DIN CAUZA PROVIZIOANELOR DIN ROMÂNIA ŞI UNGARIA Erste anticipează costuri de risc cu 700 milioane euro mai mari

V.B.
Bănci-Asigurări / 4 iulie 2014

Erste anticipează costuri de risc cu 700 milioane euro mai mari

Actualizare 15:27 Titlurile Erste coboară cu 15,59% la Viena

Acţiunile Erste Group Bank scad cu 15,59% pe bursa din Viena (VSE), până la valoarea unitară de 19,675 euro.

---

Update 13:00 Acţiunile Erste scad cu 13,15%

Titlurile Erste Group Bank (simbol: EBS) se depreciază, în jurul orei 13, cu 13,15%, până la valoarea unitară de 88,8 lei.

La acest nivel, capitalizarea societăţii este de 43.947.050.000 lei.

---

Erste Group, proprietarul Băncii Comerciale Române (BCR), anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde euro la 2,4 miliarde euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde euro, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Grupul consideră că, în ţara noastră, majorarea provizioanelor de risc reflectă măsurile sporite adoptate recent de Banca Naţională a României (BNR), înaintea unei evaluări a calităţii activelor de către Banca Centrală Europeană (BCE), pentru împuţinarea accelerată a creditelor neperformante din sistemul bancar şi implementarea de către BCR a unor estimări mai scăzute privind recuperarea, luând în considerare preţurile obţinute pentru pachete mari de împrumuturi neperformante.

Ca o consecinţă a majorării provizioanelor în România, Erste Group va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relaţiilor cu clienţii), în valoare de circa 800 milioane euro, acţiune ce ar putea genera revizuirea integrală în scădere a unora dintre acestea.

În acest context, Erste Group anticipează, pentru ţara noastră, o "normalizare completă" a costurilor de risc la 1%-1,5% din împrumuturile brute medii ale clienţilor, începând cu anul viitor, evoluţie însoţită de o reducere accelerată, în acest an, a creditelor neperformante (cu circa 25%, respectiv 800 milioane euro, faţă de sfârşitul anului 2013), precum şi o creştere semnificativă a ratei de acoperire a creditelor neperformante.

Erste prognozează şi un rezultat operaţional mai scăzut, dar sustenabil, ca urmare a unui impact diminuat, cu efect de relaxare, asupra venitului net din dobânzi.

BCR, cea mai mare bancă din România, a înregistrat în primul trimestru un profit net de 1 milion lei, de la o pierdere de 10,2 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Activele instituţiei de credit s-au redus cu 6,8% faţă de 31 martie 2013, până la 65,8 miliarde lei (14,75 miliarde euro).

Pe de altă parte, rata creditelor neperformante a crescut la 30,2% din totalul portofoliului de împrumuturi, din cauza diminuării totale a portofoliului de credite, în special pe segmentul corporate. Rata de acoperire a creditelor neperformante se situa la 61,1%, peste nivelul de 58% din T1 2013.

BCR a îcheiat anul trecut cu un profit net de 598,7 milioane lei, faţă de o pierdere de 1,22 miliarde lei în 2012, la active în scădere cu 8,9%. Rata creditelor neperformante a fost de 29,2% la 31 decembrie 2013.

În cazul Ungariei, banca menţionează că majorarea provizioanelor are legătură cu măsurile guvernului în cazul creditelor în valută, care vor fi legate de corectarea retroactivă a spread-ului între cerere şi ofertă aplicat împrumuturilor în valută, de eliminarea dobânzilor unilaterale şi de modificarea comisioanelor, măsuri ce urmează să fie aprobate astăzi de Parlamentul de la Budapesta.

Orice costuri suplimentare legate de eliminarea totală a creditelor în valută, anunţată de guvernul maghiar pentru a doua jumătate a acestui an, nu sunt incluse în actualele estimări ale Erste.

Banca austriacă anticipează în Ungaria, până în 2016, o normalizare treptată a costurilor de risc la 1,5%-2% din împrumuturile brute medii ale clienţilor, după finalizarea măsurilor guvernamentale. Erste Group estimează şi un rezultat operaţional "mai redus, dar sustenabil", ca o consecinţă a nivelului mai scăzut al veniturilor nete din dobânzi.

La nivel de grup, Erste se aşteaptă la un rezultat operaţional care, în ciuda tendinţelor operaţionale stabile, va şi uşor sub prognoza pe 2014, din cauza rezultatelor operaţionale mai slabe din România şi Ungaria.

Erste Group se aşteaptă în 2014 la o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde euro. Grupul anticipează că, la 31 decembrie 2014, va consemna un raport Tier 1 (între capitalul de bază şi activele ponderate în funcţie de risc) de 10%, fără să fie nevoie ca banca să îşi majoreze capitalul.

Instituţia prognozează îmbunătăţirea rezultatelor post-provizioane şi a profitului net în 2015, în pofida unui nivel încă disproporţionat al costurilor.

Banca va publica o actualizare completă a estimărilor pe 31 iulie, odată cu anunţarea rezultatelor financiare din primul semestru.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Foarte curios:...rezultate mai slabe in Romania, in conditiile in care cu vreo doua zile inainte anuntau salturi uriase la credite pe trim I 2014 !? 

    1. Saracii! Sunt niste victime imaculate ale 'rautatilor' clientilor!

    Vor sa-si recupereze actiunile date la cumpararea BCR cu un pret cat mai mic

    1. Nu e nici o cacealma, e ocolita de clienti, pentru ca au fost foarte draguti cu cei care au luat credite in perioada 2007-2009... Cine stie intelege!!!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb