DIN 2015 PÂNĂ ÎN PREZENT Ascensiune de 170% a preţului acţiunii Aerostar

MIHAI GONGOROI ŞI ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie 2019

Ascensiune de 170% a preţului acţiunii Aerostar

George Brande, Interfinbrok: "Aprecierea din ultimii ani a preţului acţiunilor Aerostar a apărut pe fondul unor rezultate financiare în creştere"

Luca Nicolae, Tradeville: "Performanţa companiei a fost susţinută de evoluţia pozitivă a celor două linii principale de activitate, producţia de piese şi mentenanţă pentru avioane comerciale, respectiv segmentul de apărare"

Cotaţia acţiunii Aerostar Bacău (ARS) a avut o evoluţie spectaculoasă în ultimii patru ani şi jumătate, preţul ARS marcând un salt de 170,27% în intervalul 30 decembrie 2014 - 11 iulie 2019, cu mult peste cea a indicelui compozit BET Plus, care a urcat cu numai 28,58%, în perioada menţionată.

Mai mult decât atât, incluzând şi dividendele acordate de compania aeronautică în această perioadă, în sumă de 0,465 lei (conform calculelor noastre realizate pe baza datelor prezentate de Bursa de Valori Bucureşti pe propriul site), randamentul total brut oferit de acţiunea Aerostar este de 195,4%.

George Brande, trader în cadrul societăţii de brokeraj Interfinbrok, scoate în evidenţă că aprecierea importantă din ultimii ani a preţului acţiunilor Aerostar a apărut pe fondul unor rezultate financiare în creştere.

"Societatea colaborează cu Armata Română pentru programele majore de înzestrare şi reprezintă un punct de reper pentru industria aeronautică europeană", a mai spus traderul de la Interfinbrok, care a adăugat: "Este probabil ca aceşti factori să susţină în continuare cotaţiile, în condiţiile în care Ministrul Apărării a anunţat, recent, noi achiziţii de avioane F16 pentru care se va asigura mentenanţa de către Aerostar".

Luca Nicolae, Tradeville: "Este probabil ca accidentele aviatice produse recent, în care au fost implicate aeronave Boeing, să conducă la înăsprirea regulilor de mentenanţă şi control aplicabile aeronavelor comerciale, cu impact pozitiv asupra cererii pentru produsele şi serviciile oferite de Aerostar"

La rândul său, Luca Nicolae, analist de inves-tiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne--a transmis: "Cu toate că sunt caracterizate de un grad scăzut de lichiditate, titlurile Aerostar au înregistrat o dinamică pozitivă în ultimii ani.

Performanţa companiei a fost susţinută, în această perioadă, de evoluţia pozitivă simultană a celor două linii principale de activitate, producţia de piese şi mentenanţă pentru avioa-ne comerciale, respectiv segmentul de apărare.

Segmentul de produse şi servicii pentru avioane comerciale a fost stimulat, în principal, de mărirea flotelor de aeronave ale companiilor aeriene, în timp ce segmentul de apărare a fost impulsionat de creşterea cheltuielilor de apărare ale României la 2% din Produsul Intern Brut".

De asemenea, Luca Nicolae susţine că programele de investiţii derulate de către Aerostar, atât în zona de retehnologizare a proceselor de producţie, cât şi în cea de formare profesională a angajaţilor, au contribuit la eficientizarea costurilor globale.

Potrivit analistului de la Tradeville, evoluţia viitoare a companiei, cel puţin din punctul de vedere al segmentului de apărare, depinde într-o proporţie semnificativă de politica externă a ţării noastre, dar şi de tensiunile geopolitice din flancul estic al Europei.

"Nu trebuie uitat faptul că Aerostar a devenit producător şi prestator de servicii de mentenanţă pentru sistemele defensive Patriot şi, în acelaşi timp, a fost desemnat centru regional pentru mentenanţa avioanelor F-16 în Europa de Sud-Est. Continuarea programului de înzestrare al armatei Române, dar şi înzestrarea altor ţări membre NATO, din această regiune, ar putea stimula acest segment de afaceri al companiei", a adăugat Luca Nicolae.

În ceea ce priveşte segmentul de aviaţie civilă, analistul de la Tradeville aminteşte că, încă de anul trecut, Aerostar a anunţat că va deschide un nou centru de mentenanţă la Iaşi, cu o capacitate apropiată de cea a punctului de lucru principal din Bacău, în cadrul căruia va des-făşura activităţi de întreţinere a aeronavelor Boeing 737 şi Airbus 320.

"De asemenea, este probabil ca cele două accidente aviatice, produse la sfârşitul anului 2018 şi în luna martie a anului 2019, în care au fost implicate două aeronave Boeing, să conducă la înăsprirea regulilor de mentenanţă şi control aplicabile aeronavelor comerciale. Acest fapt ar putea contribui la creşterea cererii pentru produsele şi serviciile oferite de către Aerostar", a conchis Luca Nicolae.

La finele săptămânii trecute, preţul acţiunii Aerostar a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 5,15 lei, ceea ce ridică valoarea de piaţă a companiei aeronautice la 784,23 milioane de lei.

La data de 31 decembrie 2018, Iarom Bucureşti deţinea 71,31% din capitalul societăţii băcăuane, în timp ce SIF Moldova (SIF2) avea 15,05%. Acţionarii Iarom sunt Doru Damaschin, Grigore Filip şi Mihail Nicolae Toncea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb