Preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, s-a declarat, vineri, încrezător că Grecia şi creditorii săi internaţionali vor ajunge la un acord privind reducerea datoriei la următoarea reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, programată să aibă loc marţi, informează CNBC, potrivit Agerpres.
La începutul acestei săptămâni, Eurogroup se reuneşte ca să discute progresele realizate de Grecia în implementarea măsurilor de austeritate şi a reformelor convenite în cadrul celui de-al treilea program de asistenţă, în valoare de 86 de miliarde de euro, precum şi posibilitatea unei relaxări a poverii datoriei.
"În ultimele săptămâni am făcut progrese prin analizarea diferitelor modalităţi prin care puteam rezolva problemele legate de povara datoriei atât în prezent, cât şi în viitor şi de aceea cred că putem ajunge la un acord", a spus Dijsselbloem cu ocazia reuniunii G7 de la Sendai, Japonia.
Potrivit unor informaţii apărute în The Wall Street Journal, Fondul Monetar Internaţional (FMI) le-a cerut creditorilor Greciei să reducă dobânda la împrumuturile acordate până la 1,5% şi să amâne rambursarea creditelor până în 2040. Purtătorul de cuvânt al FMI, Gery Rice, a declarat oficial, joi, că Fondul nu va sprijini un nou program de asistenţă dacă nu va conţine şi măsuri de reducere a datoriei. Însă multe state din zona euro sunt reticente la ideea de a acorda o reducere a datoriei Greciei, fie pentru că este inacceptabilă din motive ce ţin de politica internă, fie pentru că acestea consideră că astfel va fi redusă disponibilitatea Greciei de a implementa măsuri de austeritate.
Dijsselbloem a dezvăluit că aceia care susţineau o majorare masivă a datoriei "şi-au moderat punctul de vedere", iar cei care susţineau că nu este nevoie de o reducere a datoriei şi-au schimbat, la rândul lor, punctul de vedere.