"Deutsche Bank", "JPMorgan", UBS şi "Depfa" - acuzate de fraudă în Italia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 martie 2010

"Deutsche Bank" AG, "Depfa Bank" Plc - divizie a "Hypo Real Estate Holding" AG, "JPMorgan Chase & Co." şi UBS AG sunt acuzate de fraudă în tranzacţiile cu derivate care au legătură cu municipalitatea din Milano.

Anul trecut, Primăria din Milano a acţionat în instanţă cele patru bănci, după ce a înregistrat pierderi din produsele derivate pe care le-a cumpărat de la acestea în 2005, an în care a lansat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 1,6 miliarde de euro. Mai precis, tranzacţia presupune o operaţiune de schimbare a unor instrumente derivate cu obligaţiuni de 1,6 miliarde euro, emise de oraşul Milano.

Procurorul de caz, Alfredo Robledo, a declarat, ieri, că la data de 6 mai va avea loc un termen în procesul care implică cele patru bănci, 11 bancheri şi doi foşti oficiali ai municipalităţii din Milano. Robledo arată că băncile au înşelat autorităţile municipale în privinţa avantajelor cumpărării derivatelor, inclusiv a impactului comisioanelor percepute la achiziţia produselor. Astfel, băncile au încasat comisioane de peste 100 de milioane de euro din aceste tranzacţii, sumele fiind considerate "profituri ilicite".

Potrivit procurorului, în cazul "JPMorgan" este vorba despre aproape 45 de milioane de euro, iar în cel al "Deutsche Bank" - de circa 25 de milioane de euro. Băncii "Depfa" îi revin 21 de milioane de euro, iar UBS - 10 milioane.

De menţionat că Primăria din Milano a intentat şi procese civile celor patru bănci, cerând daune de 239 de milioane de euro.

Oficialii UBS, "JPMorgan", "Deutsche Bank" şi "Depfa" nu au făcut vreo declaraţie în legătură cu procesul.

În primăvara lui 2009, Poliţia financiară din Milano a sechestrat active în valoare de 476 de milioane de euro aparţinând UBS, "Deutsche Bank", "JPMorgan Chase" şi "Depfa", ca parte a investigaţiei de fraudă. Poliţia a îngheţat, la data de 27 aprilie 2009, cotele deţinute de aceste bănci la companii italiene, active imobiliare şi conturile curente.

O altă investigaţie oficială în Italia priveşte "Bank of America" Corp., căreia i s-a interzis să mai facă tranzacţii cu municipalităţile din ţară vreme de doi ani. Banca este acuzată că a înşelat municipalitatea din Puglia (sudul Italiei) în operaţiuni cu derivate care au legătură cu obligaţiuni de 870 de milioane de euro. În această anchetă este implicată şi o divizie "Dexia" SA.

Tranzacţiile frauduloase au făcut ca legiuitorii italieni să propună noi reglementări privind restricţionarea utilizării de produse derivate de către municipalităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb