ING Bank România, sucursala locală a grupului financiar olandez ING, va reduce începând din 21 ianuarie nivelul avansului minim solicitat pentru credite ipotecare de la 25% la 15%, a anunţat astăzi banca.
ING Bank a precizat: "Dobânda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%, va rămâne egală cu 4,30% (ROBOR3M+3,40%). Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din preţul de achiziţie al locuinţei, dobânda se va reduce cu 0,45 puncte procentuale, ajungând la 3,85 (ROBOR3M+2,95%)".
Reprezentanţii băncii susţin că această decizie are la bază analiza efectelor legii dării în plată, de la momentul intrării în vigoare a acesteia, în 13 mai 2016, şi ideea de a face mai accesibil creditul pentru achiziţia unei locuinţe, potrivit News.ro.
Legea prevede ca în momentul în care titularul nu mai poate plăti ratele, să trimită o notificare băncii prin care anunţă că vrea să îi transmită dreptul de proprietate.
Din acel moment, persoana respectivă nu va mai fi datoare băncii, iar banca nu va mai avea dreptul să recupereze întreaga valoare a împrumutului oferit, ci va rămâne doar cu casa.
Numărul de cereri de dare în plată primite din partea clienţilor ING a fost redus, de ordinul zecilor. Banca a mai anuţat că aşteaptă clarificările Curţii Constituţionale a României pe marginea aspectelor potenţial neconstituţionale ale legii, semnalate atât de către ING, cât şi de alte bănci.
Ştefan Radu, directorul departamentului de Dezvoltare Produse Retail, a declarat: "Am decis să reducem avansul de la 25% la 15% pentru a face creditul de achiziţie a unei locuinţe mai accesibil şi a răspunde astfel cererii de credite ipotecare, care a rămas constantă pe parcursul anului trecut. Ne-am luat un orizont de timp de şase luni pentru a reevalua nivelul avansului solicitat pentru creditele ipotecare, suficient pentru a observa evoluţia dar şi particularităţile solicitărilor de dare în plată primite. Aşteptăm curând şi clarificările Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte aspectele potenţial neconstituţionale ale Legii dării în plată".
În cazul creditelor de investiţii imobiliare şi a celor de consum garantate cu ipotecă, condiţiile de acordare rămân nemodificate, suma acordată neputând depăşi 65% din valoarea evaluată a imobilului adus în garanţie, a mai anunţat banca.
Pentru toate creditele garantate cu ipotecă, mai puţin cele de consum, perioada maximă de rambursare nu va putea depăşi 30 de ani.
Creditele de consum garantate cu ipotecă vor putea fi rambursate ca şi până acum, pe o perioadă de maximum cinci ani.