Fitch Ratings anticipează o încetinire a creşterii Produsului Intern Brut mondial în acest an, din cauza cotaţiei mari a petrolului şi a efectului cutremurului şi valului tsunami din Japonia, potrivit raportului trimestrial privind perspectivele economiei globale, publicat ieri, anunţă Mediafax.
Agenţia de evaluare financiară a majorat şi estimările referitoare la inflaţie şi anticipează că autorităţile monetare vor reacţiona mai curând decât anticipa iniţial pentru a tempera majorările de preţuri.
"Creşterea preţului petrolului în urma escaladării tensiunilor politice din Orientul Mijlociu reprezintă un impediment semnificativ pentru redresarea economiei mondiale. În consecinţă, Fitch se aşteaptă ca creşterea economică să încetinească la 3,2% în 2011 şi 2012, după ce în 2010 a atins 3,8%", a declarat Maria Malas-Mroueh, director la departamentul pentru ratinguri suverane al Fitch.
Totodată, presiunile inflaţioniste s-au amplificat atât în economiile avansate cât şi în cele emergente, sporind dilema referitoare la strategie a multor autorităţi monetare, a adăugat Malas-Mroueh.
În Statele Unite, redresarea economică este în curs, susţinută de măsurile de stimulare bugetare şi monetare.
Din cauza preţului petrolului, Fitch a revizuit în sens negativ estimarea referitoare la creşterea PIB-ului american la 3% pentru acest an şi 2,8% pentru 2012, de la 3,2%, respectiv 3,3%.
În Europa, agenţia a revizuit în scădere prognoza cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, la 1,2%, şi cu 0,3 puncte pentru 2012, la 1,8%, în urma măsurilor de consolidare bugetară, a consumului mai mic şi a politicilor monetare mai stricte, ca efect al preţului mare al petrolului.
În cazul Japoniei, deşi este prea devreme de evaluat impactul economic complet al dezastrului natural, Fitch a redus prognoza la un avans de 1% în loc de 1,5%, iar pentru 2012 a îmbunătăţit prognoza în urcare de la 1,7% la 2,2%, reflectând contribuţia cheltuielilor de reconstrucţie.
Fitch a redus uşor prognozele economice pentru Brazilia, China şi India, ca urmare a măsurilor de control al inflaţiei, iar în cazul Rusiei a îmbunătăţit uşor estimările pentru a reflecta majorarea cotaţiei petrolului.