DIICOT a trimis în judecată "Carpatica Invest" şi şase persoane, pentru înşelăciuni pe piaţa de capital

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 22 martie 2017

DIICOT a trimis în judecată "Carpatica Invest" şi şase persoane, pentru înşelăciuni pe piaţa de capital

Cazul a fost sesizat de ziarul "BURSA" încă din 2012

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Argeş (DIICOT) a trimis în judecată, pe 10 martie, dosarul "Carpatica Invest", pentru înşelăciuni pe piaţa de capital.

Pe lângă societate, în dosar sunt judecaţi ca inculpaţi şi brokerul Ştefan Terziu, Andrei Terziu, Elena Gabriela Neagu, Dan Samoil Gîndilă (Reprezentant al Compartimentului de Control Intern), Bogdan Ionuţ Pietrăreanu (reprezentant al Compartimentului de Control Intern), Ilie Marius Velţan (conducător al Carpatica Invest). La instanţă, 11 persoane fizice au fost înregistrate drept părţi vătămate.

Cazul a fost sesizat în octombrie 2012, în ziarul "BURSA", de investitorul Andrei Anghel, care şi-a acuzat brokerul de la Carpatica Invest, Ştefan Terziu, că a efectuat tranzacţii neautorizate pe contul său, în baza unor acte pe care le-ar fi falsificat.

Andrei Anghel ne-a spus, în 2012, că deşi era acţionar numai la Fondul Proprietatea, brokerul său ar fi efectuat tranzacţii neautorizate cu alte acţiuni.

Atunci, domnia sa ne-a precizat că a depus la Poliţie şi la CNVM circa 180 de ordine nesemnate, care au fost operate: "Am depus şi alte sute de ordine pe care semnătura mea era falsificată. Se poate face expertiză".

În septembrie 2016, procurorii DIICOT au anunţat că l-au reţinut pentru 24 de ore, pe brokerul Ştefan Terziu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, manipulare a pieţei de capital, spălarea banilor, înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi instigare la fals informatic, şi pe Andrei Terziu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la manipularea pieţei de capital, spălarea banilor, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic şi constituirea unui grup infracţional organizat. Prejudiciul produs în cauză este în sumă de 4.364.451 de lei, conform procurorilor.

Reţinerea a avut loc la patru ani de la sesizările lui Andrei Anghel, din ziarul "BURSA", şi la doi ani după ce DIICOT anunţase că a derulat o operaţiune de anihilare a unei grupări infracţionale, specializată în manipularea pieţei de capital, percheziţii şi că a început urmărirea penală asupra a cinci suspecţi, inclusiv Ştefan Terziu.

În 2014, brokerul Ştefan Terziu şi-a susţinut nevinovăţia.

Atunci, Ştefan Terziu ne-a spus că el însuşi a făcut plângere penală la DIICOT şi DNA împotriva "Carpatica Invest" şi ASF, pentru abuz în serviciu.

În 2012, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (predecesoarea ASF) a dat cinci amenzi casei de brokeraj Carpatica Invest, de aproximativ 150.000 de lei, a sesizat Poliţia şi a suspendat autorizaţia lui Ştefan Terziu.

În septembrie 2014, acţionarii "Carpatica Invest" au aprobat dizolvarea societăţii şi lichidarea voluntară.

Potrivit comunicatului DIICOT referitor la arestarea lui Terziu, în cauză, exista suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2012 inculpatul Terziu Ştefan în calitate de agent delegat de servicii şi investiţii financiare aflându-se în raporturi de colaborare cu o Societate de Servicii şi Investiţii Financiare a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu inculpaţii Terziu Andrei şi Neagu Elena Gabriela, grup care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor societăţii de investiţii financiare, precum şi practici de manipulare a pieţei de capital.

"Mecanismul infracţional dezvoltat de către inculpatul Terziu Ştefan, a constat în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop", conform DIICOT.

La finalul anului 2015, alte două foste cliente ale intermediarului, Camelia Bozianu şi Marcela Bozianu, au susţinut, pentru ziarul "BURSA", că au fost păgubite cu 203 mii lei de brokerul Ştefan Terziu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuie închis brokerul mafiot Ștefan Terziu și pus sechestru pe tot ce are ilicit

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb