• Invocînd "interesul suprem al copilului", autorităţile au aprobat adopţii în... Andora, Slovacia, Venezuela
• PNL cere demiterea preşedintelui ANPCA
Adopţiile internaţionale făcute cu încălcarea moratoriului în domeniu nu reprezintă altceva decît servciile pe care guvernul român le face ca să obţină măcar o notă de trecere în plan politic, de la statele de la care trebuie să obţină acest calificativ, spun liberalii. "Adopţiile internaţionale reprezintă preţul pe care Guvernul Năstase este dispus să-l plătească pentru ca să obţină măcar calificarea politică în drumul aderării la Uniunea Europeană şi NATO", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, senatorul liberal Radu F. Alexandru. Domnia sa a afirmat că dispune de probe din care rezultă că adopţiile internaţionale făcute de italieni, cu încălcarea moratoriului, nu reprezintă un accident, "declanşat de o intervenţie mai insistentă a premierului italian Berlusconi sau un gest de slăbiciune, ori de prietenie al lui Adrian Năstase", ci un lucru mult mai grav. Potrivit spuselor lui Radu F. Alexandru, în luna august 2003, un lot de 11 copii din Suceava a luat calea Italiei, iar modul în care au fost aprobate adopţiile ridică mari semne de întrebare. "Am hotărîrile judecătoreşti care au dat dreptul la adopţie familiilor sau grupurilor de cetăţeni italieni care au plecat cu copii din România", a precizat senatorul liberal, adăugînd că, din cei 11 copii, doar unul a fost încredinţat unei familii, în celelalte zece cazuri fiind vorba de cupluri în care partenerii poartă nume diferite. Radu F. Alexandru susţine că îi vine greu să creadă că, în toate cele zece cazuri, poate fi vorba despre căsătorii în care partenerii şi-au păstrat numele purtat anterior căsătoriei. Mai mult, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţii (ANPCA) nu a fost reprezentată de nici un jurist în instanţa care a aprobat adopţiile.
De menţionat că, potrivit afirmaţiilor lui Radu F. Alexandru, toate cele 11 cazuri mai sus amintite, au avut ca subiecţi copii aflaţi în asistenţă maternală la diferite familii, nicidecum copii abandonaţi în orfelinate. Liberalii subliniază că toate cele 11 dosare au avut acelaşi mandatar, pe Viorica Farcaşiu, care lucrează "en gross" cu copii adoptaţi de străini, iar acţiunile acesteia nu reprezintă "un gest benevol", ci o acţiune prin care este asigurată plecarea loturilor de copii în străinătate.
Senatorul liberal a precizat că, potrivit datelor care i-au parvenit de la ANPCA, în luna septembrie 2003, 681 de copii au luat calea străinătăţii. 288 de copii au ajuns în SUA, 106 în Spania, 98 în Italia, 55 în Franţa, 34 în Israel, cîte 22 în Germania şi Elveţia, 14 în Canada, 10 în Grecia, 7 în Marea Britanie, 5 în Cipru, cîte 4 în Andora şi Venezuela, cîte 3 în Belgia şi Irlanda, 2 în Luxemburg şi cîte unul în Malta, Olanda, Slovacia şi Suedia. Radu F. Alexandru cere demiterea de urgenţă a preşedintelui ANPCA, Gabriela Coman, care, răspunzînd întrebărilor senatorului liberal, spune că adopţiile amintite reprezintă excepţii, întrucît a fost luat în calcul "interesul suprem al copilului". Totodată, senatorul PNL solicită Guvernului să trimită spre dezbatere Parlamentului, în cel mai scurt timp, legislaţia privind adopţiile internaţionale, care să nu mai permită tot felul de interpretări.
Amintim că au existat şi unele opinii potrivit cărora în spatele acestor adopţii nu stă altceva decît traficul de organe.