Construcţiile sunt o industrie globală de 10 trilioane de dolari, afectată de lipsa de lucrători, risipa de materiale şi de creşterea slabă a productivităţii, relatează publicaţia Recode.
Productivitatea în industria construcţiilor a rămas aproape neschimbată din cauza adoptării lente a noilor tehnologii în întreaga industrie.
Începând cu anul 1945, productivitatea în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi agricultură a crescut cu 1500%, în timp ce în industria construcţiilor a crescut foarte lent, potrivit unui raport al firmei de consultanţă McKinsey, de la începutul acestui an.
Acest fapt este cauzat de ritmul lent de adopţie a noilor tehnologii în domeniu şi a lipsei îngrijorătoare de oameni dispuşi să lucreze în construcţii. În februarie 2017, doar în SUA erau vacante 200.000 de posturi în sectorul construcţiilor, care nu puteau fi ocupate din cauza lipsei forţei de muncă, potrivit Recode.
De asemenea, raportul McKinsey arată că 98% din megaproiectele de construcţii depăşesc bugetul, iar într-o industrie globală de triliarde de dolari, chiar şi cea mai mică creştere a eficienţei ar putea economisi sute de milioane de dolari, spune Tristan Randall, executiv care lucrează la proiecte de tip drone la Autodesk.
Zonele de lucru din construcţii au adesea suprafeţe extinse, iar clădirile pot atinge înălţimi tot mai mari, ceea ce înseamnă că inspectarea unui întreg loc poate dura zile întregi, chiar şi cu o echipă mare de muncitori.
Dar, aceleaşi informaţii pot fi adunate şi compilate de un singur om în numai câteva ore cu ajutorul unei drone. Companiile au început deja să folosească drone şi în alte industrii pentru verificarea stocurilor sau pentru efectuarea inspecţiilor la faţa locului.
Folosirea dronelor pentru servicii în afaceri - precum verificarea inventarului pe un şantier sau monitorizarea sănătăţii culturilor într-o fermă - este o piaţă estimată la 127 miliarde dolari, potrivit unui raport PricewaterhouseCoopers din anul 2016. Din această sumă, aproximativ 45 de miliarde de dolari sunt destinate proiectelor de construcţii, conform Recode.
Pe lângă drone, constructorii încep să folosească tot mai mult materiale prefabricate, construite de către roboţi. Casele construite din materiale prefabricate sunt populare în Suedia şi Japonia, unde 40%, respectiv 16% din clădirile rezidenţiale sunt construite folosind astfel de materiale, scrie Wall Street Journal.
Zidăria este, de asemenea, în proces de robotizare. "Construction Robotics", un startup din New York, a inventat un robot de zidărie numit SAM100, care este deja folosit în SUA. Robotul poate să aşeze aproximativ 2.000 de cărămizi pe zi, o creştere masivă a productivităţii - cu 400% faţă de cele 400 de cărămizi pe care le poate aşeza un zidar mediu -, potrivit lui Philip Kenney de la Wilhelm Construction, companie de construcţii care a achiziţionat propriul SAM100 anul trecut.