• Sebastian Vlădescu: Rolul Bursei este să finanţeze companiile
Specialiştii de la KD Capital Management susţin că "numărul întreprinzătorilor români interesaţi de listarea companiilor la Bursă, ca soluţie de finanţare, a crescut în ultima perioadă ca urmare a condiţiilor severe de creditare impuse de bănci". Silviu Enache, preşedintele casei de brokeraj "KD Capital Management", a explicat că "băncile au condiţii de creditare mai stricte, iar garanţiile solicitate întreprinzătorilor sunt mai mari din cauza situaţiei economice nefavorabile".
Preşedintele casei de brokeraj "KD Capital Management" a mai declarat: "Piaţa financiară oferă companiilor două instrumente de finanţare principale, unul oferit de către bănci pe piaţa monetară, celălalt oferit pe piaţa de capital prin atragerea diverselor fonduri aflate la dispoziţia investitorilor. Avantajele celui de-al doilea instrument sunt: costurile reduse, flexibilitatea finanţării, publicitatea intensă şi gratuită prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, dar şi determinarea unei valori reale de piaţă a companiei. Acest tip de finanţare se adresează companiilor mari care doresc să atragă fonduri importante pe termen mediu şi lung cu nişte costuri explicit mici".
Sebastian Vlădescu, fostul ministrul al Finanţelor, ne-a declarat că finanţarea prin Bursă este o idee foarte bună şi denotă faptul că întreprinderile sunt gata să fie transparente. Domnia sa ne-a spus: "De fapt, rolul Bursei este de a finanţa companiile şi nu unul speculativ".
Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, susţine că "este firesc ca întreprinderile să se îndrepte spre finanţarea prin listarea la bursă deoarece este o formă de finanţare neinflaţionistă şi pot apela la această sursă atunci când au nevoie de resurse pentru dezvoltare".
Domnia sa a mai adăugat că pe lângă costurile mai mici pe care le implică finanţarea prin bursă, întreprinzătorii mai au de câştigat în ceea ce priveşte reputaţia şi notorietatea, iar Bursa de Valori Bucureşti salută astfel de iniţiative.
La polul opus, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, opinează că afirmaţia brokerilor de la "KD Capital Management" nu are acoperire şi că, poate, se referă doar la companiile de talie mare ce pot îndeplini condiţiile minime obligatorii pentru a fi listate la bursă.
În cadrul unui seminar pe tema "Finanţarea companiilor prin listarea la bursă" au mai participat şi membrii CONPIROM (Confederaţia Patronală din Industria României), reprezentanţi ai principalelor patronate de ramură, dar şi antreprenori interesaţi de listarea companiilor.
Potrivit directorului executiv al PATROMAT (Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii), Anca Mărginean, CONPIROM îşi va sprijini membrii în iniţierea şi finalizarea demersului de listare la bursă, printr-o informare constantă.
Anca Mărginean a mai declarat, în cadrul seminarului: "Opţiunea pentru piaţa de capital este justificată de o dezvoltare economică sănătoasă care presupune, printre altele, accesul la resurse financiare cât mai importante şi cu costuri cât mai mici. Din acest punct de vedere resursele de capital ce pot fi obţinute din activitatea bursieră pot fi considerate ca surse de investiţii cu cele mai reduse costuri."
Pentru a atrage resurse de finanţare prin piaţa de capital o companie trebuie să fie constituită sub formă de acţiuni şi minim 25% din capitalul social al acesteia să fie deţinut public. Compania mai trebuie să aibă minim trei exerciţii financiare încheiate, iar capitalurile proprii deţinute să înregistreze cel puţin două milioane euro (pentru categoria a doua a bursei).
1. Cum se scrie Merrill Lynch, domnu' Vladescu?
(mesaj trimis de sebastian în data de 01.09.2008, 18:30)
Sigur, domnu' Vladescu, intre timp ati invatat si sa deschideti calculatorul, sper? daca veti face IPO pe "Cirnatzarul Vladescu" sa...s-ar putea sa aveti succes!