• Societatea financiară, care se va orienta pe retail, va înstrăina unele activităţi din Italia, Spania, Slovacia şi Turcia
• 2010, un an dificil pentru bancă
Grupul financiar franco-belgian "Dexia" SA, care a obţinut recent aprobarea Uniunii Europene pentru procesul de restructurare, va trebui să-şi reducă activele cu 35% până în 2014, faţă de nivelul atins în 2008, ca să contrabalanseze avantajele dobândite din subvenţiile şi garanţiile de stat. La finele săptămânii trecute, "Dexia" a promis, ca parte a înţelegerii cu UE, să-şi reducă bilanţul contabil la 430 de miliarde de euro până în 2014, de la 650 de miliarde în 2008.
"Dexia", care a beneficiat de pachete de salvare de la guvernele din Belgia, Franţa şi Luxemburg în 2008, va renunţa la unele operaţiuni din Italia, Spania şi Slovacia, dar şi la activităţile de asigurare din Turcia, unde îşi va păstra, însă, divizia de retail banking, "Denizbank". Astfel, "Dexia" urmează să vândă divizia italiană "Crediop", participaţia la compania mixtă spaniolă "Banco de Sabadell" SA şi divizia de retail din Slovacia. "Dexia" se va concentra, pe viitor, pe sectorul de retail banking.
În plus, "Dexia" a promis să-şi diminueze împrumuturile pe termen scurt la 10% din total, până în 2014.
Directorul executiv al "Dexia", Pierre Mariani, a declarat că, pe viitor, 60% din vânzările grupului vor proveni din sectorul retail banking. Activităţile de administrare a activelor vor însuma 20%, iar serviciile financiare pentru autorităţile locale - restul de 20%.
"Vom deveni o bancă cu o prezenţă foarte puternică pe segmentul retail", a afirmat Mariani, adăugând: "Vom continua să deschidem noi sucursale retail şi vom lupta ca să recâştigăm încrederea clienţilor".
Potrivit spuselor lui Mariani, 2010 va fi un an dificil pentru "Dexia", comparativ cu 2009.
"Dexia", odinioară liderul mondial al creditării destinate administraţiilor locale, a fost puternic afectat de criza financiară. În septembrie 2008, banca a primit sprijin financiar de 6,4 miliarde de euro (8,8 miliarde de dolari) de la Belgia, Franţa, Luxemburg şi alţi acţionari importanţi. Ulterior, banca a obţinut garanţii de stat pentru noi împrumuturi şi acoperirea de titluri cu risc, în domeniul ipotecar.