Deutsche Börse şi Euronext, în cursa pentru Borsa Italiana

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 septembrie 2020

Deutsche Börse şi Euronext, în cursa pentru Borsa Italiana

Operatorul pieţei germane a depus oferta pentru Bursa din Milano, în timp ce operatorul paneuropean a confirmat negocierile pe marginea preluării acesteia

Deutsche Börse, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, a lansat oferta pentru achiziţia grupului Borsa Italiana, conform anunţului făcut vineri în acest sens, la scurt timp după ce operatorul bursier paneuropean Euronext a informat că poartă discuţii cu banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) pentru preluarea, împreună, a pieţei din Milano.

Deutsche Börse, care nu a făcut referire la preţul oferit pentru Bursa din Milano, a precizat într-un comunicat citat de financefeeds.com: "Putem confirma că am lansat o ofertă pentru Borsa Italiana Group. Ca jucător global, oferim o valoare ridicată pentru creşterea şi dezvoltarea viitoare a unui grup autonom Borsa Italiana, consolidându-i astfel rolul crucial pentru economia italiană şi pieţele de capital europene".

Tot vineri, Euronext a anunţat că negociază cu Cassa Depositi e Prestiti lansarea unei oferte comune către London Stock Exchange Group Plc pentru achiziţia activelor operaţionale cheie ale Borsa Italiana. Euronext a menţionat că va face un anunţ viitor pe acest subiect atunci când va fi momentul potrivit.

Amintim că, luna trecută, London Stock Exchange Group (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a anunţat că ar putea vinde, parţial sau integral, Bursa din Milano, pe care o deţine, mişcare ce i-ar facilita obţinerea aprobării Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.

UE a suspendat termenul prevăzut la 27 octombrie pentru pronunţare în privinţa afacerii LSE-Refinitiv, apreciind că are nevoie de mai mult timp ca să dea un răspuns, după ce, în luna iunie, Comisia Europeană şi-a exprimat temerile că entitatea combinată ar avea o cotă de piaţă mare pe segmentul tranzacţionării bondurilor guvernelor europene, deoarece MTS şi platforma Tradeweb a Refinitiv sunt deja lideri de piaţă.

MTS a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel încât băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG deţine 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul. LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro.

Luna trecută, unele surse citate de cotidianul italian MF afirmau că ofertanţii pentru Borsa Italiana au evaluat această piaţă la 3,3-3,7 miliarde de euro (3,89-4,37 miliarde de dolari).

Tot în luna august, unele surse citate de Reuters spuneau că un consorţiu alcătuit din Euronext şi Cassa Depositi e Prestiti (CDP), dar şi Deutsche Börse şi SIX Group (operatorul pieţei elveţiene - SIX Exchange) se numără printre ofertanţii pentru achiziţia platformei de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat deţinută de Borsa Italiana. Totodată, unele surse citate de Bloomberg afirmau că banca italiană Intesa Sanpaolo se va implica, probabil, în achiziţia Borsa Italiana, participând la oferta ce va fi lansată în comun cu CDP şi Euronext.

Potrivit unui scenariu luat în discuţie, Euronext ar deveni proprietarul bursei italiene, iar CDP ar obţine o deţinere din Euronext, la fel şi Intesa. Dacă totul va merge conform planului, Italia vrea ca CDP să aibă la Euronext - care operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo - o participaţie de 8%, egală cu cea deţinută de instituţia franceză de stat Caisse des Depots et Consignations, potrivit surselor.

Termenul de depunere a ofertelor pentru piaţa italiană a fost amânat pentru astăzi, faţă de 11 septembrie - cel stabilit iniţial, conform unor surse citate de agenţia italiană de ştiri Radiocor.

Pentru Italia, ţară cu o datorie extrem de mare, MTS este un activ de interes strategic, iar sursele spun că autorităţile de la Roma ar urma să exercite o influenţă majoră asupra MTS, dacă CDP o va prelua alături de Euronext. Autorităţile de la Roma au aprobat un act normativ care blochează preluările companiilor din sectoare cheie, inclusiv infrastructura de piaţă, precum Borsa Italiana.

În acest context, ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat, săptămâna trecută, că Guvernul de la Roma va utiliza puterea sa specială "de aur" privind activele strategice din ţară ca să se asigure că Bursa din Milano nu va fi vândută către "un ofertant inacceptabil". Potrivit ministrului, Bursa din Milano trebuie să îşi găsească poziţia sa strategică în cadrul pieţei unice şi al zonei euro, "cu parteneri industriali şi financiari care pot susţine şi consolida cel mai bine proiectul unei pieţe unice de capital la nivel european, care conectează toate pieţele şi ecosistemele locale".

Ministerul Economiei din Italia a informat că ofertele pentru Borsa Italiana vor fi examinate de către Guvern şi autorităţile de supraveghere de la Roma, astfel încât să fie asigurată gestionarea prudentă, competitivitatea şi protecţia intereselor publice care stau la baza acestor active strategice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb