DG AGRI:  Ţara noastră ar trebui să aibă ţinte mai ambiţioase privind agricultura ecologică

F.D.
Companii / 21 iulie 2022

Ţara noastră ar trebui să aibă ţinte mai ambiţioase privind agricultura ecologică

România ar trebui să aibă ţinte mai ambiţioase privind agricultura ecologică. Aceasta a fost una din concluziile principale ale vizitei de lucru a Comisiei Europene (CE) pe 19-20 iulie, desfăşurată la sediul MADR, formulată chiar de Diego Canga Fano, consilier principal DG AGRI (Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală), responsabil de Planul european de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, oficial de rang înalt al CE, potrivit unui comunicat de presă.

Echipa sa, din care a mai făcut parte Dna Elena Panichi - Directorul Unităţii Agricultura Ecologica din cadrul DG AGRI, Dl Henri Delanghe - Director adjunct al Unităţii Agricultura Ecologica din cadrul DG AGRI, a prezentat ţintele statelor membre şi ale CE privind acest sector, au dat exemple de bune practici şi au făcut recomandări de îmbunătăţire a PNAE (Planul National de Acţiune pentru agricultura ecologica).

Conform sursei citate, aceştia au subliniat necesitatea îmbunătăţirii acestui plan, indicând câteva sectoare în care are carenţe, cum ar fi: angajamentele privind achiziţiile publice verzi, ecologice şi alte măsuri de stimulare a pieţei, precizarea unor ţinte de atins şi a unui sistem de monitorizare al strategiei, revizuirea ţintei procent de suprafaţă agricola din total suprafaţă până în 2030 de la modestul obiectiv de 5,8% la o ţintă de 10-11% realizabilă conform previziunilor IFOAM.EU, măsuri mai consistente de susţinere a fermierilor ecologici, dezvoltarea de standarde voluntare, digitalizarea, cooperarea mai bună interministerială pentru definirea unor obiective comune (mediu, măsuri fiscale sau de bugetarea unor intervenţii, export, promovare, conectarea cu masuri de sănătate umana etc.)

La întâlniri au participat reprezentanţi ai altor ministere, ai sectorului privat, organizaţii ale fermierilor din agricultura ecologică şi convenţională, certificatori, distribuitori, mediul academic şi alţi actori implicaţi în agricultura ecologică sau care pot contribui prin acţiunile lor la dezvoltarea producţiei ecologice în România.

Inter-Bio, organizaţie a asociaţiilor de fermieri, procesatori, consumatori şi a clusterelor din domeniu împreună cu centrul antreprenorial universitar USH Pro Business şi cu alţi membri importanţi precum prezenţi, dl. Aurel Petrus, Cooperativa Stefan cel Mare şi dna. Mădălina Giurescu, Cooperativa Bio-Catina au participat activ la dezbateri, prezentând oportunităţi şi dificultăţi în ceea ce priveşte dezvoltarea agriculturii ecologice, modele de bune practici şi recomandări de îmbunătăţire a PNAE.

Astfel, au fost precizate realizările organizaţiei privind dezvoltarea de clustere şi de "laboratoare vii de inovare" în patru regiuni ale ţării pe filiere diferite de produse, dezvoltarea şi lansarea standardului naţional de agricultura ecologica şi agro-ecologie, susţinerea operatorilor din domeniul prin reţelele europene EEN (European Enterprise Network) Smart Agri Hubs, EDIH, Centre de Inovare Digitala, TP Organics (reţea de cercetare europeană) precum şi proiecte europene "Horizon Europe" de susţinere a sectorului (Organic Target4Europe şi Transect), se mai arată în comunicat.

"Mesajul principal al Inter-Bio a fost acela că este nevoie de un plan strategic mai consistent pentru sector care să integreze masuri de intervenţie mai precise şi cu beneficii pentru operatorii economici şi consumatori, care sa stimuleze piaţa. De asemenea, am arata ca deschiderea noastră spre dialog şi cooperare este maximă, atât cu alte asociaţii din sector pentru a ne armoniza iniţiativele, cât şi spre autorităţile publice. Un plan strategic fără monitorizare şi ţinte precise, fără cooperarea complexă a autorităţilor publice şi structurilor private, fără întărirea capacitaţii ministerului nu este posibil. Suntem interesaţi sa întărim capacitatea ministerului şi să contribuim cu proiectele şi iniţiativele noastre la realizarea acestui plan", a declarat conf.univ.dr Costin Lianu, preşedinte Inter-Bio şi director general USH Pro Business.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb