintă o problemă marginală.

    Isărescu desfășoară activități private concomitent cu funcția de guvernator. ANI, secția artistică a Securității, ar putea să constate incompatibilitatea guvernatorului BNR, secția financiară a Securității, cam atunci când vor zbura purceii ca fluturașii. 

    1. Mi-a placut asta cu "ANI, secția artistică a Securității" !

      Stalin era grobia. Nu-i nevoie să demonstrăm vinovăția tuturor. Mulți dintre cei care ne sâcâie pot fi foarte bine doar incompatibili.

      E tare.

      E adevărat. Probabil de asta securiștii preferă să-mi boțească mașina în parcare.

    Ce uita dl Vasilescu este ca el face comparatii intre functionari publici si firme private! Dar pentru el este normal. De exemplu pentru ca nu ii conveneau comentariile in ZF aceeia de acolo le-au blocat la articolele mazgalite de el! Ce sa spun un pensionar ia apararea altui pensionar ! La pensie si lasati pe altii sa faca ceva ca voi sunteti depasiti si incompetenti! Ai auzit "expertule" !

    SA PLECE IN C.O. LA VILA BNR.

    ARE TOT FELUL DE SUPUSI ACOLO INCIT SA FORMULEZE RAPORTUL SFIRSITULUI DE AN. 

    1. Se pare ca dl. Vasilescu care a implinit de 15 ani varsta de pensionsre este al 2- lea mare longeviv actor al tarii....joaca "Egoistul" pe scena BNR impreuna cu alte eminente cenusii formate la scoala comunista.

      15 ani peste ?

    E interesant si ciudat cum de o perioada destul de lunga de acum de timp s-au pus tunurile pe BNR avandu-l varf de lance pe sotul lui Gorghiu care are niste probleme cu Isarescu din 2009 si care-l tin treaz noaptea de atunci. Lasam la o parte ca economistul in cauza n-a facut nimic pe unde s-a dus, n-are nici o realizare profesionala etc. Traim in tara in care oricine da in oricine si mai mult, e si ascultat si i se da si dreptate. Pentru ca multi vad putini inteleg. De ce nu s-ar stabili salariul guvernatorului prin referendum sa stim o treaba? Sa poata dormi si dusnanii linistiti macar 8 ore pe noapte. Sigur ca daca prin absurd guvernator ar fi Isar altfel s-ar pune problema si nimeni n-ar mai avea ce sa scrie. Dar nu-i timpul pierdut, traim in tara in care orice e posibil, chiar si Isar guvernator, ce mi-e 4 litere diferenta? Ca vorba aia, ce mare smecherie sa tii cursu si sa protejezi bancile?

    1. ... vi se pare ceva anormal in dorinta ca veniturile guvernatorului si ale celorlalti stabi BNR sa fie publice?

      Daca nu va e cu suparare, ACESTA este subiectul articolelor/discutiilor, nu meritele sotului Alinei Gorghiu.

      Daca avem sefi de banci canotori si ingineri inseamna ca putem pune si un maturator in loc la Isarescu. Trebuie sa spuna doar atat: Da sa traiti ! La Viena, CE, Bce, Fmi si alte banci de astea care au rasarit ca cipercile dupa ploaie di ne vor doar binele.

      De ce interpretati "atac" orice opinie separată, menită să deschidă niste cutii ale Pandorei inchise de unii indivizi cu dese accente de pierderi de memorie? Aa, ca transparenta uneori nu ne convine.....Eu cred că dacă se va merge mai departe cu investigatiile asupra BNR-ului s-ar putea să aveti surprize uriase, si nu prea plăcute!

      Bnr are deschis un proces la Cjue?

      Ar fi un titlu: "Ca sa devina Guvernator, Isar trebuie sa taie patru zerouri din coada".

      sa protejezi bancile? multumesc

    Cel de loctiitor de sef al Arb. Daca va uitati la ldp domnul Isarescu a avut declaratia care trebuia sa o aiba seful Arb.

    Mergem intr-o tara dezvoltata in Austria. Guvernatorul de acolo se pronunta in legile dintr-o tara straina Romania, trecem peste acest amanunt si constatam ca se pronunta pe ldp, nu stiu daca s-a pronuntat in vre-un fel Arb-ul din Austria, dar spre apropierea termenului iese seful de la Erste.

    Cat incaseaza Isarescu ca ii tine locul la seful de la Arb? ( Am sintetizat pt dumneavoastra.) 

    Cred că ar fi un gest de onoare al guvernatorului să-și depună demisia.

    Poate să-și continue liniștit afacerea de familie pe care o are la Drăgășani, la care să adauge pensia care va fi uriașă comparativ cu celelalte pensii de stat, doar e demnitar, ce nevoia!!!! Și să lase locul liber altor tinerei care pentru a dovedi că sunt apți pentru această funcție trebuie să dea concurs de-adevăratelea, nu cu pile, cunoștințe și relații politice! Și poate ar trebui să îi ia și pe alți preamaturi (să nu zic altceva) vârstnici colaboratori din banca națională, cec și alte bănci de stat, dacă or mai fi. A expirat abonamentul! nici în CA să nu mai fie. Au lucrat o viață întreagă la stat, au luat cele mai mari salarii posibile din țară....GATA, AJUNGE!  

    1. De astia nu ne scapa nici dracu....poate doar rusii.

      Corect

      65+ lasati-ne! 

      In Romania e un paradox trebuie sa stai pana se pensioneaza seful sa ii poti lua locul. Daca comentezi iti fac si vant.

      Un roman plecat in Franta doctorat acolo, conferinte in Sua si in alte colturi de lume ii trebuie sa vina in invatamantul superior din tara, sta sub un om mult mai slab pregatit ca el. Si cu Isarescu tot asa este. Nu mi-l imaginez ca rezista 8 h in fata calculatorului sa lucreze pe bune. Sa mearga la conferinte, la mancat baut da. 

      Eu am 65+.

      As vrea sa stau acasa, sa lucrez pentru mine (am ce, sint pictor si am cu ce sa traiesc fara griji) dar nu ma lasa colegii.

      Aceasta este realitatea. 

      Multi inainte!

      Ilegalitate. Toate strigatele contra pensionarilor de 65+ de pe acest forum sunt indreptate contra lui MAKE.

      Make e in privat ceilalti la Stat. E o mica mare diferenta. Make poate sa mearga la ora 10, 14 sau deloc la firma, 65+ din Bnr NU!

      Chiar asa fac si nu mi-am pus niciodata problema legalitatii. Acum aflu ca nici nu trebuie.

    În sistemul de stat nu în toate domeniile ai șansa să ramâi pe post. Ieși la pensie și dacă vrei să-ți continui munca îți deschizi o firmă, o societate, ceva...dacă ești bun reziști pe piață, dacă nu, te mulțumești cu pensia care în cazul vostru, al bancherilor , e arhisuficientă, mult-mult peste alte pensii, și pentru care, să fim serioși, nu ați cărat pietre de moară, nu ați lucrat în mină sau în construcții, ați avut cele mai călduțe locuri de muncă, unde nimeni nu se omoară cu munca. Plus că voi nu dați socoteală nimănui, vouă nu vi s-au tăiat salariile, nici de impozite nu sunt convins că vi se impun. Mai ales, d-le guvernator, nici până la ora actuală nu ați spus pentru ce BNR a luat împrumutul de 20 miliarde de euro pe vremea lui băsescu. Numai pentru acest lucru v-aș cere demisia, d-apoi și pentru celelate lucruri. Dvs. apărați interesele băncilor străine și nu interesele deponenților și clienților români! Asta e trădare!

    De ce nu listati BNR-ul la bursa?

    Sa vedeti atunci transparenta....)))))) 

    1. Buna idee!

      Pai, ce, Sobolewski isi publica veniturile?!

      E strain are voie.

    In marea-mi naivitate, intotdeauna am considerat cultura ca formatoare a caracterului, dar acest baron Munchausen al BNR, actualmente consilier, nici macar purtator de cuvant, nu inceteaza sa ma uimeasca de cat de jos poate ajunge un om altfel deosebit de inteligent si cultivat.

    Sa fie varsta? Poate ar trebui sa se pensioneze si sa-l angajeze dl. Isarescu ca si purtator personal de cuvant. Asta, ca sa nu se injoseasca dl. guvernator personal sa ne explice de ce se considera deasupra legii...

    1. a lu' matale esti platit cu ora? 2. daca legea spune ca la implinirea varstei de pensionare se reziliaza autonat contractul de munca pe durata nedeterminata (si aici, chiar nu este cazul!) si poti incheia la cererea angajatorului alt contract poate ne zici ceva despre "acest" nou contract. 3. dupa cat bine a facut romaniei dupa decembrie '89, n'ar trebui sa-i fie verificat acest bine de DNA pentru irespect la adresa interesului national?

    1. nu, interesul national nu este definit pe nicaieri si cu siguranta nu poate fi definit de descreierati nationalisti care au facut parte din pp-dd

      Naționaliștii descreierați cred că ne-ar fi mai bine fără paraziții mafiei financiar-bancare, extrăgătoare de rente din economia românească.

      N-am face decât să dăm cu piciorul în prosperitatea paraziților financiar-bancari. Nebun să fii să renunți atât de ușor la privilegiile paraziților financiari-bancari. 

    Scurt prilej de calcul nu de ipoteze: economistul (pensionar si el) l-a pus la colt pe avocacatelul cu dinti de catelus, care latra si musca intruna doar sa fie bagat in seama. 

    1. Daca ii pusca avocatelul un proces la Cedo ii si albeste parul in urechi?

      Nu-i puțin lucru să fii din afara sistemului securist și să arăți adevărata față a sistemului. :)))

      Nu l-ați băgat în seamă, iar acum v-a crescut tensiunea. :D 

      Haha

      Foloseste si un MemoPlus :)))) 

      Motivul/argumentele?? si vezi ca am zis avocacatelul, nu avocatelul. 

      Insolventa pf, faliment pf nu este.

    Dar nu il lasa sistemul. Vine unul (a) si invoca greua mostenire. Si spune ca Isarescu &Co au facut au dres.

    1. Unul(a) Sveik.

    Bnr sa se numeasca Bn a strainilor.

    Va mai astept aici nu doar sa criticati!

    1. Sunteţi sănătoși de nu vă doriți pensia.

    Ce 7.400 in 2007 la 12.000 Euro azi.

    Ghetea castiga 30.000 Euro e corect? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb