DIGI CRITICĂ OUG 114/2018  "Nu există nicio bază pentru justificarea unor taxe discriminatorii şi netemeinice"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2019

 "Nu există nicio bază pentru justificarea unor taxe discriminatorii şi netemeinice"

Măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului n.r. 114/2018, ce deja a fost publicată în Monitorul Oficial, sunt nefavorabile dezvoltării sectorului de comunicaţii electronice şi de energie din ţara noastră, în condiţiile în care cresc semnificativ, fără o consultare corespunzătoare şi fără vreo justificare serioasă, povara fiscală asupra operaţiunilor din aceste sectoare, restricţionând astfel investiţiile şi afectând clienţii, atrag atenţia reprezentanţii Digi Communications NV (DIGI), printr-o notificare semnată de Serghei Bulgac, directorul general al companiei, care a fost remisă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În raportul operatorului de telecomunicaţii se arată: "OUG 114/2018 prevede dreptul pentru Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM) de a percepe un tarif mărit de monitorizare în procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicaţii electronice. Prelungirea duratei de exploatare a licenţelor existente de comunicaţii mobile va fi condiţionată de plata unei taxe de 4% aplicată la cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă extinderea, înmulţit cu numărul de ani pentru care se prelungeşte durata de exploatare a licenţei. Acordarea de licenţe viitoare va fi condiţionată de plata unui procent de 2% sau de 4% din cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă licenţa, înmulţit cu numărul de ani aferenţi perioadei de valabilitate a licenţei nou-acordate".

Totodată, Digi arată că amenzile aplicabile ca urmare a unor încălcări în legătură cu sectorul comunicaţiilor electronice au fost crescute semnificativ.

"În plus, OUG 114/2018 a crescut la 2% procentul de contribuţie aplicat titularilor de licenţe emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru operarea de activităţi în domeniul energiei electrice, termice sau a gazelor naturale din România, contribuţia aplicându-se la cifra de afaceri realizată din activităţile aferente licenţei res­pective acordate de ANRE", spun conducătorii Digi în comunicat.

De asemenea, sunt atacate declaraţiile publice făcute odată cu adoptarea OUG 114/2018, când reprezentanţii guvernului au precizat că taxarea suplimentară în domeniul comunicaţiilor electronice s-a făcut ca urmare a unui "comportament incorect" al operatorilor din sectorul comunicaţiilor electronice.

"Considerăm că aceste susţineri nu sunt întemeiate şi că nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii şi netemeinice", este răspunsul celor de la Digi Communications.

Legat de activitatea RCS&RDS ("Digi | RCS&RDS"), filiala Digi Communications din ţara noastră, este exprimată urmatoarea poziţie: "Din cifra de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei pe care Digi | RCS&RDS a înregistrat-o în anul 2017, compania a plătit mai mult de o treime, adică peste 1,2 miliarde de lei, pentru - taxe, impozite, contribuţii la bugetul statului, al autorităţilor centrale şi al celor locale - sume care au mers la bugetul societăţilor şi companiilor cu capital deţinut de stat şi al regiilor autonome ale statului; şi a făcut plăţi obligatorii către o varietate de entităţi publice sau private în baza unor obligaţii publice stabilite prin lege".

Potrivit companiei, în ceea ce priveşte afirmaţiile legate de nivelul impozitului pe profit exprimate în pozitia publică de mai sus, se ignoră că, în perioada 2007 - 2017, Digi | RCS&RDS a investit peste două miliarde de euro pentru a dezvolta o reţea performantă de comunicaţii electronice fixe şi mobile bazată pe fibră optică.

"Aceste investiţii au fost făcute în beneficiul a milioane de abonaţi, care se bucură azi de servicii de cea mai bună calitate la preţuri foarte avantajoa­se. Investiţiile realizate de Digi | RCS&RDS în vederea dezvoltării activităţii şi a operaţiunilor, şi care au fost supuse amortizării, au determinat, implicit, scăderea bazei de impozitare, în deplină conformitate cu legislaţia fiscală", se arată în notificare.

De asemenea, reprezentanţii Digi spun că sunt în curs de evaluare a efectelor OUG 114/2018 asupra activităţilor companiei şi vor adopta eventualele măsuri ce se vor impune.

Digi Communications NV, compania mamă a RCS&RDS, a fost listată la BVB în luna mai a anului 2017 şi are o valoarea de piaţă de 2,62 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Oferta RCS ,de acum multi ani deja, cu 3G ieftin si internetul de mare viteza prin cablu a schimbat in bine viata consumatorului roman cu venituri modeste. Eu sunt si voi ramane fanul lor si nu m-a platit nimeni sa spun asta :).

    "Nu există nicio bază pentru [...] taxe netemeinice" este un pleonasm. De aceea, cred ca DIGI este un fief al escrocilor semidocti.

    1. Ati scris un mesaj corect dpdv gramatical si in acelasi timp unul dintre cele mai stupide mesaje pe care le-am citit in ultima vreme. Ma rog, ar fi stupid daca ar fi si sincer, ceea ce nu pare a fi cazul.

      S-o luam pe rand. 

      1. Nu e niciun pleonasm. Este doar o citare trunchiata, probabil in mod deliberat si manipulatoriu. Mai cititi o data paragraful intreg. 

      2. Sa admitem totusi ca pleonasmul exista. Rezulta ca dvs. calificati drept semidocti mii de oameni (dintre care cu siguranta doar foarte putini au avut ceva de-a face cu redactarea notificarii) pe baza unei singure greseli de exprimare, nici macar una flagranta. Inteleg ca i-ati ascultat des in vremea din urma pe mandrii ministri ai Guvernului Dancila, in frunte cu premierul - asta ca sa nu mai vorbim de elita pesedista din Parlament - si spiritul dvs. critic a fost atat de satisfacut de exprimarea impecabila a acelor Doamne si Domni, incat v-a luat cu lesin la lingurica citind pleonasmul marca Digi. 

      3. La rigoare pot accepta ca toti angajatii Digi sunt semidocti pentru ca vreo cativa din ei au comis un pleonasm. Mi se pare o aiureala, dar hai, treaca-mearga, pana la urma sa fii calificat semidoct de un sustinator PSD este, de fapt, o lauda. 

      Cealalta parte a opiniei dvs. insa ar putea avea - daca s-ar osteni cineva sa bage in seama un postac oarecare - consecinte penale. Sa afirmi despre cineva ca este escroc este o acuzatie serioasa si care trebuie dovedita. Daca n-am trai in Telormania, ci intr-o tara in care apa calda s-a descoperit mai demult (si mai si curge cand deschizi robinetul), angajatii Digi ar angaja un avocat istet care v-ar da in judecata si ar castiga imediat (pentru ca "dovada" dvs. ca oamenii aia sunt escroci, anume faptul ca au comis un pleonasm, este atat de ridicola incat nici macar justitia pesedizata n-ar putea-o lua in seama). Ar urma plata unor daune-interese substantiale, care v-ar lecui pe vecie, pe dvs. si pe altii, de naravul de-a lasa gura sa vorbeasca singura in vreme ce creierul e plecat la plimbare. 

      Disclaimer. Sunt si eu client Digi, dar unul mai degraba nemultumit. Nu prea am de-ales, din pacate, dar macar mi-am redus "expunerea" fata de aceasta firma la o suma lunara neglijabila. 

      1. Pleonasmul nu rezulta din prescurtarea exprimarii, ci este cert, in original: cand taxele sunt netemeinice, ce temei sa aiba justificarea lor?

      2. Din faptul ca nu inghit impostura comunicatorului DIGI, nu se deduce ca as admite analfabetismul guvernantilor si cu atat mai putin ca as sustine PSD (aici sunt cateva probleme cu judecata).

      3. Disclaimer-ul arata ca si dumneavoastra ati observat ca seviciile DIGI sunt precare, dar ca sunteti prizonierul monopolului lor, astfel ca nu este comprehensibil de ce ezitati sa calificati situatia drept escrocherie (lasand la o parte rostogolirea uriaselor datorii ale acestei companii, considerata "too big to fail"). 

      ... ca ati lasat-o mai moale.

      Totusi, pleonasmul ala, real sau doar fortat (REPET - mai cititi o data INTREAGA propozitie incriminata), nu e nici pe departe motiv suficient de a califica pe cineva semidoct, mai nou impostor (?) si cu atat mai putin escroc. 

      Legatura cu PSD rezulta foarte simplu si doar suficienta tipica membrilor si simpatizantilor PSD ar impiedica pe cineva sa faca acest rationament simplu: 

      - Un ins care are o functie mijlocie intr-o companie oarecare - ba inca o companie privata - produce un pleonasm. 

      - Efectul aceste crime asupra dvs. este cumplit. Va starneste o nevoie irepresibila de a posta un comentariu vitriolant, sa nu-i zic altfel. 

      - Nenumarate greseli mult mai grave, nenumarate marlanii grosiere demne de cele mai imunde mahalale si (aici va citez) analfabetismul celor care conduc o tara (chestiune parca un pic mai importanta decat PR-ul unei companii private, nu credeti?) nu le considerati demne de a fi mentionate in acest context. 

      - Aceasta bizara alegere a prioritatilor - la doar cateva zile de la diatribele impotriva Digi ale distinsului condamnat penal Valcov si ale nu mai putin distinsului (necondamnat penal, ca sa nu existe discutii) Teodorovici - are doua efecte evidente. Unu, e inca un element (marunt, ce-i drept) al ofensivei impotriva marilor companii in general si impotriva Digi in special, sustine discursul manipulatoriu al autoritatilor. Doi si mai important, reprezinta o perdea de fum menita sa escamoteze exact incompetenta si carentele ingrozitoare de educatie si buna crestere ale pesedistilor de frunte (de aia de rand sa nu mai vorbim, ca se sparie gandul). 

      Iar toata manevra asta nu-i poate conveni decat unui sustinator PSD - OK, sau ALDE, admit posibila eroare de apreciere. 

      In ceea ce priveste comentariul dvs. asupra disclaimerului meu, constat ca e nevoie sa va invit insistent sa va recititi cu atentie chiar si textul dvs., nu doar pe-ale altora. Ati scris clar, limpede, cu subiect si predicat: "De aceea, cred ca DIGI este un fief al escrocilor semidocti." 

      Motivul pentru care credeti ca aia de-acolo sunt semidocti si mai ales escroci este ca unul de-ai lor a comis un pleonasm, NU pentru ca ofera servicii precare. Acum doar incercati inabil s-o intoarceti ca la Ploiesti. 

      In ceea ce priveste precaritatea serviciilor lor, nu sunt calificat s-o apreciez; sunt simultan si clientul lor si-al Telekom (dar pe servicii diferite) si am un membru apropiat din familie care lucreaza pentru UPC. Impresia mea (insa, repet, e doar o impresie subiectiva, fara pretentii) este ca toti "cei mari" sunt cam tot pe-acolo. Insa de pilda la capitolul Internet sunt toti peste media UE si chiar America. 

      Nemultumirea mea referitoare la Digi este aceeasi pe care o am cu privire la aproape toate companiile foarte mari din Romania pe care le cunosc - faptul ca sunt prea mari si prin simpla lor marime, chiar fara intentie, distorsioneaza piata si, cum sa spun... fac viata mai cenusie si mai plicticoasa. 

      Dar, cum spuneam, astea sunt consideratii subiective. As fi foarte curios sa aflu de la dvs. care-i treaba cu "rostogolirea uriaselor datorii ale acestei companii". 

      Despre ce-i vorba si despre ce sume vorbim? E ceva ilegal? Cine le rostogoleste datoriile - mai precis, catre cine sunt facute aceste datorii? Si, foarte important - astea sunt, sau au fost privilegii de care s-a bucurat exclusiv Digi, spre deosebire, de exemplu, de companiile de stat carora astfel de favoruri le-au fost refuzate? 

      Multumesc. 

      Daca ati verifica obligatiile de publicitate fata de Ministerul finantelor, lipsa raportului semestrial 1045 nu poate fi pusa in seama unei atentii dispersate in momentul cand ai sute de milioane imprumutate si actiuni listate pe piata. Ar fi foarte util ca Bursa sa ofere acest servicing pentru a nu lasa impresia de neseriozitate a consiliilor de supraveghere respective. DIGI si FP de exemplu sunt foarte vocali si totusi ineficienti in comunicarea cu actionarul. O seara buna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb