DIN CAUZA DISCOUNTURILOR MASIVE Scad veniturile încasate de Rusia din exporturile de ţiţei

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iunie 2022

Scad veniturile încasate de Rusia din exporturile de ţiţei

Rusia câştigă mai puţin din exporturile sale de petrol, chiar dacă livrările pe mare au atins cel mai ridicat nivel din ultimele şase săptămâni, din cauza discounturilor masive pe care trebuie să le ofere Moscova cumpărătorilor din Asia pentru a achiziţiona petrolul respins de Europa, ceea ce are ca rezultat scăderea taxelor la export, transmite Bloomberg.

Livrările totale de ţiţei pe mare au urcat semnificativ în perioada 28 mai - 3 iunie, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie. Un total de 38 de petroliere au fost încărcate cu 27,6 milioane de barili de ţiţei din terminalele ruseşti de export, conform Agerpres. Fluxul mediu se ridică la 3,94 milioane de barili de ţiţei pe zi, un avans de 10% faţă de nivelul de 3,58 milioane de barili de ţiţei în săptămâna care s-a încheiat în 27 mai.

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat vineri al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei. Pachetul de sancţiuni conţine o interdicţie completă asupra ţiţeiului brut şi produselor petroliere livrate pe mare, dar nu include petrolul transportat prin conducte, ceea ce înseamnă că măsura acoperă 90% importurile europene de petrol din Rusia.

În timp ce decizia companiilor europene de a nu mai cumpăra petrol rusesc a reorientat volume semnificative de ţiţei către Asia, până acum impactul asupra nivelului general al livrărilor de ţiţei este redus. În mai, în porturile din India au ajuns zilnic aproximativ 660.000 barili de ţiţei rusesc, în creştere faţă de aproximativ 270.000 barili pe zi luna precedentă.

În timp ce livrările au crescut în perioada 28 mai - 3 iunie, veniturile Moscovei de pe urma taxelor la export au scăzut cu nouă milioane de dolari, sau 5%, la 162 milioane de dolari.

Preţul gazelor continuă să scadă în Europa

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au scăzut ieri, pentru a patra zi consecutiv, traderii fiind mai îngrijoraţi de cererea redusă decât de riscurile de aprovizionare din Rusia, transmite Bloomberg.

Comenzile arată că livrările ruseşti spre Germania prin gazoductul Nord Stream ar putea scădea din nou, după declinul din weekend. De asemenea, livrările din Germania spre Polonia s-au redus la zero la începutul zilei de ieri. Operatorul Nord Stream a anunţat luni că toată capacitatea este disponibilă şi fluxurile actuale depind de solicitările clienţilor, potrivit Agerpres.

La Bursa din Amsterdam, cotaţiile futures ale gazelor cu livrare în luna iulie înregistrau ieri dimineaţă un declin de 4,3%, ulterior scăderea atenuându-se la 2,9%, până la 80,20 de euro pentru un MWh. (A.V.)

În ultimele zile, piaţa s-a calmat semnificativ, deoarece consumul s-a redus, în urma vremii favorabile, şi a livrărilor masive de gaze naturale lichefiate (GNL). Disputele privind solicitările Moscovei de a cere plata în ruble pentru livrările de gaze ruseşti par să se fi încheiat. În timp ce fluxurile către anumiţi cumpărători, care au refuzat plata în ruble, au fost oprite, este puţin probabil ca Gazprom să impună acum noi reduceri, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Europa a majorat importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a face faţă reducerii livrărilor ruseşti. Pe continent, aprovizionarea cu gaze de la terminalele de import a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a coborât cu 0,04% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 119,09 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a scăzut cu 0,3%, la 118,20 dolari barilul la ora locală 07.41.

--------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 0,4%, la 1.850,70 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 07.42, cea spot - tot cu 0,4%, la 1.848,50 dolari/uncie.

--------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a scăzut cu 0,6% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 07.40, ajungând la 10,86 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 0,1%, la 7,41 dolari/buşel.

Ucraina ar putea exporta maximum două milioane tone de cereale pe lună dacă Rusia refuză să ridice blocada asupra porturilor ţării de la Marea Neagră, a avertizat ieri Taras Vîsoţki, viceministrul pentru Politică Agrară şi Alimentaţie, transmite Reuters.

În prezent, Ucraina încearcă să exporte vastele sale depozite de cereale prin transportul rutier, feroviar şi fluvial, pentru a evita o criză alimentară globală, dar aceste rute sunt afectate de constrângeri legate de capacitate.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta până la şase milioane tone de cereale pe lună. După ce livrarea cerealelor prin porturile de la Marea Neagră a fost oprită, peste 20 milioane tone de cereale sunt blocate în silozurile ţării, conform Agerpres.

--------------------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a coborât cu 0,3% ieri, la ora locală 14.58, până la 2.276,10 puncte, RTS - denominat în dolari - a urcat cu 0,06%, la 1.179,19. Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în urcare cu 0,02% la ora 14.59, atingând 296,57 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - în declin cu 1%, la 365,15 ruble. Titlurile grupului bancar Sberbank s-au depreciat cu 0,6%, la 118,12 ruble la ora 15.00.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Altfel spus, Asia o duce bine cu energie la super-oferta. Europa indura ca trebuie sa dea sanctiuni.

    Noroc ca a venit vara si preturile la gaz in mod uimitor au scazut. Evident, se va astepta pana in toamna ca sa se faca rezerve. 

    1. Nu mai vor indienii si sri lank-ezii petrol la oferta?...asta este deosebirea intre euro si rupii:-)

    O sa plătim pe timp de vara cât plăteam asta iarna,

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb