DIN CAUZA RISCULUI CRESCUT DE NEFINALIZARE A UNOR PROIECTE Orban: "CE ne poate retrage finanţarea pe unele proiecte începute"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 20 decembrie 2012

Orban: "CE ne poate retrage finanţarea pe unele proiecte începute"

Orban: "2013 este vârful de sarcină în ceea ce priveşte riscul de dezangajare; va trebui să absorbim 6 miliarde euro ca să evităm dezangajările"

Sectorul transporturilor este primul vizat

Ţara noastră riscă să înapoieze către CE finanţările europene în multe dintre cele 150 de proiecte prioritare pe fonduri structurale şi de coeziune (care totalizează circa 13,7 miliarde euro), în condiţiile în care gradul de execuţie la majoritatea dintre aces­tea este de 5-20%, a atras, ieri, atenţia Leonard Orban, la finalul mandatului său de ministru al Afacerilor Europene.

Domnia sa a avertizat că, la sfârşitul anului 2015, Comisia Europeană va retrage finanţările acordate proiectelor pe fonduri structurale şi de coeziune nefinalizate până atunci, indiferent dacă gradul de execuţie este de 5% sau de 95%, dând ca exemplu, în primul rând, proiectele din domeniul transporturilor şi în special pe cele derulate de CFR.

"La programul de Transport, principala problemă va rămâne, dincolo de funcţionarea aşa-numitului sistem de management şi control, implementarea proiectelor. Aici sunt riscurile cele mai mari de pierdere de fonduri, de neterminarea proiectelor până la sfârşitul anului 2015. Am dat exemplul pe zona CFR, unde sunt proiecte uriaşe, este un proiect de peste 1 miliard de euro, altele de sute de milioane de euro, care sunt în stadii incipiente. Riscul este ca aceste proiecte să nu fie duse la capăt", a afirmat Orban, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că, până la finalul anului 2012, riscul de dezangajare a fondurilor structurale pentru România este de 443 de milioane de euro, pe Programul Operaţional Sectorial Mediu, POS Trans­port şi POS Creşterea Competitivităţii Economice, riscul cel mai mare - de 230 de milioane de euro - fiind pentru POS Transport.

În acest sens, oficialul a mai precizat: "Mai complicat este cu programul de Transport, unde se pare că nu prea mai avem ce să transmitem. Este clar că va exista o anumită dezangajare, dar cât va fi cifra finală vom vedea la sfârşitul acestui an, pentru că putem transmite cereri până în ultima zi a acestui an".

Referitor la proiectele începute şi nefinalizate din domeniul trans­porturilor şi infrastructurii, Cris­tian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), consideră că acestea pot fi terminate la timp dacă persoanele abilitate din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) vor merge pe teren să supravegheze îndeaproape lucrările care se află în desfăşurare.

Potrivit lui Leonard Orban, la alte patru programe - Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - riscul de dezangajare este zero.

Valoarea corecţiilor financiare aplicate pentru proiectele româ­neşti pe fonduri europene se cifrează la 140 de milioane de euro, pentru perioada 2007-2012, până în anul 2015 cifra totală a fondurilor afectate de corecţii ajungând la 800 de milioane de euro.

Leonard Orban a declarat că rata de absorbţie pe coeziune, raportat la cererile de rambursare transmise de partea română Bruxelles-ului, este de 12,6% şi ar putea ajunge în jur de 15%, până la sfârşitul anului.

Potrivit domniei sale, Comisia Europeană va transmite sume din cererile de rambursare transmise pe programul Mediu şi axa 2 din Programul Operaţional Regional, care vor intra la buget, urmând ca procentul de absorbţie aferent acestui an să crească.

Referitor la plăţile aferente cererilor de rambursare transmise pentru POSDRU, Orban a apreciat: "Va mai fi o misiune de audit la sfârşit de ianuarie-început de februarie şi, dacă se va solda cu rezultate pozitive, programul va fi complet deblocat".

În cazul POR, ar putea fi deblocate, poate chiar până la sfârşitul anului, şi celelalte axe care au fost presuspendate în octombrie, a mai spus sursa citată.

Orban a mai arătat că 2013 este "vârful de sarcină în ceea ce priveşte riscul de dezangajare". "Va trebui să absorbim 6 miliarde de euro ca să evităm dezangajările", a evidenţiat acesta, citat de Mediafax.

Rambursarea banilor europeni de la UE pentru proiectele des­făşurate prin patru programe operaţionale (POS Transport, PO Regional, POS Creşterea Competitivităţii Economice şi POS Mediu) a fost întreruptă în luna iulie, plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) fiind sistate încă din luna februarie. În noiembrie, au fost reluate plăţile pe POS Mediu.

Companiile care derulează proiecte din bani europeni nu mai doresc să aplice, în exerciţiul financiar următor, pentru absorbţia altor fonduri UE, din cauza problemelor apărute în sistem şi mai ales ca urmare a întârzierii plăţilor către beneficiari aferente cererilor de rambursare înregistrate, a spus Florin Pogonaru, preşedintele AOAR.

Potrivit reprezentanţilor din domeniu, peste 3000 de organizaţii şi companii care au semnat contracte de finanţare cu autorităţile de management riscă falimentul.

Preşedintele AOAR a spus că există firme care timp de 20 de ani au avut o activitate perfectă, fără să aibă probleme cu statul, iar acum au conturi blocate şi sunt în pragul falimentului.

"După şase luni de întârziere a plăţilor, implementatorii se află în situaţia de a sista proiectele începute şi de a-şi concedia angajaţii. Acest lucru va avea un impact negativ nu numai asupra implementatorilor şi a beneficiarilor direcţi ai acestora, ci şi asupra întregii economii a ţării, asupra ratei şomajului şi PIB-ului", mai susţin sursele citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb