Dijmărescu: "BNR este îngrijorată de deprecierea leului, deoarece efectul este creşterea preţurilor"

NI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2008

Eugen Dijmărescu

Eugen Dijmărescu

Banca Naţională a României (BNR) este îngrijorată de deprecierea semnificativă a leului din ultima perioadă, deoarece efectul acesteia este creşterea preţurilor, în condiţiile în care banca centrală ţinteşte inflaţia, a spus ieri viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmărescu, la seminarul Euromoney. "Volatilitatea cursului, cauzată de investitori din Statele Unite sau din Londra, va continua până când se va ajunge la o rezolvare a problemei lichidităţii globale", a spus Dijmărescu. Oficialul BNR a ţinut, însă, să avertizeze că banca centrală "nu va precupeţi niciun efort" pentru a-şi atinge ţinta de inflaţie din acest an, de 3,8% plus sau minus 1%, pe care el o vede realizabilă, în condiţiile în care contează pe un efect de bază indus de preţurile produselor agricole. "Suntem la BNR ca să fim vigilenţi, dar şi activi", a spus el.

Astfel, Dijmărescu a precizat că estimează o urcare a ratei inflaţiei în prima parte a anului 2008 faţă de nivelul din decembrie 2007 - de 6,57% - şi o coborâre a indicelui preţurilor de consum în a doua parte până în interiorul intervalului avut în vedere de BNR - de 2,8-4,8%, în condiţiile unui an agricol "normal", după cel catastrofal din 2007, ca urmare a secetei.

Oficialul BNR a menţionat că estimarea privind inflaţia din 2008 ia în calcul un deficit bugetar de 1,9-2% din PIB, mai mic decât cel programat de guvern.

Ponderea în PIB a deficitului extern se va reduce în acest an faţă de 2007

Deficitul de cont curent al României va scădea ca pondere în produsul intern brut (PIB) în acest an faţă de anul trecut, când s-a adâncit până la 14% din PIB, a mai estimat Eugen Dijmărescu. Oficialul BNR a menţionat că evoluţia pozitivă va veni dinspre exporturile mai mari ca efect al importurilor de tehnologie din perioada precedentă şi de statisticile din 2007, care arată un ritm susţinut de creştere -de peste 20% - al exporturilor de maşini şi echipamente, peste media avansului livrărilor la export pe ansamblul economiei. "BNR este optimistă, pentru că exporturile continuă să crească, iar cele de maşini şi echipamente, într-un ritm de peste 20%", a spus Dijmărescu.

Mai mult, investiţiile străine directe se menţin la un nivel ridicat - atingând peste 7 miliarde de euro în 2007, adică peste nivelul din 2006, dacă se exclude privatizarea BCR - iar companiile străine care operează pe piaţa românească generează deja 73% din exporturi.

Dijmărescu nu crede, însă, că deprecierea leului va avea un efect pozitiv de durată asupra comerţului exterior. "Companiile - fie exportatoare, fie importatoare - au nevoie mai degrabă de o stabilitate a cursului, pentru a putea face planuri şi bugete", a spus oficialul BNR, citat de NewsIn.

Dijmărescu spune că deprecierea leului din ultimele zile a fost cauzată de atacuri speculative

Deprecierea masivă a leului din ultimele zile până la cotaţii de peste 3,70 lei/euro a fost cauzată de atacuri speculative ale unor investitori străini, este de părere Eugen Dijmărescu. "Dacă ne uităm la volumele din piaţă, vedem că tranzacţiile interbancare le-au depăşit pe cele ale băncilor cu clienţii lor", a declarat Dijmărescu. Este pentru prima dată când un înalt oficial al băncii centrale declară în mod deschis cauza acestei deprecieri a monedei naţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb