DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI,  IEA se aşteaptă la prima scădere a cererii de petrol, din ultimul deceniu

Ziarul BURSA #Materii Prime / 14 februarie 2020

IEA se aşteaptă la prima scădere a cererii de petrol, din ultimul deceniu

Cererea mondială de petrol ar urma să scadă în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară din 2019 din cauza epidemiei de coronavirus din China, aceasta urmând să fie prima diminuare înregistrată după criza financiară globală din 2009, a anunţat, ieri, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Noile estimări ale IEA arată că pieţele petroliere se confruntă cu un surplus semnificativ de ţiţei, în pofida ultimelor reduceri de producţie decise de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi statele partenere. Cotaţia barilului de petrol a coborât săptămâna trecută sub pragul de 50 de dolari, cel mai redus nivel din ultimul an, iar impactul epidemiei de coronavirus se va resimţi de-a lungul întregului an, susţine IEA.

"Consecinţele epidemiei de Covid-19 asupra cererii mondiale de petrol vor fi semnificative", subliniază IEA în raportul său lunar publicat ieri.

Pe ansamblul anului 2020, IEA şi-a revizuit cu aproximativ 30% estimările referitoare la creşterea cererii de petrol. Conform acestor prognoze, cererea de ţiţei se va majora cu 825.000 de barili pe zi în acest an, cea mai modes­tă creştere înregistrată după 2011. În plus, în primul trimestru al acestui an "cererea de petrol este aşteptată să înregistreze o contracţie de 435.000 de barili pe zi, prima scădere trimestrială din ultimul deceniu" susţine IEA.

Epidemia de coronavirus a impus închiderea firmelor şi introducerea în carantină a zeci de milioane de persoane în China, cel mai mare importator mondial de petrol.

IEA subliniază că anul trecut China a fost responsabilă pentru aproximativ 75% din creşterea cererii mondiale de petrol.

Epidemia din China a determinat OPEC, Rusia şi alţi mari producători de petrol din afara organizaţiei să cadă de acord asupra reducerii producţiei cu 1,7 milioane de barili pe zi până la finele lunii martie. În plus, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, face presiuni pe lângă aliaţii săi din OPEC, precum şi pe lângă alţi mari producători de petrol din afara cartelului, pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă la care să fie decise noi reduceri, însă până acum Rusia s-a opus acestor iniţiative.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb