DIN NOU, COPA-COGECA: Agricultorii se plâng de nedreptatea Ministerului

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 27 martie 2008

Agricultorii se plâng de nedreptatea Ministerului

Ministerul Agriculturii a finanţat, anul trecut, cu circa 380.000 de euro, din banii publici, o serie de asociaţii şi organizaţii străine la care este afiliat, fără să întocmească un raport prin care să justifice des­tinaţia fondurilor precum şi necesitatea cotizaţiilor.

Şi asta în condiţiile în care Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România - singura organizaţie românească afiliată la "Copa-Cogeca", cu reprezentativitate la Bruxelles, nu a primit niciun leu pentru plata anuală a cotizaţiei de 140.000 de euro (deşi ministerul şi-a luat angajamentul să o facă), şi riscă să fie exclusă din cea mai mare organizaţie de producători agricoli din Uniunea Europeană.

Din lista de cotizaţii pe 2007 a Ministerului Agriculturii la "organismele şi organizaţiile la care este afiliat" rezultă că am sprijinit cu circa 1,43 milioane de lei, 20 de asociaţii cu sedii în mai multe capitale europene, care, potrivit producătorilor agricoli, nu au adus absolut niciun beneficiu agri­culturii naţionale. Şi nici măcar o evaluare.

Concret, nicio asociaţie din lis­ta ministerului nu are sediul în capitala Uniunii Europene - Bruxelles, nu este românească şi nici nu poate să facă lobby în interesul naţional tocmai acolo unde situaţia o cere.

În schimb finanţăm domenii de activitate cel puţin bizare precum studiul frigului, pes­cuitul şi protecţia plantelor în Marea Mediterană!

Potrivit documentului, la 13 organizaţii am aderat în "Epoca de Aur", de dinainte de 1989, iar la restul în anii 2000 şi 2005.

Fondurile au fost alocate prin ordonanţe de urgenţă, hotărâri de Guvern şi legi.

Mai mulţi reprezentanţi ai agricultorilor ne-au declarat că nu impută ministerului de resort apartenenţa la aceste structuri - o moştenire păguboasă

în adevăratul sens al cuvântului - ci lipsa unui raport care să explice de ce finanţăm, spre exemplu, studiul pentru pescuit în Marea Mediterană, în condiţiile în care avem destule probleme în ograda proprie.

Lista arată că jumătate din banii publici - circa 194.000 de euro au luat drumul "Cetăţii Eterne" - Roma, unde suntem afiliaţi la trei asociaţii, una dintre ele având ca obiect de activitate combaterea febrei aftoase.

Pe locul secund se află capitala modei - Paris, unde am sponsorizat cu aproximativ 140.000 de euro, nouă asociaţii cu domenii de activitate diverse, de la studiul frigului (Institutul Naţional al Frigului), până la protecţia plantelor mediteraneene (Organizaţia Europeană Mediteraneană pentru Protecţia Plantelor), sau la o comisie care are drept domeniu de activitate pescuitul în Marea Mediterană.

Banii publici au mai ajuns la Zurich, Haga, Copenhaga, Viena şi New Delphi, la următoarele asociaţii: Asociaţia Internaţională pentru Controlul Seminţelor, Societatea Internaţională pentru Ştiinţe Horticole, EUROFISH, Asociaţia Internaţională pentru Ştiinţe şi Tehnologii Cerealiere şi la Comisia Internaţională pentru Irigaţii şi Drenaje.

Reprezentanţii agricultorilor ne-au declarat că aceste asociaţii, precum şi liderii lor, se zbat în anonimat. Mai mult, agricultorii au atras atenţia că o parte

din banii publici ar putea ajunge în buzunarele unor "patroni", deoarece unele asociaţii s-ar comporta precum nişte societăţi comerciale.

La rândul său, Sorin Chelmu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, ne-a declarat: "Aceste fonduri nu reprezintă o subvenţie ci o cotizaţie. Am alocat aceşti bani pentru consolidarea şi susţinerea acestor organizaţii importante.

La rândul lor, acestea plătesc o cotizaţie la alte structuri internaţionale mai mari. Totuşi, lista arată că ultima afiliere s-a realizat în 2005, deci înainte ca noi să conducem ministerul. Vrem să-i ajutăm să se dezvolte, deoarece aceste asociaţii reprezintă România".

Întrebat de ce finanţăm spre exemplu, peştii şi plantele mediteraneene, Sorin Chelmu nu a putut să ne dea o explicaţie.

Secretarul de stat a mai precizat că Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România îşi va primi banii în scurt timp, întrucât există o hotărâre de Guvern la Ministerul de Finanţe care va intra în vigoare în scurt timp.

Sorin Chelmu a recunoscut că Ministerul Agriculturii şi-a luat angajamentul că va sprijini Federaţia, dar nu a putut să ne explice de ce o va face cu o întârziere de aproape un an de la angajament şi de ce pentru asociaţiile străine s-au găsit banii publici necesari.

"Luăm în calcul să renunţăm la anumite organizaţii de care nu avem neaparată nevoie", ne-a mai spus Sorin Chelmu, totuşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb