Fondurile de pensii private obligatorii Pilon II, cel mai mare investitor instituţional de la bursa locală, au înregistrat o scădere de aproape 3 miliarde lei a activelor nete în luna martie din cauza căderii burselor, arată datele publicate recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Faptul că Pilonul II este cel mai mare investitor la bursa locală a devenit o vulnerabilitate în luna martie, în contextul prăbuşirii pieţelor bursiere, din cauza extinderii coronavirusului pe glob. Astfel, la finalul lui martie, activele nete însumate ale celor şapte fonduri de pensii Pilon II se situau la 60,14 miliarde lei, faţă de 62,82 miliarde lei la finele lui februarie şi 63,01 miliarde lei la 31 ianuarie, o scădere de 4,56% şi o pierdere de aproape 3 miliarde lei. Asta în ciuda faptului că viramentele contributorilor s-au ridicat la 1,57 miliarde lei în februarie şi martie cumulat, cele mai mari viramente lunare din istoria de 11 ani a fondurilor.
Alături de creşterea contribuţiilor de pe urma majorărilor salariale din ultimii ani, portofoliul de deţineri la bursă a facilitat creşterea activelor avute în administrare de la 48 miliarde lei în finalul lunii ianuarie 2019 - după scăderile aduse de OUG 114, când fondurile au pierdut numai 500 milioane de lei - la un maxim istoric de 63 miliarde de lei la finele lunii ianuarie din acest an.
Faţă de februarie, pierderea fondurilor de pensii private obligatorii unde contribuie 7,5 milioane de salariaţi este de 4,3%. Mare parte din scăderea activelor a fost determinată de evoluţia puternic negativă a bursei de la Bucureşti, unde indicele BET a suferit o scădere de aproape 28% în martie, de la maxim lunar (4 martie) la minim lunar (23 martie).
În urma vânzărilor şi implicit redimensionării, portofoliul de deţineri la bursă al fondurilor Pilon II s-a redus ca pondere în activul net cumulat de la 20,20% (12,69 miliarde lei) în finalul lunii februarie la 18,40% (11,07 miliarde lei) la finele lunii martie.
La nivel individual, fondul cu cea mai mare scădere a activului net de pe urma pandemiei a fost fondul NN, cel mai mare din ţară, care a consemnat o pierdere de peste 1 miliard de lei - de la 22,06 miliarde lei în 28 februarie la 21,02 miliarde lei la 31 ianuarie. Fondul administrat de Allianz-Ţiriac Pensii - AZT Viitorul Tău - a înregistrat o pierdere de 600 de milioane de lei, de la 13,57 miliarde lei la 12,97 miliarde lei luna trecută, iar fondul Metropolitan Life o scădere a valorii activului net de aproape 300 milioane de lei.
Fondurile de pensii private au plasamente consistente la cele mai importante companii listate la bursa locală, un exemplu fiind fondurile NN Pensii, care au ajuns recent să deţină 10% din Banca Transilvania, cel mai lichid emitent de la BVB şi în acelaşi timp cea mai mare bancă după active din România.
La finele lunii martie, cele 60 de miliarde ale fondurilor de pensii private obligatorii erau plasate în felul următor: 38,88 miliarde lei (64,62% din active) în titluri de stat, 11,07 miliarde lei (18,40%) în acţiuni, 4,64 miliarde lei (7,72%) în obligaţiuni corporatiste, 2,57 lei miliarde lei (4,27%) în depozite bancare, 1,59 miliarde lei (2,64%) în titluri de participare la fonduri mutuale, 1,27 miliarde lei (2,12%) în obligaţiuni ale organismelor străine internaţionale, 305 milioane de lei (0,51%) în obligaţiuni municipale şi 61 milioane lei în fonduri de mărfuri şi metale preţioase.
1. Sa
(mesaj trimis de Inteleg în data de 17.04.2020, 00:16)
Ferim pensionari sa nu dea coltu, dar mai tarziu fondurile nu au cu ce sa plateasca pensiile? Ce ironie
2. "o scădere de aproape 3 miliarde lei" NU e "
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 02:05)
cum e posibil sa puneti semnul egal intre "o scadere" a valorii numita "unrealized loss" si "o pierdere" de valoare numita "realized loss"? An unrealized loss is a decline in the value of an asset that has not yet been sold. A realized loss is the loss that is recognized when assets are sold for a price lower than the original purchase price. Cum sa fie pierdere daca nu s-au lichidat pozitii? Pierderea sau "realized loss" apare doar atunci cind iesi de pe pozitiile pe care le ai la un pret sub pretul de intrare. Fondurile de pensii nu au vindut in pierdere. Aceast articol creaza confuzie in rindul cititorilor. Mihai Gongoroi poate nu stie diferenta. Dar redactorul sef stie?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 02:08)
titlul complet era "o scădere de aproape 3 miliarde lei" NU e "o pierdere de aproape 3 miliarde lei". cuvinte ce apartin autorului articlului
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 09:22)
Corect.Titlul articolului ar fi trebuit sa fie: "Fondurile de pensii au primit o lovitura virtuala de aproape 3 miliarde de lei".Bursele isi vor reveni, ca intotdeauna.In ce sa investesti? In depozite cu dobanzi sub rata inflatiei?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ion în data de 17.04.2020, 10:32)
Zi cum vrei dat tot pierdere este pentru ca:
- comisionul incasat este procent din activul net care acum este mai mic, deci comisionul lunar incasat este mai mic
- daca iei un credit si depui ca garantie un portofolui de actiuni, acest portofoliu este evaluat la valoarea curenta, nu la valoarea la care ai cumparat tu, sau la alta valoare din trecut.
- daca platesti comision de tranzactionare platesti la valoarea curenta aportofoliului, nu la valoarea maxima din din trecut.
Exemplele pot continua.
Daca nu vinzi cand pretul a scazut nu pierzi posibilitatea de a recupera pierderea in cazul in care piata se intoarce in favoarea ta.
O zi buna.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2020, 13:16)
asta da. clar te poti angaja la ziar Bursa pe salariu bun. esti exact ce le lipseste pentru clarificari in cazul articolelor alambicate