DIICOT: Ilie Carabulea şi fiul său, reţinuţi alături de cinci persoane

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 3 martie 2016

Ilie Carabulea şi fiul său, reţinuţi alături de cinci persoane

Prejudiciu de aproximativ 70 milioane de lei, într-un nou dosar Carpatica Asig

Actualizare 08:42

Omul de afaceri Ilie Carabulea şi fiul său, Oprea Carabulea, au fost reţinuţi, miercuri seară, alături de alte cinci persoane, de procurorii DIICOT Sibiu, potrivit unui comunicat de presă.

Cele cinci persoane reţinute sunt Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu şi Gheorghe Nasarău.

Aceştia sunt anchetaţi în dosarul de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul Carpatica Asigurări.

Ilie Carabulea, fiul său, Oprea Carabulea, şi cele cinci persoane reţinute se află în arestul IPJ Sibiu şi vor fi prezentaţi Tribunalului Sibiu cu propunerea de arestare preventivă.

În acest dosar, procurorii DIICOT Sibiu efectuează cercetări faţă de 10 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul Carpatica Asigurări.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70.000.000 de lei.

"La data de 2 martie, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, au efectuat 13 percheziţii pe raza judeţelor Sibiu, Ilfov şi a municipiului Bucureşti atât la domiciliile suspecţilor, cât şi la sediile unei firme de asigurări", informa miercuri un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu au fost aduse, în vederea audierii, 27 de persoane.

(A.L.)

---------------

Procurorii DIICOT cercetează zece suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar legat de Carpatica Asig.

Procurorii au făcut, ieri, 13 percheziţii în Sibiu, Ilfov şi Bucureşti, însă nu au anunţat, până la închiderea ediţiei, dacă au făcut reţineri. Se pare că la audieri a fost dus şi Ilie Carabulea, cel care controlează, indirect, societatea de asigurări.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 70.000.000 de lei, potrivit DIICOT.

"La sfârşitul anului 2014 - începutul anului 2015, întrucât societatea Carpatica Asig avea o situaţie financiară precară, şi nu mai îndeplinea condiţiile de solvabilitate, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibilă scăzuse sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate în conformitate cu reglementările legale în vigoare în materia asigurărilor, numiţii Carabulea Oprea, Micu Daniel, Crideanu Georgeta, Popa Ana şi Toncescu Angela au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România", au precizat surse judiciare, citate de Mediafax.

Oprea Carabulea este fiul lui Ilie Carabulea, Daniel Micu este director general Atlassib, societate care deţine 92,77% din Carpartica Asig, Georgeta Crideanu este membru CA Carpatica Asig, iar Ana Popa este directorul IT al firmei. Aceasta din urmă se pare că ar fi plecată din ţară, potrivit unor surse.

În vara anului trecut, Angela Toncescu, fosta şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), a fost avizată de către conducerea ASF în poziţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie a Carpatica Asigurări.

Procurorii susţin că au indicii că cei care aveau funcţii de conducere în cadrul companiei ar fi tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, "în scopul eludării normelor ASF privind reglementarea pieţei asigurărilor din România", au mai spus sursele citate.

Astfel, "aceştia, profitând de funcţiile deţinute au efectuat demersuri de natură sa tergiverseze si să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) faţă de societatea de asigurări deţinuta şi controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel încât sa nu reiasă deficienţe grave, împiedicând în mod repetat înregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de daună", au adăugat sursele citate.

De asemenea, procurorii susţin că nereguli ar fi fost identificate şi la nivelul departamentului IT, fiind făcute demersuri pentru a schimba situaţia financiară a societăţii prin modificarea sumelor care reprezentau rezerva de daună.

În Dosarul Carpatica Asig - ASF (cel în care este inculpat şi Dan Radu Ruşanu), deschis de DNA acum doi ani şi trimis în instanţă, Ilie Carabulea este pus sub control judiciar, iar zilele acestea aşteaptă sentinţa, potrivit presei locale din Sibiu.

La sediul DIICOT Sibiu au fost aduse pentru audieri 27 de persoane.

ASF a anunţat, luna trecută, că va aplica măsurile de rezoluţie în cazul societăţii Carpatica Asig pentru a evita efectele negative asupra stabilităţii financiare a pieţei asigurărilor, urmând să întocmească planul în maxim 6 luni şi a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraţilor ca administrator temporar.

Astfel, Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig este obligat să implementeze măsura privind atragerea unui investitor strategic şi încheierea tranzacţiei, precum alte măsuri, astfel încât să fie restabilit nivelul fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa de capital minim (MCR, minimum capital requirement) calculat la data de 1 ianuarie 2016 sau modificat profilul de risc astfel încât, în termen de 3 luni de la data comunicării deciziei, MCR să fie respectată.

Tot în februarie, Ilie Carabulea a renunţat la controlul asupra Băncii Comerciale Carpatica, vânzând, alături de alţi acţionari, un pachet de 20% din BCC către Nextebank, investitor care a participat şi la majorarea de capital a băncii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ceea ce parea un exemplu al reusitei in afaceri, din ce in ce mai mult apare ca un subred castel din carti de joc.

    1. Da

    acelasi lucru s-a facut si la Banca 2014-2015, cu acordul tacit al bnr. Acolo cand se face o vizita scurta, sau daca nu e nea ilie implicat inseamna ca e legal?

    Insa nu trebuie uitat ca vine de pe langa Poplaca, Valea Lu Mihai si Selimbar. Poate un urmas a Lu Mihai Viteazu sa fie infrant de Piatra Neagra. Adica Blackstone sa fie mai valoros decat Goldstone...Inca asteptam cu nerabdare sa aflam ca actionarul Nextebank este Intertrust N.V.:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb