DIN CAUZA FLUCTUAŢIILOR PREŢULUI AURULUI HSBC a pierdut circa 200 de milioane de dolari într-o singură zi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 mai 2020

HSBC a pierdut circa 200 de milioane de dolari într-o singură zi

Potrivit Bank of America, este posibil ca preţul metalului galben să urce la 3.000 de dolari uncia, în 18 luni

HSBC Holdings Plc, cel mai mare grup bancar britanic, a pierdut circa 200 de milioane de dolari într-o singură zi, în luna martie, din cauza turbulenţelor de pe piaţa aurului, care au generat diferenţe mari de preţuri între centrele de tranzacţionare-cheie, potrivit unui document al băncii, citat de Bloomberg.

Pierderea consemnată într-o singură zi a fost neobişnuit de mare pentru o piaţă în care bănci majore - precum HSBC şi JPMorgan Chase & Co. - speră să obţină câştiguri de aproximativ 200 de milioane de dolari într-un an întreg.

Pierderea HSBC evidenţiază natura extremă a turbulenţelor produse pe piaţa aurului la sfârşitul lunii martie, în condiţiile în care carantina impusă de pandemia de coronavirus a închis unităţile de procesare a metalului şi lăsat avioanele la sol, strangulând rutele de aprovizionare care permit mişcarea aurului fizic pe tot globul.

Între preţul futures al aurului tranzacţionat la New York şi cotaţia spot de la Londra există, de obicei, o diferenţă de câţiva dolari pe uncie, însă în martie, aceasta a ajuns până la 70 de dolari, nivelul maxim al ultimilor patru decenii.

Diferenţa a lovit băncile care sunt active în domeniul tranzacţiilor cu EFP (Exchange for Physical), mecanismul prin care traderii schimbă poziţii între pieţele din New York şi Londra.

HSBC, care a anunţat într-un comunicat anterior că a fost lovită de turbulenţele de pe piaţa aurului, a dezvăluit amploarea pierderii amintite într-un grafic din această săptămână, care arată profiturile sale zilnice din tranzacţiile de pe primul trimestru. Banca a descris pierderea ca provenind din fluctuaţiile asociate în principal cu provocările de pe segmentul de procesare şi transport al aurului.

Săptmâna trecută, diferenţa dintre preţul aurului tranzacţionat la New York şi cel de la Londra a revenit la un nivel "mai normal", conform Bloombrg, adică la mai puţin de 5 dolari uncia.

De menţionat că HSBC nu este singura bancă ce se confruntă cu probleme din cauza fluctuaţiilor majore ale preţului aurului. Băncile adesea vând contracte futures pe aur la New York, iar apoi îşi fac hedging pe poziţiile lor la Londra, ceea ce, potrivit Bloomberg, le expune la pierderi semnificative dacă apar diferenţe majore de preţ.

În astfel de condiţii, unele bănci au făcut un pas înapoi, renunţând la tranzacţiile cu EFP în ultimele săptămâni.

Spre exemplu, Bank of Nova Scotia din Canada, care a fost ani la rând unul dintre cei mai importanţi traderi de aur şi care activează pe piaţa aurului din secolul al XVII-lea, şi-a anunţat angajaţii în luna aprilie că închide divizia de metale preţioase.

Ieri, uncia de aur cu livrare în iunie avea, la Comex New York, un preţ de 1.712,90 dolari la ora 08.18, în urcare cu 6,10 dolari (0,36%) faţă de ziua anterioară. Cotaţia spot a metalului galben era de 1.709,93 dolari/uncie, cu 7,23 dolari (0,42%) mai mult faţă de sesiunea precedentă.

Analiştii băncii germane Commerzbank au estimat, în aprilie, că preţul aurului va atinge 1.800 de dolari uncia la finele lui 2020. Un studiu al instituţiei financiare germane, semnat de analistul Carsten Fritsch şi preluat de kitco.com, spune: "Într-un mediu de piaţă caracterizat printr-o mare incertitudine cu privire la modul în care va evolua criza corona, respectiv în baza faptului că impactul său economic este aproape imposibil de calculat, aurul este capabil să ţină piept dolarului american, care este de asemenea considerat un refugiu sigur".

După jumătatea lunii martie, banca americană de investiţii Goldman Sachs estima că, peste 12 luni, preţul aurului va fi de 1.800 de dolari uncia. În a doua parte din aprilie, cea mai mare bancă elveţiană, UBS, preconiza că preţul metalului galben va fi în medie de 1.800 de dolari uncia în 2020, după ce, la începutul lunii, banca franceză BNP Paribas estima că, în ultimul trimestru din 2020, cotaţia aurului va fi de numai 1.550 de dolari uncia, faţă de 1.610 dolari în trimestrul al treilea şi 1.675 dolari în cel de-al doilea.

Tot luna trecută, Bank of America preconiza că preţul aurului ar putea urca la 3.000 de dolari uncia în 18 luni, din cauza dobânzilor zero practicate de băncile centrale. Un preţ de 3.000 de dolari uncia ar conţine un plus de 50% faţă de recordul maxim al tuturor timpurilor atins de cotaţia metalului galben: 1.921,17 dolari uncia, în septembrie 2011, după atentatele teroriste din SUA.

Pentru 2020, Bank of America estimează un preţ mediu al aurului de 1.695 dolari/uncie, înainte ca cererea să crească puternic şi să îl ducă la 2.063 dolari/uncie în 2021.

Hans Goetti, fondator şi CEO al HG Research, estimează, citat de moguldom.com, că preţul aurului va ajunge la pragul de 1.800 dolari uncia mai devreme din cauza temerilor legate de efectele pandemiei de coronavirus asupra economiei globale. Goetti crede că preţul de 1.800 de dolari uncia, nivel care nu a mai fost atins din 2011, ar putea fi consemnat în următoarele săptămâni sau luni.

La finele lunii trecute, Consiliul Mondial al Aurului a informat că, în primul trimestru din 2020, cererea de aur a sporit cu 1%, în ritm anual, la 1.083,8 tone, pe fondul pandemiei de coronavirus. Ca valoare, această cerere s-a ridicat la 55 de miliarde de dolari - cel mai ridicat nivel de după trimestrul al doilea din 2013.

Însă, oferta de aur s-a redus cu 4% în trimestrul întâi din anul curent, la 1.066,2 tone, ca urmare a măsurilor de carantină, care au afectat producţia minelor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb