Un şoc mare, dacă va veni, poate fi dinspre pieţele de capital, din cauza expansiunii shadow banking, este de părere academicianul Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), care a precizat, în ocazia lansării noului său volum "Băncile centrale, criză şi postcriză. România şi Uniunea Europeană încotro?": "Economiile emergente în ansamblu păreau să fie mult mai robuste faţă de situaţia de cu ani în urmă. Băncile mari arareori ţin cont de externalităţi. Dacă m-ar întreba cineva ce este schimbat azi faţă de acum 10 ani, aş răspunde că o schimbare dramatică este erodarea multilateralismului şi creşterea protecţionismului. De asemenea, avem de-a face cu respingerea elitelor. În plus, noile tehnologii pot cauza dislocări masive pe piaţa muncii şi aceasta poate deveni o mare problemă. Cred că un şoc mare, dacă va veni, poate veni din pieţele de capital, din cauza expansiunii acestui shadow banking. Acestea sunt mult mai puţin reglementate, există o mare opacitate şi nu ştim, într-adevăr, câte resurse controlează shadow banking. Există estimări ale Băncii Centrale Europene şi ale Consiliului European pentru Risc Sistemic care evaluează activele financiare ale shadow banking la mai bine de 50% din total. Este foarte mult. Asistăm de facto la o fragmentare a sistemului global de la multilateralism la plurilateralism (...). Eu cred că societăţile se întorc spre interior, iar acest lucru a început înainte de declanşarea crizei financiare. De ce se întâmplă asta? Pentru că există teamă pentru viitor, teamă pe ideea că generaţia care vine după noi va trăi mai puţin bine decât generaţia noastră. Sindromul de întoarcere spre interior îl putem înţelege şi prin marea rivalitate economică dintre China şi Statele Unite".
Acesta a adăugat, citat de Agerpres, că, de-a lungul timpului, a existat un lobby foarte puternic al industriei financiare care a "capturat decizia": "Oamenii politici nu sunt veniţi de la Dumnezeu, ci sunt oameni veniţi din industrie adesea, veniţi din politică şi care sunt şi ei captivii unor grupuri de interese, uneori legitime, uneori ilegitime. Average-ul a crescut foarte mult pe fondul dereglementării şi al unor decizii luate potrivit logicii că băncile ştiu cel mai bine cum să fie reglementate şi ce să facă. Plus miopia reglementatorilor faţă de produse foarte riscante şi nu vreau să intru iar în istorie...".
1. fără titlu
(mesaj trimis de sebastian în data de 16.10.2018, 07:41)
Acelashi bla bla alambicat post-factum al domnului Daianu, care vrea sa dea impresia ca shtie ce- s pietezele de capital (lucru contrazis de practica).
Shadow bankingul n-are nimic de-a face cu pietele de capital, e outside the box.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2018, 11:22)
De la traducere se trage. In engleza suna mai bine - nu era vorba de piata de capital ci de tranzactiile cu capital prin intermediul bancilor shadow!
2. de cand aceasta ...
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2018, 08:45)
,,, panarama este academician ?!?!?!
Vai de Academia Romana daca are printre membri ei o astfel de trista figura ,
un looser patentat !