Devalizarea fondurilor de pensii, sub scutul ASF

Radu Soviani
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Radu Soviani

În intervenţiile mele anterioare am avertizat că acea complicitate severă dintre ASF şi frauda de la City Insurance (pe care a favorizat-o, prin înţelegere cu acţionarii şi prin lipsa de supraveghere) transmite un semnal mult mai puternic privind viitoarele fraude din sectoarele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară "le supraveghează". Care afectează aproape 8 milioane de viitori pensionari.

Iar cel mai valoros segment, despre care încă lumea nu realizează, este cel al fondurilor private de pensii, care, sub scutul ASF, aşa cum demonstrează cazul BRD Pensii, fură cam tot ceea ce pot şi ceea ce ASF este obligat prin lege să supravegheze. Şi nu o face.

Comunicatul din 13 mai 2022 al ASF, potrivit căruia a retras autorizaţia conducerii BRD Pensii şi a amendat fostul şef al fondului cu 100.000 de lei, a puţit de la început. Cum se face că ASF, care a fost complice cu frauda de la City Insurance trecând la buget şi la asiguraţi miliarde de euro, să se fi apucat, brusc să îşi facă treaba?

Răspunsul este simplu: nu s-a apucat să îşi facă treaba. Pur şi simplu, ca şi în cazul City Insurance, a ales să mimeze că îşi face treaba. Iată de ce:

Nu ASF a descoperit frauda de la BRD Pensii, deşi ar fi trebuit să o vadă încă din 2019.

Comunicatul poliţiei privind percheziţiile în cazul fraudei de peste 22 de milioane de lei de la BRD Pensii este foarte clar: "La începutul lunii mai (n.r. înainte de sancţiunile aplicate de ASF în 13 mai 2022), administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei societăţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei".

Deci, din comunicatul poliţiei, rezultă că nu ASF a descoperit neregulile, ci antifrauda BRD. Iar ASF a ales să mimeze intransigenţa". După ce BRD a sesizat Parchetul (şi ASF - obligaţie legală), ASF a dat-o pe fentă că ei ar fi sesizat Parchetul. Nimic mai fals!

Din contră, ei au vegheat din 2019 şi până în 2022 la devalizarea fondului de pensii administrat de BRD, şi doar după ce anti-frauda BRD a descoperit neregulile (care ar fi trebuit descoperite încă din 2019 de ASF, s-a făcut că este "intransigent").

Spun foarte clar: devalizarea fondurilor de pensii, sub scutul ASF

Fondurile de pensii, la fel ca piaţa asigurărilor sau piaţa de capital sunt supravegheate la mişto de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Iar miştoul este faţă de noi. În timp ce ea, conducerea ASF, îşi ia case ilegal de la RAPPS şi îşi plăteşte salarii de până la 20.000 de Euro pe lună, singurul lucru la care veghează ASF este ca acţionarii privaţi ai societăţilor de asigurare să vă fure bani (cazul City Insurance), ca acţionarii privaţi ai fondurilor de pensii să vă fure bani (randamente mizerabile în ultimul an jumate, dar pentru care ei primesc comisioane grase pe care vi le fură cu ajutorul tranzacţiilor fantomă "nevăzute" de ASF), şi ca grupuri de interese din piaţa de capital să sifoneze patrimoniul şi activele acţionarilor adevăraţi.

Ca pe propria moşie.

Cum încearcă, în mod imbecil, să ne prostească ASF în cazul fraudei de la BRD Pensii

Dacă ar fi să stabilim un concurs cu miza cine este cel mai imbecil în comunicarea faţă de populaţie, cu siguranţă, Nicu Marcu, fostul contabil de ocol silvic împopoţonat Preşedinte ASF, ar fi pe primele locuri.

"Sancţiunile aplicate nu au vizat activitatea desfăşurată de societatea BRD Societate de Administrare a fondurilor de pensii private SA în legătură cu administrarea «fondurile» (n.r. dezacordul aparţine lui Nicu Marcu - Preşedintele ASF) de pensii private. Interesele participanţilor şi activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate". Pe bune?

Să fie clar: banii furaţi de la BRD Pensii sunt exact comisionul furat pentru "administrare" din fondurile românilor, cu alte cuvinte, partea din contribuţiile virate la fonduri de pensii pentru "performanţa" administratorului. Adică bani din contribuţiile care ar trebui să se transforme în viitoare pensii decente, care sunt sifonaţi prin intermediul unei reţele de boschetari, avizaţi de ASF şi sub scutul ASF.

Cum este posibil ca şeful BRD Pensii, avizat de ASF, să fure, împreună cu unele companii boschetare, la nivel naţional (14 percheziţii în 20 de judeţe), fără ca ASF să vadă ce se întâmplă?

Opinez că, întocmai precum în cazul City Insurance, este vorba de complicitate. Practic, să furi întreg comisionul anual şi ASF să nu vadă (în condiţiile în care ASF trebuie să monitorizeze inclusiv comisioanele şi nu doar randamentele păguboase al fondurilor de pensii). Dacă tu ASF nu monitorizezi furturile din comisioanele administratorului, poţi avea pretenţia că monitorizezi investiţiile? Evident că nu. ASF urmăreşte în primul rând activitatea administratorilor şi apoi genul de investiţii. Dar uitaţi că, precum în cazul FNI, nu cu mult timp în urmă ASF şi Nicu Marcu încercau să ne convingă ce bine este ca fondurile de pensii să investească în acţiuni necotate.

Deci, ASF, aşa cum face de obicei impostorul academic Nicu Marcu - Preşedintele Autorităţii, despre care am arătat în articole anterioare că nu are nicio jenă să fure TVA de la poşta Română - face mişto de voi, sub scutul Parlamentului.

Aşa cum Nicu Marcu nu are nicio jenă să fure titluri academice, pe articole furate. De ce Parlamentul nu a demis întreaga conducere ASF după frauda fără precedent de la City Insurance? Ca să se asigure că aceeaşi incompetentă conducere ASF va veghea la o fraudă şi mai mare? A fondurilor de pensii administrate private care au active declarate de aproape 90 de miliarde de lei?

Ah, şi încă ceva: "BRD Pensii utilizează serviciile de Audit al EY".

Ooops, nu cumva aici se angajase consilier fostul lucrător din comerţul exterior al Securităţii, Mişu Negriţoiu, dat afară de Parlament de la şefia ASF, după ce a făcut harcea-parcea piaţa asigurărilor? Oare ce părere are fiul generalului Dan Dragoi - mă refer la Bogdan Drăgoi, cel care este şi în consiliul de administraţie al BRD - că fondul de pensii asociat băncii fură la scutul unei societăţi care a găsit de cuviinţă să îl angajeze pe Mişu Negriţoiu, ca şi consultant, după ce conducerea hoaţă a fost avizată de ASF? Nu mai spun de faptul că şeful de cabinet al succesorului lui Negriţoiu, Nicu Marcu, este un fost lucrător al Securităţii comuniste, domnul George Voinescu, rebotezat prin nelustrare în director adjunct SRI, plecat de acolo fix la ASF?

Dar cum rămâne cu randamentele fondurilor de pensii "supravegheate" de ASF?

Este de notorietate că funcţionarii din conducerea ASF sunt mai degrabă servitorii unor grupuri de interese private din pieţele pe care "le supraveghează" decât supraveghetori şi reglementatori.

Ţineţi minte cum pentru a facilita permanentizarea furtului de la City Insurance (şi spălarea fructului lui, în mod infracţional), au încercat să introducă obligativitatea decontării directe în asigurări?

Doar ca să dea bani acţionarilor de la City Insurance (tot de la voi) şi să se asigure de faptul că falsul extras de cont va fi substituit de noi bani luaţi asiguraţilor.

Ţineţi minte cum după ce ASF a ştiut că extrasul de cont este falsificat, ASF i-a mai lăsat pe acţionarii City Insurance să mai emită poliţe, inclusiv de asigurare de lucrări publice? Doar ca să crească dimensiunea ţepei plătite de la buget.

Dar dacă ASF nu este în stare să "vegheze" la modul în care societatea de management a pensiilor fură comisioanele plătite din banii românilor, este ASF în stare să facă o evaluare a fondurilor de pensii? Sau, şi aici, este complice?

Cazul meu, care este şi al multor altora

Mă uit cu obidă la evoluţia fondului meu privat de pensii "supravegheat" de ASF. Din decembrie 2020 şi până în iulie 2022 (cele mai recente comunicări), fondul meu de pensii obligatoriu a avut o evoluţie negativă, nominală, de 0,3%. În realitate, evoluţia negativă este mult mai mare, întrucât, în ceastă perioadă, mai mare de un an şi jumătate, am continuat să contribui la fond, iar inflaţia este la cer.

Adică, fondul de pensii supravegheat de către ASF nu numai că nu a valorificat măcar cu rata inflaţiei, inclusiv contribuţiile suplimentare din ultimele 18 luni, dar "performanţa" în urma supravegherii ASF, este de -0,3%.

Inflaţia reală din această perioadă este mai mare de 20%. Deci fondul meu de pensii a "reuşit" să îmi scadă în mod real valoarea deţinerilor cu peste 20% (inflaţia). Sub "scutul" ASF.

Mai mult decât atât. Băieţii aştia primesc comisioane grase, pe care, aşa cum demonstrază cazul BRD Pensii, le fură, cu complicitatea ASF - care închide ochii şi nu le vede timp de 3 ani. Cum să nu vezi furtul veniturilor din comisioane pentru 2019-2022? Până la urmă, la ce se uită ASF?

Nu mai vorbesc decât un pic de randamente:

Spre exemplu, în decembrie 2020, dolarul valora 3,9660 lei. Azi valorează 4,8088 lei. O simplă preschimbare din lei în dolari ar fi asigurat, în această perioadă, un randament nominal de 21%. Da? Mai mare decât inflaţia declarată! Ceea ce putea face oricine. Fără să fie nevoie de o autoritate de supraveghere financiară coruptă care să stea de şase la furtul comisioanelor.

Ce s-a întâmplat totuşi în acest timp? Cum a reuşit fondul meu de pensii privat (unul mare) să aibă o performanţă egală, dar în sens contrar, ajustat la inflaţie: -20% în termeni reali? Sub scutul ASF, care "veghează pentru tine".

De ce nu reuşesc fondurile de pensii să asigure randamente reale pozitive? De ce fură fondul de pensii BRD, la scutul ASF, fără ca acesta să vadă? De ce se devalizează activele de pe piaţa de capital, la scutul ASF? De ce se fraudează asiguraţii şi banii asiguraţilor? De ce se devalizează, la scutul ASF, bugetul de stat?

Răspunsul este simplu: pentru că sunteţi invitaţi să dormiţi liniştiţi! La fel ca în urmă cu mai bine de 20 de ani, în cazul FNI. CNVM veghea atunci pentru tine, acum ASF veghează pentru tine!

Şi veghează ca veniturile ultimilor ani din viaţa dumneavoastră să le pierdeţi prin fraude şi randamente mizerabile, eventual aşteptând ca vârsta de pensionare să crească până la nivelul speranţei medii de viaţă. Ca să nu încasaţi nimic. Şi ca să se asigure că grupuri de interese infracţionale, sub protecţia lor, vă vor face săraci lipiţi la pensie, în caz că o apucaţi. În timp ce ei, la ASF, au salarii lunare de până la 20.000 de euro sau fraudează în nume personal şi sub scutul celor care i-au strecurat orice buget pe care îl prind şi la care ar trebui să contribuie.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Țară membră UE: stat eșuat, sau stat capturat? Până n-o să existe un nou președinte și un nou parlament, oameni care să-și iubească țara, n-o să schimbe nimic.

    1. noul presedinte si noul parlament vor fi alti hoti si mincinosi, vinzatori de tara si resurse.

      Dl Armeanu a făcut eforturi supraomenești sa naționalizeze împreuna cu Valcov sistemul de pensii. Valcov l-a și pus acolo pentru asta. Nu a ieșit treaba și a aplicat planul B adică sa dea voie in investiții in orice, mai ales necotate. Știe el de ce. Dacă nu a mers cu necotatele a rămas la titlur de stat. Eu am randamente infime chiar dinainte sa fie problema cu randamentul titlurilor de stat de care corect zici. Prudenta plasamentelor este primordială dar nu singurul scop. Eu cred ca băieții ăștia s-au bătut sa fie șefi la Sectorul pensii private nu ca știu ci ca mai e mult pana încep platile și li se șterg urmele pana atunci.

    articol corect. Bravo dle. Soviani.....saracul Baltazar de la BRD; le spunea si el la emisiunea dvs.

    apreciem opiniile ; daca tot sunteti asa activ , poate convingeti autoritatile , guvernul .. colegii politicieni , la majorarea procentelor din cotizatii ce ar trebui sa mearga catre fondurile private de pensii , in folosul viitorilor pensionari de care spuneti ca va pasa

    multumim anticipat !  

    1. Vreți să furați mai consistent?

      Cum rămâne cu randamentele schemelor de îmbogățire a loazelor securiste:? Statul virează cote, lună de lună, iar ăștia au pierdut banii. 

    Cred ca era 2020 când Marcu și Armeanu ieșeau in presa și lăudau pensiile private. Acum se vede ca mințeai sau habar nu aveau ce spun. Adică neprofesioniști.

    Domnule Marcu habar nu aveți ce vorbiți. Dacă situația financiară a administratorului nu contează de ce aveți condiții de autorizare privind capitalul si indicatori de risc? De ce s-a încercat in timpul lui Dragnea majorarea capitalurilor societăților de administrare astfel încât sa fie acoperite riscurile? Pentru ca exista o relatie directa între capitalurile si stabilitatea la risc a administratorilor in raport cu fondurile administrate. Deci este la fel de grav când se fura banii administratorului ca si atunci când se fura banii de pensii. Altfel un SRL cu capital de 200 de lei ar putea si el sa administreze fonduri de pensii. Înțelegeți?

    Domnule Nicu Marcu sunteți un RATANGIU. Un GAFAGIU. Doua falimente majore in mandatul dv. City Insurance faliment monumental acoperit de la buget și sistemul de pensii private cu randamente infime sau negative și fraude. Probabil urmează un alt faliment pe piata asigurărilor dacă de frica nu o sa mușamalizări situația. Dormiți bine noaptea? Dar dl prof (ce de “profesori” pe la ASF)Daniel Ștefan Armeanu? De el ce știți? Ca ia și el 20000 euro pe luna in declaratia de avere babana. Doarme și el liniștit?

    Cazul meu: am bani cotizati la P3.Fata de suma depusa de un an , am mai putini bani in fond. Stiu ca trebuie sa obtina MINIM o anumita rentabilitate. Am cerut explicatii pe care inca nu le-am primit( sunt in termen respespectivi, inca nu a trecut 30 de zile de la solicitarea mea). Daca nu o vor face voi sesiza ASF-ul. Sper ca nu degeaba! Iar apoi ma mai gandesc daca nu ma mut la un alt fond de pensii!

    1. Fondurile de pensii private exista atat timp cat exista si statul, deci, mai bine, cumpara titluri de stat si lasa pensiile private. Le platesti un comision complet degeaba.

      Am cotizat o perioada, cu mai bine de 10 ani in urma, n-au facut nimic cu banii aia. Pentru mine sunt pierduti. 

      "pensionarii / viiiii -mortii - toriiii" nu inteleg un lucru:

      Ca sa existe randament REAL in fondul de pensii:- fondul trebuie sa arunce banii in piata in "active speculative" ce aduc randamente leste medie iar diferenta peste medie este "papada" de cel ce cestioneaza fondul prin "est comisoane, costuri, cheltuieli de comitet, bonusuri, firme"!!! 

      Jocul este facut sa pedepseasca "visatorul de pensie" in timp ce sustine prezent "Expansiunea" veniturilor nominale a generatiei prezente productive. 

      Randamentele Pensionarilor se "impiedica periodic" ! 

      Randamentele Totale REale Cumulate a "Pensionarilor" nu sunt mai sus de media reala a inflatiei REALE CUMULATE in PIATA la total Bunuri /stocuri / servicii tranzactionate. 

      "Randamentele PEnsiei" sunt o iluzie - caci la sfarsitul trebuie sa "reducti/tai/etc" din viata/stil/trai/etc... 

      Mult i decid in "turma" sa cotizeze fortat sau in necunostinta intr-un "vis efemer". - hranind pe lantul existential o sumedenie de "hoti, sarlatani, banditi, dobitoci economicei, tolomaci politici, etc"...  

      Rupeti din mintea voastra "fondul de pensii" - nu exista- nu a exista milenii sute de ani si oamenii tot au excelat --- acest mecanism este cel ce genereaza discrepanta sociala reala in lume. 

      Mecanismele bine puse la punct de prin Olanda veche (mai recent) si de prin Egipt, Otoman, Mongol, Grec.. mai vechi.... Ma refer la mecanimele "hartiilor financiare de derivate, colaterale si etc.. ce manipuleaza periodic piata si randamentele reale istorice; unde periodic prabusirea lor cade, surpriza, exact im "marea pensionare".. hmmm... interesant... nu? 

      sau poate nu! 

      Banii nu sunt bani sunt credit trecut in existenta prezent! 

      Doar AURUL sunt ban! - am scris corect! 

      s e m c o m c re t  

    Pilonul 2 s-a făcut ca să fure unii fără bătăi de cap. Niciun fond nu poate explica credibil de ce scade. Titlurile de stat nu le executa anticipat ca să zici că marchează pierderea. Ieșirile din sistem sunt acoperite de depunerile lunare constante și f mari.

    1. Cotizatiile sunt obligatorii,aici a fost lupta cea mare sa nu se nationalizeze ca era vai de capul lor...In rest,nu li se impune vreun randament minim anual,banii intra lunar din cotizatiile obligatorii,mai departe au si ei cate vreun interes ca doar nu sunt banii lor personali...vizualizati portofoliile lor si veti intelege

    cand domnul " come n t u r iii c r e t i ne " a semnalat problema in comenturi cu muuuullltttt inainte sa buseasca firma de asigurari si cu mult inainte sa ii ia autorizatia la BRD (copilul alintat al BNR-ului se pare ca a fost pus in cu con in cap si coji de portocale / nu de nuci inca).

    cam tarziu. 

    Oamenii ar face bine sa supravegheze singuri la munca lor si viata lor. 

    Asa cum fondurile din Romania au busit inainte de anii 30 si cv... asa au busit si prin 90... asa vo busi si urmatoarele pe viitor.... asa au busit pe ciclu scurt de 'specula financiara' si cele din 2007 in termeni real de putere cumparare si taieri nominale pix si recaluculari ... ioc pensii reale pentru kilioane de romani in marea deflatia financiara. 

    Vedem cum vor sta milioanele de romani pe sfarsitul altei generatii ce donina intensi ciclul lung de credit - pe la sfarsitul lui hop iar prapastia si periodic impiedicari pe traseu. 

    Japonia urmeaza sa dea cea mai mare lovitura din acest mileniu generatiei care a construit si sustinut o IDEOLOGIE ECONOMICA SI MONETARA. 

    Japonia urmeaza sa decimeze zeci de milioane de pensionari si simultan sa dea un soc foarte puternic in noua productivitate ce trebuie fortat sa intre la munca. Fie la ei in tara fie peste hotare -90% sa se fuga peste hotare sau se cada vechiul regim constitutional, economic, militar sub umbrela altor umbrele financiare - cu alianta fortata pe partea asiei. 

    De tinut minte cele zise - Japonia umeaza mama socului inter ca putere de cumparare distrusa -nu dau mai mult de 7 - 10 ani pana la soc. 

    Va rog sa cautati in arhiva bursa comenturi cret ce au fost adeverite. 

    "Risc sever militat pe europa" - anuntat inainte sa fie anuntat de USA 

    "risc sever alimentar si energetic" - anuntat cu mult inainte sa se discute in presa 

    "bula financiara severa si spargerea ei din octombrie" - anuntat cu mult inanite 

    "rocada comoditatilor in piata si salturile procentuale reale yoy de doua cifre" - anuntat cu mult inainte sa fie la raft; cartoful a sarit de la 0,8 lei -1,5 lei medeia pe kg la 3 -3.5 lei pe kg; morcovul a sarit cel mai ruat de la 0,5 bani kg la 2-3 lei kg, ceapa la fe, rosia la fel, strugurii la fel..... unde este Isarescule inflatia de 14%?; laptele a sarit de la 5 si cv media la 10-12 lei ltr..... care oricum nici ala nu e lapte.... in timp ce la tarani (la taranii tarani nu bisnitari) inca gasest preturi competitive ce nu sunt lasate sa intre pe piata. 

    "La moda VRem din Romania" - asta nu inseamna decat inflatie pret la vanzatorul "corporatis" caci are de dust cata mai CREDITUL PE CARCA - ce il plaseaza cumparatorului final in pret. in timp ce taranul de rand ca medie a populatiei ce se ocupa cu gradinaritul nu are CREDIT pe BALANTE, el are marja bunicica de profit cu pret mic real pe piata in raport cu capacitatile de productie. 

    PS: nu vorbim de "Taranul corporatist" ce scoate CREDIT din TEREN si infleaza piata pe lant. 

    s c crt 

    1. buna, citesc Bursa de aprox trei ani,

      am urmarit comentariile inca de inainte sa va semnati la ele cu semnat comentarii cretine.

      sanatate multa 

    Ar trebui sa va uitati si la sif-uri.. Unde situatia e si mai rea. Acolo se fura direct din banii actionarilor.. de catre reprezentantii unor actionari care controleaza in cel mai bun caz vreo 30% din capitalul social. Restul, amorfi, atomicizati, se vad cu valoarea actiunilor in cadere libera, de anii de zile. Comisionul de administrare la Sif-uri, fonduri AFIA, acum, este mascat in opex. La un calcul simplu, rezulta ca anual, din activul net, sunt deduse cheltuieli cu lefuri, protocoale, masini de serviciu, vacante, poate chiar si bijuterii pentru amante.. cine stie, ca nimeni nu le controleaza… Supraveghetorul vegheaza la linistea voastra actionarilor..

    1. Problema e la Sifuri in mod cert. Acolo e dezastru.

    Si tovarasu Raducu Mos Craciun mai vrea ca suma din pilonul 2 sa o primesti in 12 ani, nu toata odata....

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb