"Dexia" trebuie să renunţe la 35% din active până în 2014

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2010

Comisia Europeană nu a impus nicio restricţie privind salariile directorilor grupului "Dexia", însă a impus restricţii pe dividende, timp de doi ani.

Comisia Europeană nu a impus nicio restricţie privind salariile directorilor grupului "Dexia", însă a impus restricţii pe dividende, timp de doi ani.

Societatea financiară, care se va orienta pe retail, va înstrăina unele activităţi din Italia, Spania, Slovacia şi Turcia

2010, un an dificil pentru bancă

Grupul financiar franco-belgian "Dexia" SA, care a obţinut recent aprobarea Uniunii Europene pentru procesul de restructurare, va trebui să-şi reducă activele cu 35% până în 2014, faţă de nivelul atins în 2008, ca să contrabalanseze avantajele dobândite din subvenţiile şi garanţiile de stat. La finele săptămânii trecute, "Dexia" a promis, ca parte a înţelegerii cu UE, să-şi reducă bilanţul contabil la 430 de miliarde de euro până în 2014, de la 650 de miliarde în 2008.

"Dexia", care a beneficiat de pachete de salvare de la guvernele din Belgia, Franţa şi Luxemburg în 2008, va renunţa la unele operaţiuni din Italia, Spania şi Slovacia, dar şi la activităţile de asigurare din Turcia, unde îşi va păstra, însă, divizia de retail banking, "Denizbank". Astfel, "Dexia" urmează să vândă divizia italiană "Crediop", participaţia la compania mixtă spaniolă "Banco de Sabadell" SA şi divizia de retail din Slovacia. "Dexia" se va concentra, pe viitor, pe sectorul de retail banking.

În plus, "Dexia" a promis să-şi diminueze împrumuturile pe termen scurt la 10% din total, până în 2014.

Directorul executiv al "Dexia", Pierre Mariani, a declarat că, pe viitor, 60% din vânzările grupului vor proveni din sectorul retail banking. Activităţile de administrare a activelor vor însuma 20%, iar serviciile financiare pentru autorităţile locale - restul de 20%.

"Vom deveni o bancă cu o prezenţă foarte puternică pe segmentul retail", a afirmat Mariani, adăugând: "Vom continua să deschidem noi sucursale retail şi vom lupta ca să recâştigăm încrederea clienţilor".

Potrivit spuselor lui Mariani, 2010 va fi un an dificil pentru "Dexia", comparativ cu 2009.

"Dexia", odinioară liderul mondial al creditării destinate administraţiilor locale, a fost puternic afectat de criza financiară. În septembrie 2008, banca a primit sprijin financiar de 6,4 miliarde de euro (8,8 miliarde de dolari) de la Belgia, Franţa, Luxemburg şi alţi acţionari importanţi. Ulterior, banca a obţinut garanţii de stat pentru noi împrumuturi şi acoperirea de titluri cu risc, în domeniul ipotecar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb