"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă germană, a acceptat să plătească o amendă de 70 de milioane de dolari ca să pună capăt unei anchete derulate de autorităţile americane în rândul unor traderi ai săi, care au manipulat un indice de referinţă pentru derivatele pe dobânzi şi alte instrumente financiare.
Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Materii Prime din SUA (CFTC) susţine că, ani la rând, traderi ai "Deutsche Bank Securities" au manipulat indicele ISDAfix ca să beneficieze de pe urma poziţiilor firmelor pe opţiunile pe swap-uri pe rata dobânzii. Anchetatorii au declarat că personalul băncii a încercat să influenţeze dobânda prin mai multe strategii, iar abuzurile au avut loc între anii 2007 şi 2012.
Conform autorităţii, personalul băncii ar fi ştiut şi chiar ar fi discutat despre încălcarea legii de către traderi, în situaţiile respective. Mai mult, aceasta susţine că, la un moment dat, un trader i-a mărturisit unui broker că "o mulţime de oameni ar face efectiv închisoare dacă statul i-ar prinde".
James McDonald, director în cadrul CFTC, a declarat: "Pe pieţele noastre nu există loc pentru manipulare. Vom continua să facem eforturi ca să eliminăm manipularea oriunde o vom găsi".
"Deutsche Bank Securities", subsidiară a băncii germane "Deutsche Bank", nu a recunoscut şi nici nu a negat acuzaţiile aduse de CFTC, însă a informat: "Am colaborat intens în ancheta CFTC şi am depus eforturi semnificative pentru a remedia activităţile legate de indicii de referinţă".
În ultima zi a săptămânii trecute, "Deutsche Bank" a anunţat că 2017 a fost al treilea an consecutiv pe care l-a încheiat cu pierderi, pe fondul scăderii veniturilor din investiţii şi al reformei fiscale americane.
Pierderile nete raportate de "Deutsche Bank" pentru anul 2017, în sumă de 497 de milioane de euro, sunt mult mai mari decât estimau analiştii: 290 de milioane de euro. În anul precedent, pierderea a fost de 1,356 miliarde de euro.
Banca a informat că ar fi înregistrat un profit net de 900 de milioane de euro dacă nu ar fi fost obligată să-şi reevalueze activele în urma modificării legislaţiei fiscale americane, operaţiune care i-a provocat pierderi de 1,4 miliarde euro.
"Credem că suntem pe o traiectorie care va produce creştere şi randamente mai mari, datorită unei gestiuni riguroase a costurilor şi riscurilor. Am făcut progrese, dar nu suntem încă mulţumiţi de rezultatele noastre", a declarat directorul general al "Deutsche Bank", John Cryan.
Pentru ultimul trimestru din 2017, banca a raportat o pierdere netă de 2,2 miliarde de euro, faţă de un rezultat negativ de 1,25 miliarde de euro anticipat de analiştii Reuters. În ultimele trei luni din 2016, pierderea a fost de 1,891 miliarde de euro.