DHL Global Connectedness Index: Globalizarea rămâne rezistentă chiar şi în contextul decuplării SUA-China

G.D.
Companii / 17 martie 2023

DHL Global Connectedness Index: Globalizarea rămâne rezistentă chiar şi în contextul decuplării SUA-China

DHL şi Stern School of Business de la New York University au lansat noul studiu DHL Global Connectedness Index 2022, un raport aprofundat despre starea globalizării şi perspectivele acesteia, conform unui comunicat remis redacţiei. Analizând datele din 171 de ţări şi teritorii, raportul dezvăluie modul în care fluxurile de comerţ, oameni, capital şi informaţii fluctuează în întreaga lume.

Potrivit sursei citate, raportul arată că fluxurile internaţionale au fost rezistente în faţa situaţiilor recente, cum ar fi pandemia de Covid-19 şi războiul din Ucraina. După o scădere uşoară în 2020, indicele de conectare globală DHL a crescut din nou peste nivelurile dinaintea pandemiei în 2021. Datele disponibile în prezent indică o creştere suplimentară în 2022, în ciuda ritmului mai lent al unor fluxuri. Nivelul comerţului internaţional de mărfuri a fost cu 10% peste cel de dinaintea pandemiei, la jumătatea anului 2022. Călătoriile internaţionale au rămas cu 37% sub nivelul din 2019 în 2022, dar s-au dublat faţă de 2021.

"Cele mai recente date prezentate în DHL Global Connectedness Index neagă în mod clar ideea că globalizarea regresează", afirmă John Pearson, CEO al DHL Express. "Globalizarea nu este doar un cuvânt la modă, este un factor care ne-a transformat lumea în bine. Prin eliminarea barierelor, deschiderea pieţelor şi crearea de oportunităţi, a permis persoanelor fizice, întreprinderilor şi naţiunilor întregi să crească şi să prospere mai mult ca niciodată. Pe măsură ce continuăm să facilităm globalizarea, putem construi un viitor mai bun, care să ne avantajeze pe toţi, creând o lume care este mai interconectată, mai prosperă şi mai paşnică decât oricând."

Indicele de conectare globală DHL oferă dovezi că SUA şi China se decuplează în multe domenii. Analizând 11 tipuri de fluxuri comerciale, de capital, de informaţii şi de persoane (cum ar fi exporturile de mărfuri, tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii, precum şi colaborarea în cercetarea ştiinţifică), ponderea fluxurilor SUA cu China a scăzut pentru 8 din 11 tipuri începând din 2016. În aceeaşi perioadă , ponderea fluxurilor Chinei cu SUA a scăzut pentru 7 din 10 tipuri cu date disponibile pentru China. Câteva dintre acestea au înregistrat scăderi mari. Cu toate acestea, SUA şi China sunt încă legate prin fluxuri mult mai mari decât oricare alte două ţări care nu au o graniţă comună. Mai mult, datele arată că, până în prezent, decuplarea dintre aceste două ţări nu a condus la o fragmentare mai largă a fluxurilor globale între blocurile de ţări rivale.

Analizele din DHL Global Connectedness Index arată, de asemenea, că previziunile privind trecerea de la globalizare la regionalizare nu s-au concretizat - cel puţin încă. Distanţa medie parcursă de fluxurile comerciale, de capital, de informaţii şi de persoane a crescut în ultimele două decenii, iar fluxurile comerciale s-au extins chiar pe distanţe mai mari în timpul pandemiei de Covid-19. Singura categorie care afişează o schimbare clară către regionalizare sunt fluxurile de persoane. Acest lucru se datorează schimbării dramatice a tiparelor de călătorie în timpul pandemiei de Covid-19, subliniază sursa citată.

"Rămâne o întrebare deschisă dacă tiparele comerciale vor deveni semnificativ mai regionalizate în viitor", spune Steven Altman, senior Research Scholar şi director al DHL Initiative on Globalization la Centrul NYU Stern pentru viitorul managementului. "Multe companii şi guverne se concentrează pe nearshoring pentru a regionaliza lanţurile de aprovizionare, însă există beneficii substanţiale de afaceri care pot veni din regionalizare. Pe de altă parte, mai mult de jumătate din comerţ are deja loc în interiorul regiunilor, iar beneficiile comerţului pe distanţe lungi sunt încă importante, mai ales că inflaţia rămâne ridicată, creşterea economică a încetinit şi ratele de transport pe containere au scăzut din nou."

În clasamentul de ţară al DHL Global Connectedness Index 2022, Olanda a fost din nou ţara cea mai conectată la nivel global. Singapore s-a clasat pe locul al doilea în general şi pe primul loc în ceea ce priveşte dimensiunea fluxurilor internaţionale în raport cu fluxurile interne. Regatul Unit are cele mai multe fluxuri distribuite la nivel global. Printre cele 55 de ţări cele mai conectate la nivel global, există reprezentanţi din fiecare regiune a lumii.

Publicat annual incepând din 2011, raportul DHL Global Connectedness Index oferă constatări fiabile despre tendinţele globalizării prin analiza a 13 tipuri de comerţ internaţional, persoane, capital şi fluxuri de informaţii. Ediţia din 2022 are la bază peste patru milioane date colectate din 171 de ţări, reprezentând 99,7% din produsul intern brut al lumii şi 96% din populaţia sa. Cele 171 de profiluri de ţară oferă rezumate concise ale modelelor de globalizare ale ţărilor individuale.

Raportul a fost iniţiat de DHL şi a fost scris de Steven A. Altman şi Caroline R. Bastian de la New York University Stern School of Business, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb