DIICOT cercetează BCR Asigurări de Viaţă pentru o fraudă de 6 milioane de euro

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2013

DIICOT cercetează BCR Asigurări de Viaţă pentru o fraudă de 6 milioane de euro

UPDATE: DIICOT a informat ziarul Bursa că au fost efectuate 10 reţineri, a câte 24 de ore, până în momentul de faţă.

Deocamdată nu se cunosc date despre identitatea persoanelor în cauză.

Audierile continuă şi la această oră.

---

"Piaţa asigurărilor funcţionează viciat", consideră deputatul Adrian Gurzău

"Au existat sesizări că unele companii de asigurări au contabilitate dublă", potrivit deputatului

Procurorii DIICOT suspectează de evaziune fiscală 21 de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă, între care cinci şefi de sucursale, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la 6 milioane de euro.

Astfel, DIICOT a efectuat, ieri, 166 de percheziţii în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la sediile BCR Asigurări de Viaţă şi la sediile a 112 societăţi comerciale, care au vizat destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Neregulile de care este suspectată BCR Asigurări de Viaţă par să reprezinte numai o mică parte din mulţimea de abateri din piaţa asigurărilor.

De altfel, toamna trecută, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor a întocmit un raport care a adus acuze dure Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în perioada mandatului lui Constantin Buzoianu, iar în urma prezentării raportului în Parlament, domnul Buzoianu a fost revocat, în octombrie 2012, din funcţia de preşedinte al CSA, fiind înlocuit cu Daniel Tudor.

"Piaţa asigurărilor funcţionează viciat", ne-a spus deputatul Adrian Gurzău, care la data revocării lui Buzoianu era vicepreşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor.

Potrivit domniei sale, până în luna martie 2013, CSA trebuia să realizeze o evaluare a pieţei asigurărilor şi să prezinte răspunsurile la acuzaţiile aduse conducerii CSA, pe perioada mandatului domnului Constantin Buzoianu.

Între timp însă, CSA a fost înghiţită în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi, se pare, nimeni nu a mai avut timp să se ocupe de acest raport.

Mai mult, Adrian Gurzău susţine că supravegherea pe piaţa asigurărilor s-a înrăutăţit.

În legătură cu dosarul DIICOT de evaziune fiscală, deputatul ne-a relatat că autorităţile au primit sesizări, "cu documente", că unele firme de asigurări aveau contabilitate dublă, însă că nimeni nu este interesat să fie respectată legea.

"Unele companii de asigurări au softul (n.r. programul de înregistrare) neauditat de ANAF", ne-a mai precizat Adrian Gurzău, adăugând că CSA şi, acum, ASF nu reprezintă interesele cetăţenilor, ci pe cele ale asigurătorilor.

"De exemplu, în cazul RCA, asiguratorii nu plătesc daunele, iar clienţii renunţă să mai dea companiile în judecată. De fapt, practica uzuală este ca asiguratorul să plătească dauna şi, apoi, dacă are suspiciuni să se îndrepte împotriva clientului, în instanţă", a mai precizat deputatul.

Constantin Buzoianu, revocat, în octombrie, de la conducerea CSA a declarat, la acea dată, că sistemul de asigurări se confruntă cu "probleme grave", pe care a încercat să le rezolve, dar iniţiativele CSA au deranjat foarte mult anumite societăţi de asigurare. Constantin Buzoianu a precizat că în ultimii ani, a apărut şi s-a dezvoltat un "sistem de favorizare" a unor societăţi de asigurare, care nu respectă regulile de bază din domeniu.

Metoda "inedită" de fraudă

Conform DIICOT, modul de operare în cazul BCR Asigurări de Viaţă este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de "răscumpărarea clauzei suplimentare" şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul comunicat de DIICOT este aferent unei activităţi infracţionale desfăşurate pe o perioadă de şapte luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind însă mult mai mare, respectiv din 2009.

BCR Asigurări de Viaţă colaborează cu procurorii

Potrivit unui comunicat de presă al BCR Asigurări de Viaţă, compania a pus la dispoziţia procurorilor mai multe înscrisuri şi informaţii. Totodată, societatea menţionează că nu i s-au adus învinuiri până în momentul transmiterii comunicatului şi că niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată.

CSA - avertismente la BCR Asigurări de Viaţă, în 2009

CSA a sancţionat cu avertisment scris membrii Directoratului societăţii BCR Asigurări de Viaţă, în 2009, în urma unui control inopinat în perioada august-septembrie 2009 (perioadă care face subiectul anchetei DIICOT), potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Controlul din 2009 a constatat că, pentru un număr de 34 de contracte de asigurare cu clauză suplimentară de beneficii, societatea a efectuat 399 de răscumpărări parţiale mai devreme de 6 luni de la data încheierii contractului de asigurare. Potrivit ASF, CSA a obligat societatea să informeze Comisia cu privire la modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin procesul verbal de control, însă nu precizează dacă aceasta s-a conformat sau nu.

ASF menţionează că drepturile asiguraţilor la răscumpărări parţiale sau totale sunt prevăzute în contractele de asigurare. Totuşi, ASF citează prevederile legale (OUG 61/2005) şi informează că sunt interzise răscumpărările parţiale mai devreme de şase luni de la încheierea contractului.

Conform comunicatului Autorităţii, tocmai pentru a preveni disimularea plăţilor de natură salarială făcute prin intermediul contractelor de asigurare (cu răscumpărare lunară), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a luat măsuri de reglementare încă din anul 2004, care limitau răscumpărările la un interval de minimum 6 luni de la încheierea contractului. Acestea au fost nuanţate în legislaţie în anul 2005, iar prevederile au fost preluate în Codul Civil.

BCR Asigurări de Viaţă este unul dintre primii trei jucători pe piaţa de profil după nivelul primelor subscrise în 2012, care au atins 425,2 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Compania este membră a grupului financiar Vienna Insurance Group (Austria), care mai deţine pe piaţa locală Asirom şi Omniasig (fosta BCR Asigurări).

Acţionarii asigurătorului român sunt Vienna Insurance Group AG - 91,31%, Banca Comercială Română - 5,41% şi mai multe persoane fizice - 3,28%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb